Viața la țară: au lăsat agitația de la oraș pentru ca cei mici să crească într-un mediu sănătos, în natură, înconjurați de bunici și de animale. Cum s-a născut Casa de sub Munte cu lucruri adunate de la bunici - LIFE.ro
Mergi la conținut
Campanie susținută de

Casa de sub Munte s-a născut odată cu visul unei familii de a-și crește copiii în aer curat, alături de bunici, de animale și de natură. Ioana Marian trăia în Bucureștiul agitat, lucra într-o corporație și avea un magazin de design vestimentar în centrul Bucureștiului. Dar și-a dorit ca băiețelul ei să cunoascută liniștea și fericirea copilăriei sale. Așa că s-a întos acasă, în Țara Făgărașului.

A redescoperit frumusețea de acasă și, împreună cu fratele său, s-a hotărât să-și transforme casa de vacanță într-o pensiune. Așa că, Ioana, Valentin, Florin și Simona s-au apucat de treabă. Lucrurile din Casa de sub Munte sunt aduse din casa bunicilor lor. Ba chiar, mulți prieteni, vecini, chiar și persoane necunoscute au fost impresionate de povestea lor și le-au dăruit obiecte de la bunicii lor. Le-au dăruit o parte din povestea lor, iar ei le-o duc mai departe cu pasiune, dăruire și entuziasm. Așa s-a născut Casa de sub Munte, o afacere de familie născută din dorința unor tineri antreprenori de a-și crește copiii alături de bunici, de străbunici, de animale și de natură.

Nu cu foarte mult timp înainte ați decis să vă mutați din București la țară, în Țara Făgărașului. Cum a venit această decizie pentru voi?

De fapt m-am întors acasă 🙂. Întotdeauna am considerat că aici este casa mea, locul în care am copilărit și de care mă leagă atâtea amintiri, unde îmi sunt părinții și bunicii.

Așadar odată ce am devenit mamă, am ales să îmi cresc copilul aici, însă recunosc că mă așteptăm să fie o perioadă de doi ani, atât timp cât beneficiam de concediu maternal, însă se pare că a fost o chemare la origini atât de puternică încât nu am mai plecat.

Ce făceai la București… cum arăta viața voastră aici?

În București eram foarte activă, lucram într-o corporație și, în paralel, aveam un atelier de design vestimentar și un magazin de haine în centrul Bucureștiului pe care le administram împreună cu partenera mea.

Odată mutată la țară, viața mea s-a schimbat radical, oricum un copil aduce multe schimbări în viața unui părinte… timpul trece mai încet, avem răgaz să ne bucurăm unii de alții, nu mai avem o viață agitată și alergată. Însă tot activă am rămas și încerc să dezvolt cât mai multe lucruri frumoase în zonă și să mă implic activ în multe proiecte.

Am făcut voluntariat pentru două asociații, una dintre ele se ocupă cu promovarea Țării Făgărașului, iar oamenii pe care i-am cunoscut sunt foarte frumoși și implicați și rezultatele sunt remarcabile.

Particip activ la tot felul de întâlniri fie online, fie chiar și fizic în Făgăraș, unde există o comunitate foarte frumoasă de femei antreprenoare. Am rămas foarte plăcut surprinsă să văd câte lucruri minunate se întâmplă și în comunitățile mici unde sunt oameni cu adevărat valoroși.

Casa de sub Munte
Casa de sub Munte: întreaga familie care stă în spatele acestei povești de antreprenoriat născută din pasiune

Atunci când ai plecat de la București te-ai gândit că o să fie definitiv? Câte bagaje v-ați luat cu voi?

Nu m-am gândit că va fi definitiv, însă știam că va fi o perioadă de minim doi ani, așadar am plecat cu aproape tot după noi 🙂.

„Cătunul Sumerna este foarte mic cu oameni calzi, frumoși. Mulți dintre ei se ocupă cu crescutul caprelor care sunt o încântare pentru turiștii care vin în zonă.

V-ați mutat de la oraș la țară pentru ca băiețelul vostru să poată crește în natură și aer curat. Dar cum a fost pentru voi adaptarea de la agitația orașului?

Da, asta a fost principalul motiv, am avut o copilărie foarte fericită și am vrut să îi ofer și lui Cristian din aceste bucurii, să crească într-un mediu sănătos, înconjurat de animale, la aer curat. Să se bucure de dragostea necondiționată a bunicilor și a străbunicilor.

A fost o adaptare blândă, când ești mamă tot timpul ți-l dedici copilului, cel puțin la început. Așa că, un an am fost obosită cronic 🙂. Clar a fost binevenită schimbarea deoarece am avut parte de mult ajutor din partea părinților.

Din ce trăiți acum?

Soțul meu, Valentin, lucrează la București, iar aici am dezvoltat un business în turism.

Citește și: Pascal Garnier, francezul ce promovează Bucovina peste tot în lume. Ce l-a făcut să se îndrăgostească de România și să aducă mai mulți turiști în țară decât orice ministru al turismului?

V-ați mutat înapoi în satul în care ai copilărit. Cum l-ai găsit când v-ați mutat?

Toată copilăria și adolescență am petrecut-o în satul Ucea de Sus la bunici, în orașul Victoria și în cătunul Sumerna, unde aveam casa de vacanță, așadar am locuit și locuiesc cu drag în toate aceste case.

Satul copilăriei are același farmec chiar dacă s-a depopulat, cei care au mai rămas sunt tot mai în vârstă, însă găsești atâta căldură în sufletul și pe chipurile bunicuțelor, încât ți-ai dori ca timpul să stea în loc să le ai mereu alături.

Cristian și Simon, cei doi verișori care copilăresc acum la Casa de sub Munte, în natură, alături de bunici, de străbunici și de animale

Cum sunt oamenii din cătunul Sumerna?

Cătunul este foarte mic cu oameni calzi, frumoși. Mulți dintre ei se ocupă cu crescutul caprelor care sunt o încântare pentru turiștii care vin în zonă.

Și cum v-au primit atunci când v-ați întors de la oraș?

Cu mare bucurie, orice tânăr care se reîntoarce este foarte bine primit și această atitudine îți întărește convingerea că ai luat cea mai bună decizie.

Ce are acest loc așa special… de ce vă place atât de mult?

Este un loc special deoarece amintirile copilăriei ne sunt legate de el, în plus peisajul este de vis, suntem la poalele celor mai înalți Munți din România, iar priveliștea este mirifică.

Cum se bucură cel mic de viața la țară?

Nu pot descrie în cuvinte fericirea lui. Are curtea plină de animale pe care le aleargă toată ziua, le hrănește, le iubește. Avem în curte un tractor de când eram noi mici și toată ziua se cățără în el, se joacă cu copiii de pe stradă. Îl are alături și pe Simon, verișorul său. Mănâncă sănătos din grădina bunicii.

Casa de sub Munte
Străbunica, nepotul și războiul de țesut

Vă gândiți să vă întoarceți la oraș atunci când cel mic o să crească?

Aceasta este o întrebare pe care ne-o punem și noi, dar lăsăm timpul să decidă. Acum trei ani nu mă gândeam că voi fi aici, așadar peste încă trei ne rugăm la Dumnezeu să fim sănătoși cu toții și să trecem cu bine peste această pandemie.

Recunosc că mă preocupă educația lui, iar aici în zonă nu sunt multe variante în ceea ce privește școala, dar am cunoscut oameni frumoși în Țara Făgărașului, reîntorși acasă care sunt dornici să implementeze proiecte noi și sunt încrezătoare că lucrurile se pot schimba în bine.

„Prieteni, vecini, chiar și persoane necunoscute au fost impresionate de povestea noastră și ne-au dăruit obiecte de la bunicii lor. Ne-au dăruit o parte din povestea lor, iar noi le-o ducem mai departe.

Care este povestea numită Casa de sub Munte?

Alegând să îmi cresc copilul în zonă, m-am reconectat cu locurile natale și am redescoperit frumusețea acestui ținut binecuvântat.

Pe măsură ce se apropiau cei doi ani de concediu maternal, simțeam că nu-i pot lua copilului bucuria unei copilării perfecte, iar părinții mei erau tot mai atașați de nepoți – Florin, fratele meu are la rândul său un băiețel, pe Simon. Le venea și lor greu să creadă că vor fi bunici de vacanțe, prin urmare am decis în familie că ne-ar plăcea să facem turism. Și, împreună cu Valentin, soțul meu, fratele meu Florin și soția sa, Simona, am luat hotărârea să transformăm casa noastră de vacanță într-un loc primitor de care să se bucure și cei care o să ne treacă pragul.

Casa de sub Munte
Casa de sub Munte, o afacere născută din pasiunea unor tineri antreprenori

Cum ați ales casa și când v-ați hotărât să o transformați într-o mică afacere?

A fost casa noastră de vacanță și odată ce ne-am hotărât, eu și fratele meu, să încercăm să facem și un mic business, am transformat-o într-un fel de pensiune.

Casa de sub Munte
Florin, fratele Ioanei, împreună cu soția sa și băiețelul lor, Simon, la Casa de sub Munte

Spuneți că toate lucrurile din Casa de sub Munte sunt aduse din lada bunicii… este adevărat?

În cea mai mare parte sunt aduse din casa bunicii noastre, ba mai mult chiar și lada ei este aici. Bunica a țesut ani de zile pentru artă populară, toată copilăria noastră țin minte că aveam războiul de țesut în casă și eram fascinați de ce ieșea din mânuțele ei.

Recunosc că o parte din lucrurile de suflet le-am păstrat pentru mine, din teama de a nu se deteriora. Soțul meu și-a adus din lucrurile rămase de la bunicii lui și în plus am avut atâtea surprize plăcute – prieteni, vecini, chiar și persoane necunoscute, care au fost impresionate de povestea noastră, ne-au dăruit obiecte de la bunicii lor, considerând poate că noi le punem mai bine în valoare. Și le mulțumim din suflet pe această cale. Ne-au dăruit o parte din povestea lor, iar noi le-o ducem mai departe.

Casa de sub Munte, o afacere născută din pasiunea unor tineri antreprenori

„Casa de sub Munte reprezintă acel loc minunat din Țara Făgărașului, unde călătorești în timp, unde fiecare colțișor și fiecare detaliu spune o poveste aparte

Cât de ușor se ajunge la voi? Și ce pot face turiștii aici?

Se ajunge foarte ușor, drumul fiind impecabil asfaltat din 2019, din DN1 sunt aproximativ 10 kilometri și 3 din Orașul Victoria. Distanța față de Sibiu este de 50 kilometri, iar de Brașov de 90. Turiștii vin în primul rând să se relaxeze, poienița în care suntem ascunși este locul perfect care te îndeamnă la deconectare și la eliberarea de griji și de stresul cotidian.

Vara zilele sunt lungi și răcoroase, serile se termină în general în jurul unui foc de tabără. Avem în curte un lac în care copiii, sub supravegherea părinților, pot pescui. De asemenea, se pot face plimbări în natură – pentru munțomani din cătunul Sumerna pornește traseul spre Turnuri, cabana Podragu și vârful Moldoveanu.

Iernile sunt cu multă zăpadă, spre bucuria copiilor și a părinților. Șemineul este locul perfect unde se spun cele mai frumoase povești.

Suntem foarte aproape de Transfăgărășan, de Mănăstirea Sâmbătă de Sus. Aventura Park și Pârtia de ski Drăguș sunt și ele foarte aproape, precum și multe alte obiective importante din Țara Făgărașului.

Casa de sub Munte, o afacere născută din pasiunea unor tineri antreprenori
Citește și: Cum a luat naștere Cosama Village, satul construit în parcul dendrologic din Sighișoara? Și cum a ajuns o tânără din Craiova, „călită” la București, să se regăsească în Transilvania

Ați reușit să legați prietenii cu oaspeții care v-au trecut pragul?

Bineînțeles, cu foarte mulți. Noi am deschis oficial de la început de octombrie și nu am avut niciun feedback negativ până acum, ceea ce ne întărește convingerea că am făcut lucrurile așa cum trebuie și că suntem niște gazde bune. Mai mult de atât, majoritatea dintre ei și-a exprimat deja intenția să se întoarcă, iar unii deja au venit de două ori într-un interval de două luni. Prin formare sunt o fire sociabilă, iubesc oamenii, am lucrat în vânzări, așa că mi se potrivește foarte bine această nouă etapă a vieții.

Casa de sub Munte, o afacere născută din pasiunea unor tineri antreprenori

În final, de ce ar trebui să aleagă să-și petreacă vacanța la Casa de sub Munte?

Pentru că e un loc magic. Casa de sub Munte reprezintă acel loc minunat din Țara Făgărașului, unde călătorești în timp, unde fiecare colțișor și fiecare detaliu spune o poveste aparte. Unde îți reîntâlnești parcă strămoșii și răsar vii, una câte una, amintirile copilăriei. Unde obiectele tradiționale respiră încă aerul din trecut și în care regăsim amintirea bunicilor, ca o icoană sfântă, așezată în suflet.

Și ce planuri aveți cu Casa de sub Munte?

Planurile sunt mari, intenționăm să construim o șură tradițională, un soi de hambar pentru organizarea de mini evenimente pentru cei care vor să închirieze întreaga căsuță. De asemenea, în această primăvară vom aduce ciubăr, vom face un loc de joacă, poate și o căsuța în copac. Avem foarte multe surprise pregătite, dar le vom dezvălui pe parcurs pe pagina noastră de Facebook 🙂.


La CEC Bank, susținem antreprenorii care pun pasiune în afacerea lor.  O poveste de succes poate deveni o sursă de inspirație pentru toți. Ca bancă a românilor, susținem economia și producătorii locali, cu soluții de finanțare adaptate. Detalii aici.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora