„The Irishman” Robert De Niro, Al Pacino și Martin Scorsese, din nou împreună. Cum arată „The Irishman”? Și cine a fost Frank Sheeran - LIFE.ro
Sari la conținut

„The Irishman” Robert De Niro, Al Pacino și Martin Scorsese, din nou împreună. Cum arată „The Irishman”? Și cine a fost Frank Sheeran

Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci și Martin Scorsese fac din nou echipă în „The Irishman”, un film despre escrocul și asasinul american Frank Sheeran.
Share this article

Robert De Niro. Al Pacino. Joe Pesci. Toți în același film. Și în spatele camerei este Martin Scorsese. Cu alte cuvinte, wow! „The Irishman” spune povestea crimei organizate din America de după cel de-al Doilea Război Mondial, prin ochii veteranului de război Frank Sheeran, escroc și asasin plătit care a lucrat pentru unele dintre cele mai cunoscute personaje ale secolului XX.

O aventură care se întinde pe parcursul câtorva decenii, filmul urmărește unul dintre cele mai mari mistere nerezolvate din istoria americană; dispariția legendarului șef de sindicat Jimmy Hoffa și prezintă o călătorie extraordinară prin coridoarele ascunse ale crimei organizate: modul de funcționare, rivalitățile și legăturile cu politica.

Te-am convins? Dacă nu, îți mai spun odată Robert De Niro, Al Pacino și Martin Scorsese. Și dacă tot nu și nu, atunci uită-te la trailerul de mai jos ca să te convingi singur:

De ce „Am înțeles că zugrăvești case”?

Odată cu „The Irishman” Scorsese se întoarce la genul care l-a consacrat și pe care l-am mai văzut în „Mean Streets” (1973), „Goodfellas” (1990), „Casino” (1995), „The Departed” (2006) sau primul episod al serialului „Boardwalk Empire,” din 2010. Pelicula produsă de Netflix este o adaptare făcută de Steven Zaillian a cărții lui Charles Brandt „I Heard You Paint Houses / Am înțeles că zugrăvești case”, construită pe discuțiile pe care le-a avut autorul cu asasinul Frank Sheeran în 2003.

Dar de ce „Am înțeles că zugrăvești case”? Ei bine, propoziția care apare pe ecranul filmului, scrisă cu majuscule, se pare că este folosită pentru a întreba un criminal dacă este disponibil și vrea să-și acorde serviciile.

Atunci când ai nevoie de un astfel de om, nu îl poți întreba „Salut, poți să mă ajuți să omor pe cineva?”, ci ai nevoie să maschezi cât se poate de mult treaba murdară pe care o soliciți. Așa că, la acea vreme se pare că mercenarii erau frumos mascați în zugravi.

The Irishman

Cine a fost Frank Sheeran?

Filmul lui Scorsese este povestea lui Frank construită din istorisirile spuse de acesta fie în fața camerei, fie narând anumite situații. „The Irishman” dă impresia, pe alocuri, că este gândit ca un documentar care îl are în centru pe unul dintre cei mai controversați mafioți de peste ocean.

Născut și crescut în Darby, Pennsylvania, o mică localitate a clasei muncitoare de la periferia orașului Philadelphia, Frank Sheeran a fost fiul lui Thomas Francis Sheeran Jr., zugrav din Philadelphia (1886–1968) și a lui Mary Agnes Hanson. Sheeran avea origini irlandeze din partea tatălui său și suedeze din partea mamei sale, iar în copilărie era trimis de tatăl său să se bată pe stradă pentru bani.

În adolescență a servit în armata Statelor Unite în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Și, după război, întors acasă, devine șofer de camion și pentru a câștiga bani în plus începe să comită tot felul de infracțiuni, inclusiv omoruri la cerere. În scurt timp, devine un apropiat al mafioților Russell Bufalino și Angelo Bruno. De altfel, Bufalino sau Russ a fost un fel de mentor pentru Sheeran.

