Top diete: cele mai bune idei dacă vrei să slăbești - LIFE.ro
Mergi la conținut

Top diete: cele mai bune idei dacă vrei să slăbești

Treci dintr-o dietă în alta, dar nu reușești să slăbești sau să menții rezultatele? Descoperi că sunt prea stricte, intervine o nuntă, un botez unde nu poți rezista bucatelor alese și apoi abandonezi cu totul “cursa”, sau poate nu slăbești suficient de repede.
Share this article

Treci dintr-o dietă în alta, dar nu reușești să slăbești sau să menții rezultatele? Descoperi că sunt prea stricte, intervine o nuntă, un botez unde nu poți rezista bucatelor alese și apoi abandonezi cu totul “cursa”, sau poate nu slăbești suficient de repede.

Ce înseamnă să slăbești sănătos: cât de mult și în cât timp?

Pentru organism, este sănătos să dea jos 0,5-1 kg pe săptămână.

Altfel, riști să declanșezi probleme precum pierderea de masă musculară, deficiențe nutriționale sau încetinirea metabolismului. Un astfel de stres nu te va ajuta în eforturile tale de a slăbi, ci chiar te poate îngrășa mai mult. Organismul începe cu adevărat să slăbească după aproximativ două săptămâni.

Acum că știi care ar fi un ritm sustenabil, iată câteva sfaturi despre cum să slăbești sănătos prin ceea ce mănânci, prin sport și stil de viață.

Citește și: „De ce ești gras? Știi că ar fi bine să slăbești?”. Cum a învățat să răspundă Ionuț Varodi la întrebările oamenilor legate de kilogramele sale? Și cum l-a ajutat Gașca Zurli să evolueze, dar și ce l-a determinat să plece din echipă

Schimbă alimentația, dar uită de cuvântul “dietă”

Ideea de “dietă” implică să schimbi ce și cum mănânci pentru o perioadă de timp, până când ajungi la greutatea dorită și, în general, se bazează pe restricții alimentare sau calorice. Sunt multe astfel de diete și cure care promit că vei da jos n kilograme pe zi. Dar lucrurile nu stau chiar așa. În momentul în care vei reveni la obiceiurile alimentare de zi cu zi, și kilogramele de care scăpaseși se vor întoarce.

Ia în calcul să îți schimbi obiceiurile alimentare pe termen lung, ușor, dar totuși sigur. Asta nu înseamnă să elimini toate mâncărurile “rele”, ci să le consumi mai rar.

Ce să mănânci ca să slăbești sănătos

Poți să slăbești sănătos doar dacă ai o alimentație echilibrată și cu adevărat hrănitoare. Prin urmare, trebuie să te orientezi spre alimente care conțin nutrienți, în locul celor care oferă doar calorii goale.

Astfel, o alimentație sănătoasă se bazează pe:

fructe, legume și leguminoase precum fasolea sau năutul

pește și carne slabă cum e cea de pui sau mușchiulet de porc dacă nu poți consuma mai rar carne roșie

lactate cu conținut redus de grăsimi (în mod natural)

produse de panificație din cereale integrale

grăsimi sănătoase – pește, nuci, avocado și uleiuri cum sunt cele de măsline sau de cocos.

Alte mici schimbări pe care ar trebui să le iei în calcul când vrei să slăbești sănătos ar fi:

consumul de alcool (maxim 2 pahare de vin pe zi pentru bărbați, 1 pahar pe zi în cazul femeilor)

ține în frâu tentația de a mânca cât mai mult la bufetul suedez

renunță la fumat

pregătește masa acasă și ia prânzul la pachet

Cât să mănânci pentru a slăbi

Contează de asemenea și cantitatea pe care o mănânci din fiecare aliment.

Fructele (ai grijă că sub formă de suc au mai mult zahăr) și legumele nu au limită, iar pentru celelalte, urmează măsuri neconvenționale – de exemplu, o porție de orez ar fi cât un pumn, o mână de nuci sau fructe uscate este mai mult decât suficient pentru o gustare.

Amintește-ți însă că pentru mâncăruri grase sau foarte bogate în calorii porțiile ar trebui să fie un pic mai mici. Va fi mai dificil la început, însă în timp te vei obișnui să-ți porționezi mâncarea după ochi.

