Untul de cafea - ce este şi la ce se foloseşte?
Puţine sunt constantele în viaţă, dar pentru cei mai mulţi dintre noi cafeaua este una dintre ele. Departe de controversele legate de cât, când şi cum e bine să ne bem cafeaua, astăzi vorbim despre un produs mai puţin cunoscut, extras tot din boabele de cafea, un produs pe care însă nimeni nu îl contestă: untul de cafea.
Ce este untul de cafea şi cum este obţinut
Untul de cafea este un unt moale, uşor de întins pe piele şi, desigur, cu o puternică aromă de cafea. Este obţinut din amestecul uleiului presat din boabe prăjite cu ulei vegetal hidrogenat şi are o culoare deschisă.
Se spune că era folosit, datorită proprietăţilor antiseptice, de amerindieni pentru vindecarea rănilor. Acum este utilizat în multiple tratamente cosmetice menite să cureţe şi să hidrateze pielea.
Ce proprietăţi are untul de cafea
Odată cu presarea boabelor de cafea, untul de cafea primeşte o cantitate semnificativă de antioxidanţi ce previn îmbătrânirea pielii, dar ajută şi la stimularea producţiei de colagen şi elastină, substanţele „vinovate” de elasticitatea pielii.
Untul de cafea este plin de substanţe emoliente, precum polifenolii, care hidratează în profunzime, devenind astfel un aliat de nădejde al celor care au pielea uscată. În plus, cu cât pielea este mai bine hidratată, cu atât este mai scăzut riscul de apariţie a vergeturilor.
Cafeina conţinută de acest produs are acelaşi efect pe care îl are cafeaua asupra organismului, din interior: tonifică, de această dată pielea şi, în plus, ajută la eliminarea toxinelor. Acesta este motivul pentru care untul de cafea este utilizat în masajele anticelulitice.
Fitosterolii ajută la protejarea pielii împotriva acţiunii razelor UV, riboflavina şi manganul pun umărul la stimularea producerii de colagen, în timp ce acidul fenol-chlorogenic neutralizează radicalii liberi.
Acidul pantotenic are rol antiinflamator, el fiind responsabil pentru aportul adus în tratarea eczemelor de la suprafaţa pielii şi de reducerea inflamaţiilor, precum acneea. Specialiştii în cosmetică spun că untul de cafea aplicat ca mască de păr poate fi util în repararea echilibrului la nivelul scalpului şi previne, astfel, căderea părului.
Cum folosim untul de cafea
Cea mai la îndemână utilizare este în mod direct, aplicat pe piele pentru hidratare sau masaj. Ţineţi cont însă că aroma de cafea este foarte puternică şi persistentă, aşa că vă puteţi aştepta ca oamenii cu care vă întâlniţi să vă întrebe dacă v-aţi mutat într-o cafenea. Untul de cafea poate fi folosit direct şi pe faţă, pentru ameliorarea acneei sau, pur şi simplu, pentru un proces de exfoliere.
Pentru mătreaţă sau căderea părului, aplicaţi direct untul de cafea la rădăcină şi masaţi cu blândeţe scalpul. Lăsaţi-l pe păr timp de 30-45 de minute, apoi spălaţi cu şampon şi clătiţi. Repetaţi procedura o dată pe săptămână, timp de cel puţin 3 luni.
Dacă vă ştiţi îndemânatice, puteţi încerca să faceţi acasă câteva produse cosmetice care să aibă la bază untul de cafea. În acest fel vă veţi bucura de produse proaspete şi fără vreun adaos chimic.
Tot pentru exfoliere, dar şi cu efect anticelulitic, puteţi amesteca 60 g unt de cafea cu 26 g sare Epsom, 80 de picături de ulei esenţial de grapefruit sau lămâie şi 7 g de tensidă de cocos pudră. Acest amestec se aplică pe pielea uscată şi se masează energic cu mişcări circulare. Pielea se clăteşte apoi cu apă caldă şi va rămâne hidratată şi catifelată. Pe lângă faptul că prin acest masaj pielea este curăţată în profunzime, circulaţia periferică sanguină este şi ea stimulată. Până la următorul răsfăţ, puteţi păstra restul de amestec într-un borcan din sticlă, închis cu capac.
Un balsam de buze cu unt de cafea este o minunăţie atât pe timp de iarnă, când frigul şi vântul usucă buzele, cât şi vara, când le protejează de razele soarelui. Ai nevoie de 5,5 grame de unt de cafea, 2,5 g de ulei de alune, 1 g ulei de ricin, 0,2 g de acid hialuronic, 0,5 g ceară de albine şi 2 picături de vitamina E. Toate ingredientele, mai puţin vitamina E, se încălzesc pe baie de aburi până la 70 de grade. Când se iau de pe foc se adaugă şi vitamina E, se omogenizează totul şi se toarnă într-un borcănaş cu capac. Se ţine la frigider câteva ore, până când amestecul se întăreşte, apoi îl puteţi folosi fără griji.
Untul de cafea poate fi folosit cu încredere şi pentru realizarea unui săpun natural şi hidratant. Ai nevoie de 20 g unt de cafea, 20 g ceară de albine, 40 g de ulei de soia şi 2-3 picături de ulei esenţial cu o aromă care îţi e pe plac. Toate acestea se topesc în baie de aburi şi se omogenizează. Amestecul rezultat se pune în forme de săpun, dacă ai sau într-o formă simplă, de metal. Când s-a răcit e bun de folosit.
Untul de cafea îl găseşti în mai toate magazinele naturiste, fie ele fizice sau online, iar un borcan cu 100 ml costă între 25 şi 40 de lei.