Aproape sinonim cu bucătăria japoneză și unul dintre simbolurile majore ale Japoniei, sushi este unul dintre cele mai uluitoare și delicioase tipuri de mâncare din lume. Există un motiv pentru care este hrana iubită a poporului japonez de secole și pentru care a luat lumea cu asalt în ultimii ani. Maeștrii de sushi, sau taisho, sunt foarte mândri de munca lor, tratând fabricarea sushi-ului aproape ca pe o artă după decenii de antrenament. Este esențial să cunoaștem modurile în care se consumă sushi și să profităm la maximum de experiența delicioasă. Iată tot ce trebuie să știi despre mâncarea ta preferată!
Istoria sushi – modalitate de conservare a alimentelor
Istoria sushi-ului este foarte lungă, iar partea interesantă este că sushi se află în continuă evoluție. Menționat pentru prima dată în China în timpul secolului al II-lea, sushi a apărut inițial ca o modalitate de conservare a alimentelor. Peștele a fost pus în orez și lăsat să fermenteze, ceea ce l-a menținut comestibil pentru o perioadă de timp. Orezul a fost apoi aruncat și peștele a fost mâncat când era necesar. Metoda s-a răspândit în toată China și, în secolul al VII-lea, a ajuns în Japonia, unde fructele de mare au fost dintotdeauna un aliment de bază. Japonezii au modificat ușor procesul, hotărând să mănânce orezul împreună cu peștele. Până în secolul al XVII-lea, peste orez au fost adăugate condimente, transformând ceea ce a fost cândva un proces de salvare într-un fel de mâncare foarte iubit. Matsumoto Yoshiichi din Edo (acum Tokyo) a început să facă „sushi” instant și de aici a început sushi-ul modern.
Trecerea la sushi modern
La începutul secolului al XIX-lea, un bărbat pe nume Hanaya Yohei a conceput o schimbare majoră în producția și prezentarea sushi-ului. Nu a mai învelit peștele în orez, ci doar a pus o bucată de pește deasupra unei bucăți de orez asezonat în formă alungită. Acest stil de sushi este cunoscut astăzi ca „nigiri sushi” sau „edomae sushi” și este una dintre cele mai populare moduri de a mânca sushi nu doar în Japonia, ci în întreaga lume. Hanaya Yohei și alți producători de sushi au vândut această nouă formă de sushi de la tarabe stradale din și în jurul orașului. Tarabele au fost extrem de populare în rândul culturii japoneze, dar după cel de-al Doilea Război Mondial, au fost închise și forțate să se organizeze în spații închise unde era considerat mai sanitar.
Tipuri de sushi
Sushi există în nenumărate variații și forme, fiecare regiune din Japonia fiind specializată în pește și stiluri diferite de gătit. Iată câteva din tipurile de bază de sushi: Nigiri-zushi – cel mai comun tip de sushi; implică o felie de pește crud sau alt topping deasupra unei movile alungite de orez. Este cunoscut și sub numele de sushi Edo-mae. Gunkan-maki – este la fel ca un nigiri-zushi, dar cu o bucată de alge marine înfășurate în jurul ei. Aricii de mare și icrele de somon sunt adesea sub formă de gunkan-maki.
Maki-zushi este, de fapt, o rolă de sushi; pește crud și alte ingrediente învelite în orez și alge marine, adesea consumate cu mâna. Ele vin în diferite dimensiuni, cum ar fi futo-maki (formă groasă) și hoso-maki (formă subțire). Temaki-zushi – este la fel ca un maki-zushi, dar are o formă conică și se mănâncă cu mâna. Chirashi-zushi sunt bucăți de pește crud așezate deasupra unui vas cu orez. I se mai spune și „sushi împrăștiat”. Inari-zushi – orez cu oțet într-o pungă de tofu prăjit cu aromă. Nare-zushi – o formă tradițională de sushi fermentat. Oshi-zushi – conține pește și orez presat într-o cutie, popular în Osaka și regiunea Kansai. Sashimi – felii de pește crud (fără orez).
Ce trebuie să știi despre sushi – un fenomen global
La sfârșitul anilor 1970, afacerile japoneze au început să se extindă în Statele Unite și astfel s-au deschis tot mai multe restaurante de sushi. Considerat pe scară largă o „preluare japoneză a fast-food”, a fost ideal pentru o mâncare rapidă, devenind totodată o experiență culinară pentru cei nefamiliarizați cu conceptul. Fără îndoială, sushi a stârnit interesul americanilor, dar mulți erau reticenți să mănânce pește crud. Ca o modalitate de a-i convinge treptat pe cei nesiguri, a fost creat California Roll – piesa introductivă perfectă de sushi. A fost un succes instantaneu și pe măsură ce mai mulți occidentali au început să mănânce sushi, sushi-ul în stil Edo a început să se îmbine cu cultura occidentală.
Cele trei tipuri de condimente perfecte pentru sushi
Sushi este de obicei consumat cu trei tipuri diferite de condimente: Sushi cu sos de soia – aproape toate tipurile de sushi sunt consumate cu sos de soia, cu excepția sushi anago. Pune puțin sos de soia într-un vas rotund și înmoaie sushi-ul acolo înainte de a mânca, în loc să-l torni direct peste sushi. Wasabi – majoritatea sushi-ului nigiri vin la pachet și cu wasabi sau „hrean japonez”. Această pastă verde înțepătoare îmbunătățește deliciul sushi-ului și reduce riscul de intoxicație alimentară. Shoga este un alt condiment „controversat” esențial pentru sushi, cunoscut și sub numele de gari sau ghimbir murat. Și acesta are proprietăți antibacteriene.
Ce trebuie să știi despre sushi: Cum se mănâncă
Iată câteva sfaturi și maniere pentru a mânca sushi (de obicei aplicate atunci când mănânci la restaurantele de sushi): Nu pune cantități excesive de condimente, deoarece acestea diminuează gustul delicat al sushi-ului. Contrar credinței populare, sushi-ul poate fi consumat fie cu mâna, fie de betișoare – ambele variante sunt perfecte, cu excepția sashimi-ului – caz în care se folosesc doar betișoarele. Scufundarea orezului în sos de soia distruge gustul sushi-ului. Pentru a evita asta, în cazul sushi-ului de tip nigiri-zushi, ia sushi-ul, răstoarnă și înmoaie aproximativ o treime sau jumătate din pește în sosul de soia. Pentru gunkan-maki și maki-zushi, a pune sos de soia pe orez este inevitabil – doar ai grijă să nu pui prea mult. Pentru gunkan-maki, un mod fantezist de a consuma sosul de soia este să înmoi ghimbirul murat în sosul de soia. Sushi se mănâncă dintr-o singură înghițitură, pentru a te bucura de gustul său armonios. Nu mânca peștele și orezul separat (cu excepția chirashi-zushi) și ține cont că cel mai bine este ca sushi-ul să fie consumat imediat ce este servit, mai ales pentru cel preparat cu alge marine. Dacă ai ocazia să consumi sushi direct de la mama lui de acasă, nu uita să spui „ Itadakimasu” înainte de a mânca și „ Gochisousama ” după! Poftă bună!
Sursa foto: Pinterest