Nu confunda foamea cu setea

Uneori, tindem să confundăm foamea cu setea. Pentru a te asigura că îți este cu adevărat foame, bea un pahar cu apă sau o cană de ceai. Astfel, la fel ca atunci când mănânci, îi spui creierului că stomacul este plin. Dacă după 20 de minute – timpul necesar ca organismul să își dea seama că s-a săturat – stomacul te roade în continuare, este clar că îți este foame.

Pentru acest test, optează pentru apă călduță sau la temperatura camerei, care are și un efect benefic asupra digestiei.

Citește și: Dieta antiinflamatoare: ce alimente te ajută să reduci eficient inflamația în organism

Orice ar fi, nu te înfometa!

Fie că îți propui să sari peste o masă sau că ai uitat să mănânci, înfometarea se numără printre cele mai dăunatoare obiceiuri alimentare pe care le poți avea atunci când vrei să slăbești în mod sănătos.

Organismul are nevoie de combustibil pentru a funcționa la capacitate optimă. Dacă îl privezi de acesta, nivelul de glucide și lipide din sânge va scădea semnificativ. Astfel, atunci când vei mânca – sau îți vei aminti să mănânci – e posibil să consumi chiar mai mult decât ai avea nevoie, mai ales dulciuri sau stimulente precum cafeaua sau ceaiul negru. Acestea îți pot da un boom de energie pe moment, dar și stări de letargie ulterior, creând un cerc vicios.

Mestecă mâncarea pe îndelete

Când mesteci bine mâncarea, stai mai mult la masă, iar organismul are timp să se prindă că s-a săturat. În plus, masticația ajută digestia, care are un rol foarte important în slăbire și într-un stil de viață sănătos. Iar asta pentru că digestia nu începe în stomac, ci încă din momentul în care ne gândim că vom mânca.

Dacă mesteci bine alimentele, enzimele din cavitatea bucală au timp să transmită organelor să se pregătească. Altfel, le iei prin surprindere și nu stiu cum să se comporte sau le ia mai mult timp să se activeze și obligi stomacul să facă treaba dinților. Acesta secretă mai mult suc gastric decât ar trebui, ceea ce poate duce la complicații de sănătate care nu fac altceva decât să îți saboteze procesul de slăbire.

Începe un stil de viață activ: mișcarea te menține sănătos

Pentru cei cărora nu le place sub nicio formă să facă mișcare, există vești bune –  se poate slăbi și fără sport, atât timp cât se urmează un regim de alimentație echilibrat și sănătos.

Totuși, mișcarea te ajută să slăbești mai rapid și mai frumos, prin arderea depozitelor de grăsimi și dezvoltarea concomitentă a masei musculare. Astfel, vei avea un tonus mai bun și o stare mai bună de sănătate, pe termen lung.

Mergi la sală pentru un plus de motivație

Dacă ești o fire competitivă sau te motivează să lucrezi cot la cot cu ceilalți, fă-ți abonament la sală. Comparativ cu mișcarea făcută de unul singur acasă, mersul la sală are un mare avantaj. Îți dă posiblitatea să cunoști persoane ca tine, care sunt într-un proces de slăbire.

Ia în calcul bunăstarea emoțională și mentală

O stare emoțională și mentală de bine este esențială pentru a avea o sănătate perfectă, iar când vine vorba despre slăbit cu atât mai mult.

Organismul este deja supus unui stres, întrucât îi dai mai puțină mâncare pentru a-l forța să dea jos kilogramele în plus. Dacă mai trebuie să îți ofere și resurse suplimentare, pentru a gestiona diverse alte situații stresante, procesul de slăbire va fi cu siguranță încetinit, dacă nu chiar sabotat.

Citește și: Ghidul complet al nutriției – cum să-ți creezi o dietă sănătoasă și echilibrată

Somnul ajută organismul să se refacă

De pe lista sfaturilor despre cum să slăbești sănătos nu poate lipsi somnul. Dacă nu te odihnești suficient, corpul nu are suficientă energie să-și facă treaba, astfel că va încerca să suplinească prin mâncare. Și nu te aștepta să se “gândească” la o salată cu piept de pui la grătar și orez, ci mai degrabă la mâncăruri care îi promit energie instant, cum ar fi dulciurile sau alimentele grase.

În plus, dacă alegi să faci un sport mai solicitant, somnul îți ajută organismul să se refacă.

Încearcă să dormi 6-8 ore pe noapte, ideal între 22:00 și 6:00. Atunci are loc somnul cel mai odihnitor.

Sursa foto: Facebook

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora