Căutare

Share this article

Nu știu alții cum sunt, vorba lui Ion Creangă, dar eu mă gândesc tot timpul la vacanță. Și nu știu alții cum sunt, dar eu, la începutul fiecărui an îmi planific toate vacanțele până în ianuarie viitor. Și cum nimeni nu are atâtea zile de concediu câte și-ar dori, acestea trebuiesc bine drămuite și, eventual, legate de zilele libere oferite de stat.

Cei de la momondo.ro parcă mi-au ghicit gândurile și au făcut o analiză, au găsit cele mai bune punți și au ajuns la concluzia că în anul 2019 te poți bucura de 35 de zile de vacanță, dintre care numai 9 vor fi din concediul tău legal.

Anul 2019 aduce 13 zile libere legale, în afara primelor două zile din ianuarie, dintre care opt sunt în timpul săptămânii.

Conform specialiștilor momondo.ro, pregătirea unui calendar în care adaugi zile naționale libere, weekenduri și zile de concediu te poate ajuta să te gândești mai ușor la planurile tale de călătorie în 2019 și, ulterior, să le pui în practică fiind mai orientat în ceea ce privește destinația, costurile, perioada de vacanță.

Tenerife, Foto: iStock

Finele lui ianuarie în Tenerife

Zilele libere: 24 ianuarie (joi) – Ziua Unirii Principatelor Române

Când să pleci în vacanță: 24 – 27 ianuarie (joi-duminică)

Câte zile de concediu trebuie să-ți iei: 1

Două mituri se învârt în jurul acestei insule: faptul că Tenerife e sinonim cu sezonul estival și că te duce cu gândul la cocktailuri cu umbreluță și miros de cremă de plajă. Cu o medie de 17°C în miezul iernii, Tenerife e tot ce trebuie pentru plimbări sau excursii de-a lungul coastei, unde vei găsi destul de puțini turiști. Vizitează Parcul Național Teide și află de ce intrarea acestuia cunoaște anual trei milioane de suflete. Străbate apoi la pas „caminos reales”, drumuri croite de strămoșii guanche cu secole în urmă – și înfruptă-te din bunătăți marine, cartofi pregătiți în fel și chip, arepas și vinuri bune de mama focului.

Citește și care sunt recomandările life.ro pentru călătoriile anului 2019.

Când deja miroase a primăvară dă fuga în Barcelona

Zilele libere: 26 aprilie (vineri), 28 – 29 aprilie (duminică, luni), 1 mai (marți) – Vinerea Mare, Paștele, Ziua Muncii

Când să pleci în vacanță: 26 aprilie – 5 mai (vineri – duminică)

Câte zile libere trebuie să-ți iei: 2

Anul acesta este de așa natură gândit încât, dacă pui cap la cap Vinerea Mare, Paștele, Ziua Muncii și îți mai rupi două zile de concediu plătit, ies la socoteală nu mai puțin de 10 zile de călătorii.

Și dacă alegi să mergi la Barcelona, acesta e momentul în care simți că a venit vara – începi să umbli deja la hainele cu bretele, scoți sandalele și ai nevoie de o cremă de plajă. Cum ai putea să nu sorbi din priviri minunile arhitecturale gaudiene și să nu apreciezi fiecare bob de orez dintr-o farfurie de paella când tocmai ai ieșit oficial din tot ce aducea a frig, ploi și nori pe cer?

Citește și care sunt cele mai frumoase catedrale din Europa.

Barcelona, Foto: iStock

Debutul verii și ziua copilului, sărbătorite în Paris

Zilele libere: 1 iunie (sâmbătă) –  Ziua Copilului

Când să pleci în vacanță: 1 – 3 iunie (sâmbătă-duminică)

Câte zilele de concediu trebuie să-ți iei: 1

În general, cam după fiecare iarnă în care am înghețat de frig, așteptăm vacanțele de vară așa cum o focă ar aștepta o bucată de pește crud. Iar încântarea pe care o simți poate fi atât de pură și puternică, asemenea unui copil. O călătorie la Paris te poate transpune în „la vie en rose”, ca apoi să te întorci acasă sau la birou cu un „Bonjour”, așa cum l-ai tot auzit pe străzile pariziene.

