Zaga Zaga a fost un vis frumos ce a început să prindă contur în urmă cu aproape trei ani de zile. De când se știe, Francesca Radu a mers împreună cu părinții săi în Delta Dunării și toate vacanțele și concediile și le petreceau în natură. Lângă Focșani, locul de unde se trag, la vreo 20 de kilometri de oraș, curgea Siretul, iar malurile lui, ce străbat pădurea Doaga, păreau un colț de rai. Cu un asemenea peisaj, nu a fost greu ca visul să încolțească în sufletul și inima părinților Francescăi, iar când au realizat că nu e imposibil, s-au apucat de treabă. Știau că se înhamă la o muncă foarte grea, însă visul nu le dădea pace. Au concesionat o bucată de pământ de la stat, au dragat zona, au construit canale navigabile, insulițe de pământ și un complex turistic, căruia i-au spus Zaga Zaga. Restul, faună și floră erau din belșug.
An de an s-au extins, au dezvoltat potențialul turistic al zonei, iar azi pot spune că au creat un adevărat paradis: o fermă piscicolă cu crapi, păstrăvi și sturioni, case plutitoare, bungalow-uri, iurte, cherhana, o piscină imensă și chiar un parc de aventură.
Zaga Zaga a devenit în foarte scurt timp unul dintre cele mai frumoase locuri din țară, al cărei peisaj îți taie răsuflarea și ale cărui servicii de ospitalitate concurează cu cele ale hotelurilor de cinci stele.
Azi am povestit cu Francesca Radu care, deși singura fiică a patronului, a pornit de la munca de jos, nu s-a rușinat de nicio treabă și a ajuns să conducă o parte importantă din Zaga Zaga.
Iar dacă, înainte de acest interviu, nu știai unde să mergi în vacanță, sunt convinsă că ai făcut deja rezervări.
Francesca cum a fost vara trecută pentru business-ul Zaga Zaga?
La începutul perioadei de lockdown a fost puțin mai greu deoarece noi pregătiserăm niște pachete turistice pentru Paște și nu am avut cum să ne onorăm clienții. Dar apoi, când s-a deschis sezonul, iar oamenii puteau să stea mult în aer liber, a fost foarte ok. Distanța dintre bungalow-uri este destul de mare, fiecare căsuță are ponton propriu și nu au fost probleme.
Dar la voi e sezon pe tot timpul anului?
Nu. Începe în martie și ține până la începutul lui noiembrie, cât ne permite vremea. Cu cât nu sunt temperaturi negative, cu atât ne ducem mai mult în noiembrie. Anul trecut am închis la jumătatea lui noiembrie.
Este la vreo 200 de kilometri de București și la 20 de kilometri de Focșani.
Ce găsim acolo? De ce am vrea să venim acolo? 😀
Zaga Zaga e o oază de relaxare. Cei mai mulți dintre turiștii noștri vin din marile orașe aglomerate, cum ar fi București, Cluj, Galați, Brăila și de fiecare dată ne spun că se simt minunat și foarte relaxați.
Care e diferența între Zaga Zaga și Delta Dunării?
Seamănă cu Delta Dunării?
Este o deltă proprie pentru că este făcută antropic. Înainte era mlaștină și a fost dragată pentru a se crea canalele. Aduce cu peisajul din Delta Dunării datorită aspectului sălbatic deoarece s-a păstrat natura locului, nu s-a distrus nimic. Mai seamănă cu Delta Dunării deoarece poți face plimbări cu barca pe canale și se poate pescui, însă în sistem catch and release.
Cum e fauna?
Sunt crapi, lini, adesea păstrăvi și în câteva perioade ale anului poposesc la noi lebedele. Avem un lac numit Lacul Lebedelor care uneori este plin de lebede. Și mii de rațe sălbatice.
Dar acest loc nu se află unde se varsă Siretul, nu?
Nu. Toată apa de la noi e venită prin pânza freatică. Este apă din Siret și de aceea se numește și Delta Siretului.
Era mlaștină până acum cât timp?
Noi am început cu ferma piscicolă, ale cărei baze au fost puse în 2010. În 2016 s-a deschis ferma piscicolă de păstrăv și sturioni, iar în 2018 s-a deschis complexul Zaga cu bungalow-urile și casele plutitoare, cherhanaua și aventura parc. Apoi am făcut piscina și în 2019 am ridicat iurtele și hambarul – zona de evenimente. Până în 2018 am avut un cort mare pentru petreceri, teambuilding-uri, etc, însă apoi am renunțat în favoarea hambarului care se încadrează mai bine în peisaj, fiind din lemn.
Dar când a apărut această idee de a draga mlaștina?
În 2018 s-a dragat. Și de atunci am tot săpat și am format insulițe.
Cel care a avut această idee este tatăl tău?
Da, tata, însă atât mătușa, cât și mama mea i-au fost alături tot timpul. De fapt, toată familia a muncit și a venit cu câte o idee ce a ajutat la construirea acestui vis.
De mică eu am fost dusă în Pădurea Doaga, am copilărit acolo și am fost familiarizată cu natura sălbatică.
Dar mergeați la iarbă verde atunci, nu? Nu aveați un loc unde să trageți…
Da, mergeam la iarbă verde, să ne relaxăm. Chiar dacă nu era dragat, era superb locul, mai ales că nu era locuit, nu erau case prin jur și se păstra intactă sălbăticia naturii.
Terenul l-ați concesionat?
Da. Am luat Balta mare în concesiune și apoi, cu ajutorul unor proiecte cu fonduri europene am reușit să cumpărăm din ce în ce mai mult teren.
Și construcția bănuiesc că tot pe fonduri europene?
Inițial am luat fonduri europene pentru ferma piscicolă, iar apoi tot ce am dezvoltat pe lângă a fost prin fonduri proprii.
Cum s-a născut Zaga Zaga dintr-un vis?
Hai să vorbim puțin de ferma piscicolă. Ai spus că era de păstrăvi și sturioni. Sunteți printre acei foarte puțini care furnizează icre negre restaurantelor?
Încă nu am început să furnizăm. Avem, dar cu cât sturionul este mai înaintat în vârstă, cu atât caviarul este mai bun la gust și mai de calitate.
Adică îi țineți la păstrare? 😀
Da 😀.
Și veți ieși cu icrele pe piață? Înțeleg că e mare cerere…
Teoretic asta ne dorim, să deschidem și un magazin cu produse din ferma noastră, cu batog afumat, caviar și alte specialități de pește, cum ar fi de exemplu mezelurile. Deocamdată, peștele nostru ajunge în cherhana, la fel și icrele negre. Și tot de la fermă, se poate cumpăra păstrăv sau sturion viu.
Tu acum ce poziție ocupi în Zaga Zaga?
De când s-a deschis piscina, în 2018, m-am ocupat de ea. Prima dată am lucrat și am făcut tot ce era nevoie acolo, iar din 2020 am manageriat partea de piscină a complexului. Am luat-o de jos, iar acum, dacă nu sunt ai mei în complex, eu mă ocup de tot. Dar îmi place foarte mult.
Până să se deschidă Zaga Zaga, am tot stat prin restaurantul alor mei. Părinții au un restaurant în Focșani și de la 14 ani am tot lucrat pe acolo.
Adică tatăl tău ți-a arătat întâi cum se muncește, nu te-a tratat ca pe un copil de bani gata?
Exact! 😀 Am servit și la mese, îmi băgam nasul și prin bucătărie și a fost o experiență foarte interesantă. Acum sunt studentă și la Business și la Turism și mă pasionează foarte tare. E ceva de viitor, ceva captivat care niciodată nu va rămâne așa, mereu se va schimba câte ceva, mereu vor apărea noutăți.
Mai aveți restaurantul?
Da. Mama s-a ocupat mai mult de restaurant. Tata se ocupă mai mult de Doaga, iar mama se ocupă mai mult de partea administrativă. Pe perioada verii toată lumea vine la Zaga pentru că e foarte mult de muncă și oricâte persoane am fi, parcă tot mai trebuie cineva. Anul trecut am avut în jur de 30 de mii de turiști.
Iar eu am făcut de toate, atât la restaurant, cât și la Zaga: am făcut și ospătărie, am dus clienții la mese și am ajutat oricând a fost nevoie și la bucătărie. Chiar au denumit o pizza cu numele meu. Aveam o pizza preferată care era foarte cerută la restaurant și i-au spus Pizza Francesca.😀
Dar cât teren este la Zaga?
Sunt 82 de hectare, lucru care a fost ideal în acest an de pandemie și de aceea am avut așa de mulți turiști. Fiind atâta aer liber, oamenii au putut să se plimbe, fără a intra prea mult în contact unii cu alții.
Francesca, tu ești născută mult după Revoluție, nu?
Da, sunt născută în 2000.
Înseamnă că și părinții tăi sunt tineri și nu au prins foarte mult din comunism…
Da, sunt născuți în 1973.
Au fost antreprenori dintotdeauna sau au apucat să lucreze și la stat sau ca angajați?
La stat, nu. Pot să spun că au fost dintotdeauna antreprenori. Au deschis restaurantul în 2004 și de atunci au tot dezvoltat tot felul de business-uri. Zaga Zaga a fost un vis.
Al cui a fost visul acesta?
Noi suntem iubitori de natură și de când mă știu, toate concediile și vacanțele cu părinții erau în natură. Tot timpul mergeam în Delta Dunării și ne-am dorit să avem un loc mai aproape de noi, o deltă a noastră, unde să vină și alți oameni să se bucure. Nu toată lumea poate ajunge în Delta Dunării, nu toată lumea își permite să piardă atâta timp cu barca de la Tulcea până în Deltă, la fel cum nu toată lumea poate ajunge atât de departe.
Îți amintești ce voiai să te faci când erai mică?
Da, voiam să mă fac veterinar pentru că iubesc foarte mult animalele. M-am schimbat pe parcurs pentru că m-am gândit că dacă aș face facultatea de Medicină veterinară, nu aș ști atât de multe lucruri utile la Zaga. Eu aveam nevoie să știu de un bilanț, de contabilitate, de turism… De exemplu, în acest an de pandemie, dacă eram studentă la Medicină veterinară nu aș fi putut să țin pasul cu ce se întâmpla în domeniul turismului și ne-ar fi fost mult mai greu.
Înțeleg că aveți planuri mari în continuare? Vreți să mai dezvoltați și altceva acolo?
Da. Dacă ne ajută Dumnezeu vrem să ajungem la 800 de locuri de cazare. Deocamdată avem în jur de 250 de locuri de cazare și nu sunt suficiente. Acum construim alte iurte și vrem să ne dezvoltăm de la an la an, puțin câte puțin.
Zaga Zaga e un loc scump?
Nu pot să spun că e un loc scump, este chiar foarte accesibil. Nu se percepe taxă de intrare, oamenii pot veni și vizita, se pot plimba prin CAP Zaga Zaga, unde avem ferma de animale și se pot bucura de natură. Taxa de intrare este la piscină și la aventura parc.
Dar cazarea și restaurantul?
Au prețuri accesibile. Nu e ceva de lux pentru că ne dorim să ne atragem clienții, nu vrem să fim percepuți ca o zonă de fițe.
Francesca Radu: „Eu sunt tot timpul în vacanță la Zaga Zaga”
Dar tu când ai vacanță, ai concediu, unde te duci?
Noi stăm tot timpul la Zaga 😀
Adică tu ești tot timpul în vacanță? 😀
Da, eu sunt tot timpul în vacanță. 😀 Ne-am creat aici colțul nostru de rai, cu o priveliște pe care nu aș putea să o am în Focșani sau în orice alt oraș niciodată. Eu văd fazani dimineața când mă trezesc, rațe sălbatice, aud apa cum curge, avem cai, măgari ponei, căței… Înainte să se dea drumul la lucrări erau aproape toate animalele libere și mă trezeam în fiecare zi cu ele la geam.
Mai ai frați?
Nu, sunt singură la părinți 😀
Te-ai scos! 😀
😀
Aveți o echipă mare?
Oarecum. Angajații noștri vin din Focșani sau din zonele apropiate. Pe timp de vară avem mulți sezonieri, când e foarte mult de muncă.
Îți amintești când au venit primii clienți care s-au cazat la voi după ce ați deschis?
Da. Îmi aduc aminte și prima masă pe care am servit-o, și primul bon de casă de la piscină, de la cherhana… Îmi aduc aminte tot. Aceste experiențe nu se pot uita. Când am deschis toți plângeam prin câte un colț pentru că visul nostru devenea realitate.
Ne așteptam să avem succes, dar nu ne așteptam să avem atâta cerere. Avem cerere pentru cazare, cât nu ne putem permite. În iulie și august aveam câte 300 de apeluri pe zi, solicitări de cazare. Noi nu puteam nici să răspundem la toate apelurile, darămite să onorăm cererile de cazare. De aceea ne dorim să creăm cât mai multe locuri de cazare.
Anul acesta aveți rezervări deja?
Da, avem de anul trecut. Acum dezvoltăm o platformă de rezervări online pentru că până acum rezervările se făceau doar telefonic.
Dar sunteți și pe Booking.com?
Deocamdată nu.
Francesca, nu-mi vine să cred că nu pleci nicăieri în vacanță. Toată lumea e în Egipt acum, sau la început de an se merge în țările calde…
Sunt pasionată de schi și am fost anul acesta o săptămână la schi, însă apoi a trebuit să ne întoarcem acasă pentru că trebuiau construite iurtele, trebuiau aduse niște bărci, aveam lucrări începute ce era nevoie să fie finalizate. Nu stăm nici măcar iarna, suntem în continuă dezvoltare.
Colegii de la facultate știu cine ești? Te invidiază?
Nu, nu am spus. Dacă am mai avut proiecte de făcut pentru școală, am făcut despre Zaga Zaga, dar nu am spus niciodată că eu am Zaga. Nu mi-a plăcut niciodată să epatez prin asta. Și pe ai mei dacă îi întreba cineva ce funcție au, spuneau că muncim cu toții aici. Și chiar asta facem.
Ești o șefă rea?
Nu, dar când trebuie exigență, trebuie 😀
La CEC Bank, susținem antreprenorii care pun pasiune în afacerea lor. O poveste de succes poate deveni o sursă de inspirație pentru toți. Ca bancă a românilor, susținem economia și producătorii locali, cu soluții de finanțare adaptate. Detalii aici.