Vacanța la Dolomiți: ce trebuie să vizitezi, ce trebuie să eviți și unde să mănânci - LIFE.ro
Mergi la conținut

Vacanța la Dolomiți: ce trebuie să vizitezi, ce trebuie să eviți și unde să mănânci

Munții Dolomiți – care se află pe trei regiuni din nord-estul Italiei și se învecinează cu Alpii austrieci – sunt un sit al patrimoniului mondial UNESCO, considerat pe scară largă drept unul dintre cele mai frumoase lanțuri muntoase din lume. De milenii, ei au fost practic izolați de restul lumii, cu propriile lor dialecte și obiceiuri încă puternice.
Share this article

Munții Dolomiți – care se află pe trei regiuni din nord-estul Italiei și se învecinează cu Alpii austrieci – sunt un sit al patrimoniului mondial UNESCO, considerat pe scară largă drept unul dintre cele mai frumoase lanțuri muntoase din lume. De milenii, ei au fost practic izolați de restul lumii, cu propriile lor dialecte și obiceiuri încă puternice.

Turismul și sportul au început să se dezvolte în Dolomiți la începutul anilor 1900, odată cu înființarea Clubului de schi Cortina d’Ampezzo în 1903

Sezonul de iarnă, care este cel mai bun din decembrie până în martie, este încă dominat de schi: regiunea Dolomiti Superski are o uimitoare zonă de 1.200 km de pârtii curate de explorat, răspândite în 15 stațiuni, ceea ce o face cea mai mare destinație de schi din lume.

În 2026, Cortina și Milano vor organiza Jocurile Olimpice de iarnă pentru prima dată din 1956, iar întreaga zonă este plină de nerăbdare

Sunt construite noi hoteluri, piste de bob, trasee de schi și stadioane, toate cu ochiul spre istoria fermecătoare a orașului și a regiunii. Se presupune că planurile se concentrează pe turismul durabil, cu noi dezvoltări menite să servească comunitatea mult timp după terminarea jocurilor de iarnă.

Citește și: Ce să vizitezi în Atena

Ce să faci în Dolomiți

Cele mai pitorești zone includ Pista Bellunese, lungă de 12 km și alergarea Vitelli din Faloria, în timp ce alergarea provocatoare Saslong și alergarea la Cupa Mondială Gran Risa sunt punctele de atracție pentru schiorii avansați.

Asigurați-vă că petreceți o dimineață în Armentarola, unde caii autohtoni Alpine Noriker trag schiorii între curse, spre deliciul copiilor și al iubitorilor de cai

Pentru o experiență mai exclusivistă, rezervă un ghid privat care să te ducă la schi alpinism în zori, urmat de micul dejun într-o cabană de munte retrasă, sau petrece-ți ziua heliski pentru a te bucura de cea mai bună acțiune în afara pistei din Dolomiți.

Explorați locațiile Jocurilor Olimpice de iarnă din 2026

Există o mulțime de alte sporturi de iarnă de care se pot bucura și în Dolomiți, mai ales că orașul Cortina D’Ampezzo se pregătește să găzduiască Jocurile Olimpice de iarnă din 2026. Încercați să faceți patinaj sau curling pe Stadionul Olimpic de Gheață din centrul Cortinei, care datează de la ultima dată când s-au desfășurat Jocurile Olimpice aici, în 1956.

Ridicați-vă picioarele și lăsați-vă răsfățați într-unul dintre numeroasele spa-uri și sanctuare de wellness din Dolomiți

În Cortina, Rosapetra Spa Resort a suferit recent o renovare, cu o piscină interioară de 40 de metri, saună finlandeză, băi mediteraneene și hamam turcesc deschis pentru oaspeții hotelului și vizitatorii spa de zi. Pentru o ofertă de wellness în stil mai sălbatic, oaspeții de la Rifugio Scoiattoli de înaltă altitudine (la baza Cinque Torri, lângă Cortina) se pot bucura de o baie fierbinte într-o cadă din lemn de zada, în timp ce savurează șampanie sub cerul înstelat.

Mergeți la plimbare în natură

Din luna mai, munții sterpi devin pășuni verzi și luxuriante, coapte pentru plimbări și cățărări. Când copacii încep să devină aurii în septembrie, urmați parțial sau tot traseul de 60 de km al Castanilor prin pitoreasca Brixen, continuând mai departe spre frumoasa mănăstire Novacella și terminând în Bolzano. Pentru drumeții mai serioși, există trasee de mai multe zile prin parcurile naturale Puez-Odles și Fanes-Senes-Braies, precum și ascensiuni organizate pe vârfuri.

Unde să stai în Dolomiți

Primul în ghidul nostru de călătorie pentru cele mai bune locuri de cazare în Dolomiți este Forestis. Acest hotel elegant, dar sustenabil, a făcut furori serioase când s-a lansat cu câțiva ani în urmă, aducând o nouă eră cool în Dolomiți. La o înălțime de 5.900 de metri, retragerea neutră în CO2 se referă la găsirea bunăstării prin natură.

Restaurante din Dolomiți

Există atât de multe restaurante din care să alegeți în Dolomiți, dar am ales doar cele mai bune pentru a le include în ghidul nostru de călătorie. Când mâncărurile copioase de munte devin prea multe, mergeți la Moritzino, unul dintre cele mai bune și singurele restaurante cu pește de pe munte din Dolomiți.

Citește și: Ce să vizitezi în Rio de Janeiro? Obiective de neratat în exuberanta capitală a Braziliei

La 6.800 de metri deasupra nivelului mării, aproape toate ingredientele trebuie aduse cu snowmobilul în timpul iernii, dar acest lucru nu împiedică dinamica echipă de bucătari să devină creativă: gândiți-vă la tagliatelle cu cerneală de calmar, carpaccio de scoici și o mulțime de trufe negre locale.

Mai târziu în cursul zilei, restaurantul se transformă într-un loc elegant pentru apres-ski, cu seturi de DJ, cocktailuri și dans în majoritatea serilor.

Cel mai bun timp pentru a vizita Dolomiții

Întotdeauna se întâmplă ceva, dar anotimpurile de vârf sunt împărțite aproximativ în vară (mai până în septembrie) și iarnă (decembrie până în martie). Pentru schi, Crăciunul și Anul Nou sunt perioadele cele mai aglomerate, familiile italiene profitând de vacanță.

Pe tot parcursul lunii decembrie, piețele de Crăciun preiau piețele multor orașe și sate istorice, aducând cu ele tarabe festive, vin fiert și scene tradiționale de naștere.

Pitorescul Bolzano este unul dintre cele mai bune

Există o pauză binevenită de la mijlocul lunii ianuarie până la începutul lunii februarie, în ciuda unora dintre cele mai bune condiții de zăpadă, ceea ce face din acesta un moment ideal pentru pârtiile goale și disponibilitatea excelentă a cabanelor. Mai târziu, în februarie, Cortina găzduiește inimitabilul eveniment Winter Polo.

Citește și: Ce să vizitezi în Bilbao: Ghid complet pentru o experiență neuitată

În fiecare iulie, Coppa d’Oro delle Dolomiti este un raliu de mașini de epocă în care aproape 200 de echipe concurează pe drumuri pitorești întortocheate

Mai târziu, în timpul verii, tradițiile de recoltare vechi de secole, cum ar fi Törggelen, sunt încă un eveniment major, cu parade de stradă, degustări de vinuri din noul sezon și banchete la fermă.

Sursa foto: Facebook

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora