Weekend românesc cu arome franţuzeşti
„Au coeur du produit – În inima produsului” este tema ediţiei din acest an a Fête de la Gastronomie/ Sărbătoarea Gastronomiei, care-i aşteaptă pe iubitorii de bucate alese în mai multe spaţii din Bucureşti, chiar în acest weekend.
Degustări, masterclass-uri şi un invitat de onoare – chef Fabrice Giraud, deţinător al unei stele Michelin – vor aduce în atenţie diversitatea şi bogăţia produselor franţuzeşti dar şi valoare şi calitatea ingredientelor.
„În timp ce societăţile noastre par să fie ameninţate de riscul banalizării, gastronomia este una dintre bogăţiile culturale care ne marchează identitatea, care exprimă o tradiţie, fiind în acelaşi timp un vector de împărtăşire, chiar de comuniune”, spune Michele Ramis, ambasadoarea Franţei la Bucureşti, amintindu-ne de cele patru produse româneşti recunoscute de UE: magiunul de prune de Topoloveni, salamul de Sibiu, novacul afumat din Ţara Bârsei şi telemeaua de Ibăneşti.
Principalul ghid în această călătorie printre gusturile şi aromele franţuzeşti va fi chef Fabrice Giraud (cunoscut pentru faptul că îşi îmbogăţeşte preparatele cu arome descoperite în călătoriile sale prin lume). Acesta va găti la trei hoteluri din Bucureşti – o cină specială, joi, la Barbizon (Pullman), vineri, la Mercure, şi duminică, un brunch la Novotel -; va pregăti un risotto pe bază de sfeclă şi o versiune modernă a preparatului lapte de pasăre, la show-ul culinar al Digi 24 – „Sănătatea în bucate” -; va susţine un masterclass, cu elevii de la Liceul Viilor.
Între 22 şi 24 septembrie, aveţi aşadar şansa de a desluşi mai bine povestea unor ingrediente şi combinaţii aiuritoare ce definesc gastronomia franceză, parte a patrimoniuli cultural nematerial al umanităţii încă din 2010.