Frank Sheeran a devenit cunoscut după ce l-a omorât pe gangsterul american Joe Gallo, dar și din cauza apropierii sale cu Jimmy Hoffa, controversatul șef de sindicat american care îl folosea pe acesta pentru tot felul de ilegalități și chiar omoruri. Însă relația dintre cei doi se pare că nu a fost atât de bună având în vedere că în interviurile acordate lui Charles Brandt pentru cartea „I Heard You Paint Houses”, Sheeran a recunoscut că a fost cel care l-a ucis pe Haffa. 

Pe lângă relația cu mafia și cu Hoffa, Sheeran a mai fost implicat și în cazul asasinării Președintelui John F. Kennedy. Acesta susținea că Jimmy Hoffa îl voia pe Kennedy mort din cauza investigațiilor pe care le făcea fratelui acestuia, Bobby, Procurorul General al Statelor Unite, asupra lui, a legăturilor cu lumea mafiei și a ilegalităților pe care le făcea. De aceea, Sheeran credea că tocmai mafia a stat în spatele uciderii președintelui, însă declara că nu a făcut parte din grupul care a acționat, ci doar că a transportat câteva arme care ar fi fost folosite în asasinarea lui Kennedy.

The Irishman

Mai mult decât atât, Sheeran se pare că avea legături și cu favoritul democraților la cursa prezidențială de anul viitor, Joe Biden. În ziua alegerilor din 1972 în care Biden candida pentru un post de senator în Delaware, un om din echipa acestuia l-a contactat pe Sheeran pentru a opri distribuirea ziarului Wilmington News pentru că senatorul J. Caleb Boggs avea o reclamă împotriva celui care avea să îi fie vicepreședinte lui Barack Obama. Atunci, pentru că Sheeran îl plăcea pe Biden, a organizat o revoltă spontană care a oprit distribuirea și printarea ziarului. Nu este sigur dacă Biden a știut de această acțiune ilegală și imorală, dar cert este că Sheeran a declarat în mai multe rânduri că îl simpatiza și considera că dacă i-ar fi cerut orice acestuia, politicianul nu ar fi ezitat niciun moment să îl ajute. Dacă americanii vor lua în considerare apropierea lui Biden de lumea mafiei din anii ’70-’80 și îl vor susține în cursa prezidențială de anul viitor, vom vedea în foarte scurt timp, până atunci să revenim la filmul „The Irishman”.

„The Irishman”, în sfârșit un film în care De Niro joacă bine

Este absolut minunat să îl vezi din nou pe De Niro jucând bine. După atâtea proiecte care i-au diluat parcă imaginea, actorul reușește să se remarce prin liniștea absolut minunată pe care știe să o creeze în jurul personajului său, prin susținerea scenelor atunci când este doar într-un plan secundar și prin siguranța pe care o afișează atunci când acțiunile îi sunt absolut înfiorătoare. 

Este a noua producție în care Robert De Niro lucrează cu Martin Scorsese, dar și prima dată când Al Pacino face parte din echipa regizorului. Alături de aceștia apar Joe Pesci și Harvey Keitel, doi actori extrem de apreciați pentru mintea sclipitoare din spatele unor producții precum „Taxi Driver” sau „The Wolf of Wall Street”. La 76 de ani și peste 50 de ani de cinematografie, Scorsese a rămas un puști care încearcă să se bucure de fiecare minut pe platoul de filmare și care reușește să creeze dintr-o distribuție gigantică o trupă care să cânte în armonie.

„The Irishman” poate fi văzut pe Netflix și durează mai bine de trei ore. Știu, o să vi se pară mult, dar așa cum spunea Irina Margareta Nistor aseară la avanpremiera filmului, orice film care merită Premiul Oscar trebuie să dureze mai mult decât gala de premieră. Așa că vizionare plăcută!

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora