Volumul 4 al tetralogiei napolitane scrise de Elena Ferrante apare în mai
Scriitoarea napolitană, Elena Ferrante, cea care a vândut milioane de exemplare cu a sa poveste dedicată celor două prietene, Elena şi Lila, a înregistrat acelaşi succes şi în România. Sigur, din păcate nu s-au vândut milioane de exemplare, nici sute de mii, dar vânzările au fost remarcabile pentru ce se întâmplă acum în piaţa de carte. Fiecare volum din cele trei apărute la noi a fost republicat. Acum este aşteptat cu nerăbdare volumul 4. Şi eu am fost captivată, furată, confiscată chiar, de poveste şi aştept şi eu, împreună cu tot publicul român, apariţia celui de-a patrulea volum. Când apare? În mai, la Bookfest, ne-au spus reprezentanţii editurii Pandora M.
Elena Ferrante este un nume care face înconjurul lumii în acest moment! După cele trei volume traduse şi în România, Prietena mea genială, Povestea noului nume şi Cei care pleacă şi cei ce rămân, aşteptăm cu nerăbdare volumul al patrulea. Când îl vom avea?
Ultimul volum al Tetralogiei Napolitane va apărea la târgul de carte Bookfest 2017, care va avea loc în perioada 24 – 28 mai, la Romexpo. Respectăm astfel ritmul de apariţie pe care l-am stabilit de la primul volum, lansat la Gaudeamus 2015.
Cel de-al patrulea volum se numeşte Povestea copilului pierdut şi le readuce pe cele două eroine, Elena şi Lila, împreună în Napoli.
Aţi anticipat succesul acestui autor?
Da, pentru că la data la care noi am publicat primul volum al tetralogiei, Elena Ferrante deja înregistrase succese remarcabile în vânzări, atât în Europa, cât şi peste Ocean. Dacă de succesul său european nu ne puteam îndoi, a fost extraordinar cât de repede a cucerit publicul american, cu o serie care nu respectă deloc reţeta succesului comercial Made in US.
Câte volume s-au vândut semnate de ea?
La nivel internaţional, deja vorbim despre milioane de exemplare vândute. Pentru România, vânzările sunt foarte bune, am retipărit fiecare volum, însă la noi, cum bine ştiţi, abia reîncepe consumul programat de carte.
Ce titluri pregătiţi şi pe ce linie editorială mergeţi anul acesta?
Colecţia Literary Fiction de la Pandora M publică literatură de cea mai bună calitate care, iată, are şi succes comercial. După ce vom epuiza Tetralogia Napolitană vom continua cu romane stand-alone ale Elenei Ferrante, însă nu am decis deocamdată care va fi primul titlu publicat. Alături de Elena Ferrante, colecţia Literary Fiction va găzdui anul acesta un alt autor remarcabil, britanicul Max Porter, cu romanul Durerea e o făptură înaripată. De asemenea, va apărea şi Anul gândirii magice, de Joan Didion, o altă autoare emblematică a literaturii contemporane. Vor urma Observatorul, de Edvar Flisar, Sufletele noastre-n noapte, de Kent Haruf şi alte delicatese literare J.
A existat o legătură, o întâlnire, o conversaţie între reprezentanţii editurii şi scriitoare? Ştiu răspunsul, mă gândeam că a văzut-o, totuşi, cineva…
Agentul literar a fost întotdeauna interfaţa între editurile care o publică pe Elena Ferrante peste tot în lume şi autoare. Toată acea campanie de devoalare a identităţii reale a Elenei Ferrante nu a dus decât la creşterea vânzărilor şi la o şi mai mare curiozitate în privinţa scrierilor sale. Elena Ferrante a intrat deja în istoria literaturii şi nu are nevoie de un chip, fiecare cititor e liber să şi-o imagineze cum vrea pe furnizoarea sa de vise.