Viața publică a familiei Obama, la 4 ani după Casa Albă - LIFE.ro
Sari la conținut

Viața publică a familiei Obama, la 4 ani după Casa Albă

Viața familiei Obama de după Casa Albă, de la publicarea auto-biografiilor, la cele mai îndrăznețe proiecte legate de educație. Cu ce își ocupă timpul Michelle și Barack Obama?
Share this article

Lucrurile s-au schimbat mult în viața familiei Obama, de când fostul președinte a părăsit Casa Alba, în ianuarie 2017. Însă, chiar dacă a lăsat în spate cariera politică, al 44-lea președinte al statelor Unite ale Americii, ne ține tot timpul ocupați.

Iată cum arată viața publică a familiei Obama, ce au făcut în ultimii patru ani și unde putem afla lucruri despre ei.

Viața familiei Obama spusă în cărți

La fel ca soția sa, Michelle, Barack Obama a semnat un acord cu o editură, după ce a părăsit Casa Albă în 2017, promițând să-și publice memoriile. În timp ce cartea lui Michelle, Becoming, a debutat în noiembrie 2018 însoțită parcă de o fanfară uriașă, vânzând peste 10 milioane de exemplare în întreaga lume pentru a deveni una dintre cele mai de succes cărți de memorii scrise vreodată, propria publicație a lui Barack Obama, A Promised Land, a fost lansată abia recent. Memoriile, care explorează experiențele sale, de la aspirațiile sale politice timpurii până la victoria istorică la alegerile prezidențiale din 2008, se așteaptă să fie primul dintre multele volume ce acoperă cariera sa politică.

Se spune că fostul președinte ar fi scris el însuși cartea – mai degrabă decât cu ajutorul unui scriitor fantomă, cu ajutorul unei metode pe care a folosit-o în mai multe discursuri prezidențiale, dar și la prima sa carte, Dreams from My Father.

Viața familiei Obama și alegerile prezidențiale din 2020

În timp ce Obama a ales să renunțe la a susține un candidat la alegerile din aprilie 2020, după ce fostul său vicepreședinte Joe Biden a apărut ca lider al partidului, Obama a distribuit un videoclip în care l-a felicitat pe Biden și i-a oferit aprobarea sa oficială. El a spus, în parte, că admiră: „Tipul de conducere care este ghidat de cunoștințe și experiență, onestitate și umilință, empatie și grație. Acest tip de conducere nu aparține doar capitalelor noastre de stat și birourilor primarilor. E nevoie și la Casa Albă și de aceea sunt atât de mândru că îl susțin pe Joe Biden în funcția de președinte al Statelor Unite ”.

În lunile premergătoare alegerilor, Obama și-a asumat un rol activ în campania pentru prietenul și fostul său coleg de partid, apărând în videoclipuri, la evenimente personale și în social media pentru a-l susține.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Barack Obama (@barackobama)

După ce Biden a fost anunțat ca președinte ales, pe 7 noiembrie 2020, Obama a fost unul dintre primii lideri mondiali care a postat un mesaj pe rețelele de socializare, felicitându-l pentru victoria sa. „Nu aș putea fi mai mândru decât să-i felicit pe următorul nostru președinte, Joe Biden, și pe următoarea noastră primă doamnă, Jill Biden”, a scris el. „De asemenea, nu aș putea fi mai mândru să îi felicit pe Kamala Harris și Doug Emhoff pentru alegerile revoluționare ale lui Kamala în funcția de următor vicepreședinte”.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Barack Obama (@barackobama)

Viața publică a familiei Obama pe Netflix

Barack și Michelle Obama au dezvoltat un portofoliu de proiecte mult mai larg de când au părăsit Casa Albă. În 2018, au încheiat un acord cu Netflix pentru a produce un set de filme și seriale pentru serviciul de streaming sub noua lor companie de producție, Higher Ground Productions.

fbecom

„Atingând probleme de rasă și clasă, democrație și drepturi civile și multe altele, credem că fiecare dintre aceste producții nu va distra doar, ci ne va educa, conecta și ne va inspira pe toți”, a spus Obama într-un comunicat.

Prima producție a companiei, American Factory, a debutat în 2019. Un documentar centrat pe o fabrică abandonată a General Motors, care a fost redeschisă în Ohio de un miliardar chinez, filmul a plecat acasă un Oscar pentru cel mai bun film documentar. În anul următor au debutat Becoming, un documentar despre Michelle în timpul turneului de promovare pentru cartea ei cu același nume din 2018.

Alte proiecte despre care se spune că se află în lucru includ o adaptare cinematografică a lui Frederick Douglass: Profetul libertății, biografia câștigătoare a Premiului Pulitzer a lui David W. Blights despre renumitul aboliționist, un serial dramă în New York-ul de după al doilea război mondial și un program de educație alimentară pentru copii.

Viața privată a familiei Obama

Pe 7 mai 2017, Obama a primit „John F. Kennedy Profile în Courage”, un premiu acordat oficialilor aleși „care guvernează pentru binele comun, chiar și atunci când nu este în interesul lor să facă acest lucru”. Mai exact, a fost onorat pentru adoptarea lui Affordable Care Act, care a asigurat acoperirea sănătății pentru milioane de americani.

În luna august a acelui an, a fost văzut în campusul Universității Harvard împreună cu Michelle, instalându-și fiica cea mare, Malia, în camera ei de cămin. Ulterior, el a dezvăluit că a fost extrem de emoționat când a lăsat-o acolo.

„Pentru cei dintre noi care avem fiice, se întâmplă repede”, a spus Obama. „Eram mândru că nu am plâns în fața ei, dar la întoarcere, Serviciul Secret privea drept înainte, pretinzând că nu mă aud, în timp ce adulmecam și îmi suflam nasul. A fost dur ”.

În primul episod din seria Netflix a lui David Letterman, My Next Guest Needs No Introduction, el a extins povestea, spunându-i gazdei că nu i-a fost aproape deloc de ajutor să o mute pe Malia în cămin.

„Practic am fost inutil”, a spus Obama. „Toată lumea mă văzuse plângând în ultimele trei săptămâni, așa că Malia, foarte îngândurată, a spus:„ Tată, știi, am această lampă în cutia asta, ai putea să o montezi pe birou? Am spus: „Sigur”. Ar fi trebuit să dureze cinci minute sau trei minute. Eu am stat acolo muncind la treaba asta timp de o jumătate de oră „.

De asemenea, s-a întors la unele dintre momentele mai puțin emoționante din viața sa de cetățean obișnuit, cum ar fi datoria de a compune un juriu. În noiembrie 2017, fostul președinte s-a întors la Chicago pentru a-și îndeplini datoria civică. La fel ca alți foști președinți precum George W. Bush și Bill Clinton, președintele Obama nu a fost de fapt ales pentru a face parte dintr-un juriu.

În iunie 2019, Barack și Michelle și-au urmărit fiica cea mică, care tocmai a împlinit 18 ani, participând la ceremonia de absolvire a Sidwell Friends – școala privată exclusivă din D.C. pe care au urmat-o ambii copii ai familiei Obama.

Familia Obama s-a întâlnit cu prietenii lor apropiați, familia Biden, la ceremonie, deoarece nepoata lui Biden, Maisy, este prietena și colega de clasă a lui Sasha.

Viața familiei Obama și călătoriile

Pentru prima sa aventură post-Casă Albă, fostul președinte a făcut o călătorie de o lună în Polinezia Franceză, în timpul căreia a participat la evenimente găzduite de oameni celebri precum Oprah, Bruce Springsteen și Tom Hanks. Au aterizat în Tahiti și s-ar fi cazat în Brando, o stațiune din zona privată a regiunii, Tetiaroa, care a fost cândva deținută de Marlon Brando. A fost o reședință de vară pentru regalitatea tahitiană înainte ca regretatul actor să o cumpere în 1967.

De asemenea, a petrecut un timp semnificativ în turnee în Europa, atât pentru muncă, cât și pentru plăcere, jucând golf la prestigiosul Old Course de la St Andrew’s din Scoția, apărând împreună cu cancelarul german, Angela Merkel la Poarta Brandenburg din Berlin pentru a discuta despre democrație, în vacanță în Italia cu Michelle,sau oprindu-se la Palatul Kensington.

În 2017, și-a luat soția și fiicele în călătorie la Bali. Obama are o legătură profundă cu Indonezia; a locuit acolo în copilărie începând din 1967, când el și mama sa s-au mutat în capitala țării, Jakarta. Obama s-a mutat în 1971 în locul său natal, Honolulu.

În septembrie 2017, Obama s-a reunit cu prințul Harry și familia Biden, participând la Jocurile Invictus. În timpul jocurilor, Obama a fost intervievat de prinț.

Obama a abordat viața după Casa Albă și a spus, printre altele, că problemele la care ținea foarte mult să se rezolve în timp ce era în funcție sunt încă importante pentru el:

„Îmi pasă în continuare să mă asigur că Statele Unite și lumea sunt un loc în care copiii primesc o educație decentă. În cazul în care oamenii care sunt dispuși să lucreze din greu pot găsi un loc de muncă care să le plătească o rentă viageră. Că păstrăm resurse uimitoare ale planetei noastre, astfel încât generațiile viitoare să se poată bucura de frumusețea acestui loc. La fel ca noi. ”

Viața familiei Obama și implicarea în educație

În mai 2017, Obama a dezvăluit planurile pentru propriul său centru prezidențial din Chicago. El a zugrăvit o imagine a unui centru ce dezvoltă programe de tineret și comunitate din partea de sud a orașului, unde și-a crescut familia și și-a lansat cariera politică.

„Ceea ce ne dorim este o instituție de premieră mondială pentru formarea tinerilor și a liderilor care să facă diferența în comunitățile lor, în țările lor și în lume”, a spus el mulțimii prietenoase, printre care se număra și primarul Rahm Emanuel.

Planurile au dezvăluit că viitorul centru prezidențial Obama de 225.000 de metri pătrați va avea trei structuri, inclusiv un muzeu turn și pasarele delimitate de copaci. Fundația Obama a arătat planșe și un model în miniatură al centrului, care va include, de asemenea, o piață publică și săli de clasă. S-a anticipat inițial că toată construcția va fi gata construită în aproximativ 4 ani, dar nu este clar încă modul în care pandemia COVID-19 ar putea modifica aceste planuri.

Ce venituri are familia Obama?

Se spune că cel de-al 44-lea președinte are unul dintre cele mai mari tarife pentru angajamentele de speaker, în rândul foștilor președinți.

În 2017, au apărut știri că Obama plănuia să perceapă până la 400.000 de dolari pe contract. Taxa este egală cu salariul pe care Obama l-a primit în calitate de președinte și de două ori mai mare decât a primit fostul președinte Bill Clinton pentru alte discursuri, potrivit New York Times. Taxele percepute de Hillary Clinton au variat, dar fosta primă doamnă și candidat la președinție a primit până la 325.000 de dolari pentru o singură apariție în 2015, relatează Washington Post. Fostul președinte George W. Bush ar fi primit între 100.000 și 175.000 de dolari a participa ca speaker la anumite evenimente.

Știrea despre taxele lui Obama a atras imediat critici atât din partea liberalilor, cât și a conservatorilor, iar criticii au subliniat cât de des fostul președinte a criticat marile bănci și inegalitatea în creștere în rândul celor bogați. Deși nu s-a specificat clar dacă această cifră este comisionul standard al lui Obama, fostul președinte nu și-a dorit astfel de angajamentele (o metodă tipică prin care mulți șefi anteriori și-au câștigat traiul după ce au ieșit din funcție), indiferent de costuri.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora