Cele mai bune filme thriller care îţi vor da fiori - LIFE.ro
Sari la conținut

Cele mai bune filme thriller care îţi vor da fiori

Share this article

IMDB propune o listă cu cele mai bune 100 de filme thriller din toate timpurile. Este probabil cea mai consultată platformă atunci când vrem să aflăm informații despre un film, însă, de această dată am ales altceva.

Fiind o cinefilă înrăită, recunosc că am încercat să fac un top al celor mai bune filme thriller ever, în funcție de opțiunile personale, însă aveam nevoie de o autoritate care să susțină lista, părerea mea fiind destul de subiectivă. Așa că, am consultat a doua platformă de filme, rottentomaetos.com pentru recomandări și am reușit să fac o combinație între cele două pentru un top 10 autorizat și, în același timp, pe gustul meu.

  1. Mulholland Drive (2001)

Acest film în regia lui David Lynch a avut premiera la Festivalul de la Cannes în 2001 unde Lynch a primit premiul pentru cel mai bun regizor, fiind nominalizat la aceeași categorie și la Oscar. Criticii nu s-au zgârcit la laude și, cu toate acestea, filmul a avut încasări foarte mici, nefiind printre preferatele publicului.

O femeie de o frumuseţe ieşită din comun este ţinta unor asasini, care nu reuşesc decât să lovească limuzina în care se afla aceasta. Accidentul o va arunca pe bruneta Rita (Laura Elena Harding) într-o lume complet necunoscută, căci lovitura la cap îi provoacă o amnezie. Rămasă fără repere, vagabondează pe străzile unui Los Angeles fantomatic şi sfârşeşte prin a se refugia într-un apartament în care o întâlneşte pe Betty (Naomi Watts), o blondă splendidă dintr-un orăşel de provincie care vrea să devină actriţă. Împreună cele două vor încerca să reconstituie puzzle-ul care este identitatea Ritei. Însă rezultatul nu va fi deloc cel aşteptat…

  1. Psycho (1960)

Stresată și sub presiune din cauza furtului unei sume mari de bani de la angajatorul ei, o tânără funcționară fuge și se ascunde într-un motel de lângă autostradă. Măcinată de vinovăția furtului și de faptul că ar fi putut să se căsătorească cu cel pe care îl iubește dacă nu făcea asta, Marion decide să rămână în acel motel, lucru pe care îl va regreta aproape instantaneu. În scurt timp descoperă că managerul hotelului este un psihopat și filmul ia o turnură neașteptată.

Psycho este probabil cel mai bun film al lui Alfred Hitchock și a primit patru nominalizări la Oscar în 1961.

  1. Se7en

Brad Pitt și Morgan Freeman joacă rolul a doi detectivi de la secția de omucideri care lucrează într-un oraș mare unde au loc multe crime. Nou-transferatul Mills și veteranul aproape pensionar Somerset se implică profund în cazul unui criminal în serie sadic. Fiecare crimă planificată cu meticulozitate corespunde unuia din cele șapte păcate de moarte biblice: lăcomia, zgârcenia, lenea, mânia, mândria, pofta și invidia. În decursul investigațiilor, cei doi reușesc să afle identitatea criminalului înainte ca acesta să asasineze toate cele șapte victime.

  1. Heat (1995)

Orice film cu Al Pacino nu poate fi decât un deliciu. Orice film cu Robert De Niro, la fel. Ei bine, acesta e singurul film ce-i aduce pe amândoi față în față, la propriu. Acțiunea filmului nu contează foarte mult, dar finalul este unul apocalyptic pentru iubitorii genului. Pe scurt, Pacino este polițistul bun, iar De Niro este infractorul periculos pe care îl urmărește Pacino. Înainte de final, cei doi stau față în față la masă. Vrei mai mult? Trebuie să vezi filmul.


Citește și: Cele mai bune filme de acțiune din toate timpurile


  1. Spotlight (2015)

Filmul spune povestea incredibilă a echipei de jurnaliști de investigații ai ziarului Boston Globe, ce a primit premiul Pulizzer pentru cea mai cutremurătoare anchetă. Ei au scos la iveală cum peste 70 de membri ai Bisericii Catolice care din anul 2002 au violat și hărțuit o mulțime de copii, într-un caz cutremurător de pedofilie.

  1. Leon (1994)

Și francezii știu să facă thrillere! Luc Besson, vine acum să dea o replică franțuzească producțiilor americane despre ucigași în serie și nu ezită să plaseze acțiunea chiar la „Mica Italie,”, un cartier din New York. Leon este un killer înnăscut, invizibil, invincibil, analfabet, fără cont în bancă, care își ingrijește planta și bea lapte. Leon este indestructibil, dar numai până când o fetiță de 12 ani, frumoasă și inocentă, dă buzna în universul său și, mai grav, mortal chiar, în sufletul său. Duritatea lui Leon începe să se topească în fața candorii Mathildei, pentru care nu ezită să se sacrifice…

  1. The Dark Knith (2008)

Nu-mi plac filmele cu supereroi, dar acesta este altceva. Christian Bale îl joacă pe Batman, e adevărat, dar este genul de thriller deștept, de la care nu-ți poți lua ochii. Nu este vreo dramă psihologică, sau ceva nemaivăzut, dar este un film modern, al zilelor noastre, bine făcut și cu efecte foarte bune.

  1. The Departed (2006)

În topul actorilor pe care i-aș vedea oricând și în orice film – pentru că știu că nu mă vor dezamăgi – sunt Jack Nicholson și Leonardo DiCaprio. Când mai apare și Matt Damon, iar regizorul este Martin Scorsese, e foarte limpede că iese un film de top 3.

  1. Inception (2010)

Mult aclamatul regizor Christopher Nolan (The Dark Knight) dirijează o distribuție internațională în Inception, un SF original, plin de acțiune, care călătorește atât în jurul globului, cât și în lumea intimă și infinită a viselor. Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) e un hoț îndemânatic, cel mai bun în arta periculoasă a “extracției” ce presupune furtul unor secrete valoroase din subconștientul profund, în timpul viselor, atunci când mintea e cea mai vulnerabilă. Rara abilitate a lui Cobb l-a transformat într-un jucător foarte solicitat în lumea înșelătoare a spionajului corporatist, dar l-a și transformat într-un fugar internațional și l-a costat tot ce-a avut mai drag pe lume. Acum lui Cobb i se oferă o șansă la izbăvire. O ultimă slujbă i-ar putea reda vechea viață, dar numai dacă poate îndeplini imposibilul – ÎNCEPUTUL.

  1. Citizen Kane (1941)

În mod semnificativ, filmul începe cu moartea lui Kane, un mare mogul media al vremii respective, singur, în castelul lui luxos, și cu ultimul cuvânt enigmatic rostit de acesta: „Rosebud” (boboc de trandafir). Un grup de reporteri întreprinzatori încearcă să descopere înțelesul acestui cuvânt interogând mai multe cunoștinte de-ale lui Kane. Filmul este povestit în flashbackuri, iar fiecare personaj îI cunoaște pe Kane doar dintr-o anumită perspectivă. Complexitatea narativă a peliculei, care nu încalcă niciodată regulile hollywoodiene clasice privind continuitatea și cauzalitatea, reprezintă un remarcabil tur de forță.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora