Tinerii de azi: într-o cursă continuă de a fi mai rapizi, mai buni, mai activi în viață. Cum poți să le faci pe toate într-o lume care cere prea mult de la tine? Gânduri și sfaturi de la unul dintre ei
Tinerii de azi: „Sunt atât de obosit(ă)”, „Nu am chef să fac nimic astăzi”, „Nu vreau sa ies în seara asta în oraș”, „Îmi este somn, am nevoie să mă culc mai devreme” sunt doar câteva dintre expresiile care se aud din ce în ce mai des din gurile mult mai multor tineri, inclusiv din a mea, o tânără de doar 24 de ani.
Este dovedit științific că Generațiile adolescenților și tinerilor de astăzi – Generațiile X și Z – sunt printre generațiile care suferă de un nivel de stres crescut, din cauza schimbărilor și așteptărilor sociale, obiectivelor care se vor atinse sau pur și simplu a stilului de viață pe care secolul vitezei îl propune.
De asemnea, depresia, anxietatea sau alte afecțiuni psiho-emoționale au început să fie și ele foarte des întâlnite. Adolescenți cu probleme de încredere în ei înșiși, elevi cu anxietate, stress-postraumatic, stres intergenerațional sau stări depresive generate de teama de a nu greși, de a nu fi așa cum trebuie să fie sau de presiunea socială.
Tinerii adulți din zilele noastre, in their twenties [între 20 și 30 de ani], așa cum sunt deseori descriși în studiile realizate de cercetătorii americani, au parte de un stil de viață solicitant, care deseori îi pune la încercare, îi determină să-și depășească de foarte multe ori zona de confort și le oferă foarte multe contexte de a se întrece pe ei înșiși.
Pentru a nu fi înțeleasă greșit, cred cu tărie că este important ca fiecare dintre noi să accepte provocări, să încerce să dovedească că poate fi printre cei mai buni într-un domeniu (sport, educație, la job, într-un sport etc.) sau să caute în permanență să fie cel/cea mai bun(ă) variantă a sa, dar cred, de asemenea, că este foarte important și să ne protejăm pe noi înșine și să ne învățăm limitele, să aflăm ceea ce ne place și ceea ce nu, pentru a merge apoi împotriva curentului.
Prin împotriva curentului mă refer la autosabotarea inconștientă, care poate fi deseori exemplificată prin ore lungi de lucru ce conduc la burnout, presiune foarte mare pentru a obține rezultate excelente la școală/facultate, oboseală cronică prin încercările constante de a mulțumi pe toată lumea, mai puțin pe tine…
Pentru că am avut șansa de a face parte din comunități de oameni care mereu m-au pus într-un context de învățare, descoperire și încurajare de a discuta deschis despre cum mă simt, enumăr câteva dintre trucurile care mă ajută să navighez prin viața de tânără corporatistă într-un București supraaglomerat și obositor emoțional.
Tinerii de azi: găsește-ți mici pasiuni
Poți trece mai ușor peste o zi grea dacă la finalul ei ai o activitate sau un hobby care te fac să te simți mai bine. Eu, de exemplu, apelez la câteva pagini din romanul meu românesc favorit din adolescență sau la o sesiune de cumpărături, chiar dacă la final nu am reușit să găsesc nimic. M-a relaxat plimbarea și faptul că mi-am concentrate atenția pe altceva.
Always a giver never a receiver
Ai grijă să nu cazi în capcana de a încerca mereu să-i mulțumești pe alții, dar mai puțin pe tine. Fie că ai observat acest comportament în familie și l-au adoptat fără să vrei de la mama supra-determinată să-i ajute pe toți, fie că și-au dezvoltat singur(ă) acest obicei nesănătos, încearcă să-ți aduce aminte că tu trebuie să fii mereu în centrul atenției tale. Este ca în exemplul măștii de oxigen în avion. Prima data trebuie să-ți pui tu masca și să te salvezi, înainte de a-i salva pe alții.
Feedback-ul constant
La locul de muncă sau chiar acasă mereu primim feedback: „strategia aceasta putea fi mai bună”, „mâncarea pe ai gătit-o putea fi mai puțin sărată” sau multe altele. Învață să iei ce te ajută din aceste feedback-uri și nu fi rău cu tine însuți. Desigur, atunci când vorbim de un feedback constructiv, oferit într-un mediu propice, este altă situație. Chiar și atunci, fii blând(ă) cu tine.
Tinerii de azi: mai rapid nu înseamnă neapărat mai bun
Așa cum spuneam la început, trăim în secolul vitezei. De cele mai multe ori – a se citi de fiecare dată – cel care este mai rapid, care oferă o soluție într-un timp mai scurt, care ajunge mai repede la un rezultate – este automat mai bun. Tot de cele mai multe ori, această rapiditate ascunde două întrebări în spate: Ce sacrificii au fost făcute pentru a face atât de repede X lucru? și Cum se răsplătește această rapiditate? Cu apreciere sau cu și mai multe cerințe?
Tinerii de azi: mai muncitor nu înseamnă neapărat mai bun
De mici, am fost învățați să fim muncitori, să dăm tot ce avem mai bun în mod constant și să nu ne lăsăm bătuți. Sfaturi foarte bune, de altfel, care ne învață principii sănătoase în viață, după părerea personală. Însă a fi muncitor nu trebuie confundat cu a da mereu totul și să ajungem în momentul în care nimic nu ne mai mulțumește cu privire la noi sau la cei din jur.
Gândurile de mai sus sunt cu caracter personal și nu se doresc a fi o rețetă pentru un stil de viață. Sunt mecanisme de coping și remindere, care mă ajută să navighez mai bine zilele mai dificile și să nu uit esența: trebuie, în permanență, să avem grijă de noi.
Articolul de mai sus face parte din noul proiect LIFE.ro, „Povestea mea” și a fost scris de M.R. ❤️
*Toate imaginile din acest articol au fost generate de AI
Toată lumea are o poveste, ne lipsește doar imboldul să o împărtășim
Într-o lume care se află mereu în mișcare, îți oferim un loc în care să te bucuri de lucrurile și, mai ales, de oamenii care contează cu adevărat. Descoperim împreună povești incredibile de viață care să ne inspire înspre o viață mai bună. „Povestea mea” devine spațiul în care vorbim onest și deschis despre orice.
Fii parte din comunitatea LIFE.ro. Spune-ți povestea și lasă-ne să te cunoaștem, să învățăm împreună și să-i motivăm pe ceilalți să fie schimbarea de care avem nevoie.
Ai trăit câțiva ani în străinătate, acum te-ai întors și vrei să ne spui de ce. Ai învins o boală și acum vrei să fii inspirație pentru oamenii care se luptă cu aceeași situație. Ți-ai schimbat job-ul. Ai trecut printr-o despărțire sau trăiești o mare iubire. Spune-ne povestea ta în noul proiect LIFE.ro, „Povestea mea”.