Citește și cât costă o vacanță la Disneyland Paris.

Rusaliile în Amsterdam

Zilele libere: 16, 17 iunie (duminică, luni) –  Rusaliile

Când să pleci în vacanță: 15 – 17 iunie (sâmbătă-luni)

Câte zilele de concediu trebuie să-ți iei: 0

Jumătatea lui iunie și Rusaliile sunt o bună perioadă de încălzire pentru vacanța de vară pe care o plănuiești. Ai trei zile să ajungi la aeroport, să iei avionul cu direcția Amsterdam, să descoperi cât de multe încap în răstimpul acestui weekend prelungit și să te întorci acasă, cu gândul la următoarea călătorie. Este ușor să te pierzi prin centrul orașului Amsterdam, îngrămădit de canale, dar asta este parte din frumusețea lui. Explorează universul ascuns în buticuri, restaurantele cu meniuri delicioase și galeriile de top. Închiriază o bicicletă și alătură-te mulțimii care traversează străzile capitalei olandeze sau închiriază o barcă și navighează pe canale. Asigură-te că descoperi, bineînțeles, și berea artizanală.

Citește și ce poți face într-o vacanță de 30 de ore în Amsterdam.

Luna lui Cuptor în Berlin

Ziua liberă: 15 august (joi) – Adormirea Maicii Domnului

Când să pleci în vacanță: 15 – 18 august (joi – duminică)

Câte zile de concediu trebuie să-ți iei: 1

Vacanța de vară e sfântă, așa că o zi de concediu plătit nu-i nici pe departe vreo extravaganță, dar ocupă-te de asta din timp. Adună-ți gașca porniți spre către capitala Germaniei. Berea, cârnații, petrecerile, arta sunt la ele acasă.

Berlin, Foto: iStock

Finele lui noiembrie în Sankt Petersburg

Zile libere: 30 noiembrie (sâmbătă) – Sfântul Andrei, 1 decembrie (duminică) – Ziua Națională a României

Când să pleci în vacanță: 29 noiembrie – 1 decembrie (vineri – duminică)

Câte zile de concediu trebuie să-ți iei: 1

Nu e loc mai potrivit de unde să-ți iei rămas bun de la toamnă decât Sankt Petersburg. Adesea numit „fereastra către Europa”, această alternativă la Moscova îți va lăsa o impresie puternică în suflet.

Un Crăciun londonez

Zile libere: 25 decembrie (miercuri) – Prima Zi de Crăciun, 26 decembrie (joi) – A Doua Zi de Crăciun Când să pleci în vacanță: 21 -29 decembrie (sâmbătă – duminică)

Câte zile de concediu trebuie să-ți iei: 3

Află care sunt cele mai tari baruri pe acoperiș din Londra.

Poate nici nu-ți vine să crezi acum că următorul decembrie o să vină vreodată, dar stai să vezi cum alunecă de iute și grațios timpul. Tu i-o poți lua înainte și planifica o călătorie la Londra, unde înțelegi sensul cârnaților cu fasole la micul dejun, al opririlor în fața Palatului Buckingham când gărzile defilează, al vizitelor la muzee sau al plimbărilor la pas prin parcuri.

Citește și de ce ne putem îndrăgosti de Londra. 

„Planificarea în avans a călătoriilor sau vacanțelor pentru anul care abia a început îi poate ajuta pe călătorii români să găsească mai multe oferte la bielete de avion sau cazare, să aibă timp să aleagă ceea ce li se potrivește mai bine. Odată aleasă perioada de vacanță, călătoria lor începe de fapt; căutarea informațiilor despre destinație, cazare, activități la fața locului sau tradiții pe care le-ar putea încerca, sunt deja o parte importantă din călătoria propriu-zisă, înainte de a ajunge la destinație”, a declarat Mircea Giurcă, reprezentantul momondo în România.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO