Cum a luat naștere Cosama Village, satul construit în parcul dendrologic din Sighișoara? Și cum a ajuns o tânără din Craiova, „călită” la București, să se regăsească în Transilvania - LIFE.ro
Mergi la conținut

Povestea Cosama Village s-a născut din dragoste pentru călătorii și natură. În inima Sighișoarei, în parcul dendrologic de pe deal, doi tineri au luat toate lucrurile frumoase pe care le-au văzut prin drumurile lor în străinătate și au construit, printre copaci, un sătuc cu sate de lemn.

Am vorbit cu Ana Sandolache despre ce înseamnă să lucrezi într-un parc dendrologic, cum te poți bucura de natură dacă o respecți, o iubești și o cunoști. Dar și cum o tânără din Craiova, a ajuns să se regăsească în Sighișoara.

Care este povestea din spatele Cosama Village?

Suntem doi asociați în proiectul Cosama Village, fiecare cu partea lui de experiență profesională, însă, amândoi pasionați de călătorii și iubitori de natură. Ori de câte ori am călătorit și am avut parte de experiențe care ne-au îmbogățit amintirile, ne gândeam cum ar fi să avem și noi un loc al nostru unde să putem oferi ceea ce nouă ne-a bucurat inimile. Astfel, ne considerăm norocoși și suntem recunoscători că am reușit să construim Cosama Village.

De fiecare dată când prezint Cosama Village, cu un zâmbet împlinit, îl numesc proiectul meu de suflet, la care au luat parte mai toți oamenii frumoși din viața mea. Împreună am pictat, am sădit, am pirogravat, am sculptat, am scrijelit, am cărat bolovani, am cusut. Am fost încurajată, pe tot parcursul (câteodată atât de anevoios), realizării proiectului Cosama Village.

Design-ul l-am creat în urma mai multor ore petrecute în parc, analizând fiecare colțișor și imaginându-mi cum mi-ar plăcea mie să arate căsuța în care aș poposi câteva zile. Multe dintre „amănuntele” decorative sunt lucrate manual sau culese din împrejurimile orașului. Am străbătut ținutul secuiesc în căutare de obiecte frumoase, autentice, speciale.

Cosama Village

Cum a început această aventură pentru tine? Și de ce ai ales această zonă… ce te leagă de Sighișoara?

Undeva în 2013, am luat parte la o întâlnire în interes profesional în Sighișoara. Am mai vizitat orașul în copilărie, într-una dintre excursiile cu școala, însă revederea lui, ca adult, cu farmecul său medieval, cu arhitectura sa deosebită, încărcată de istorie și povești de viață, ne-a fascinat. Atunci am hotărât să căutăm un colț de natură pe lângă această cetate medievală, unde timpul parcă a stat în loc.

Ana Sandolache: am plecat din Craiova, am studiat în Timișoara, m-am „călit” în București și m-am regăsit în Sighișoara 

Cine este Ana Sandolache și cum a ajuns drumul ei printre copacii seculari de lângă Sighișoara?

Sincer îți spun, mă uimește și pe mine unde m-a purtat viața: am plecat din Craiova, am studiat în Timișoara, m-am „călit” în București și m-am regăsit în Sighișoara 😃. Și printre toate acestea, am călătorit mult.

Am 35 de ani și sunt antreprenor. Sunt din Craiova, unde am absolvit Liceul de Artă Marin Sorescu, iar studiile mi le-am continuat în Timișoara, la Universitatea de Vest, unde am terminat Comunicare și Relații Publice. Am acceptat provocarea de a mă muta în București cu job-ul unde am locuit aproape cinci ani, ultimii doi fiind deja între București și Sighișoara.

Să ne întoarcem la Cosama Village, cât de greu a fost începutul poveștii voastre? Au fost momente în care ai spus „nu mai pot”?

Începutul a fost pavat cu noroc și spun asta fiindcă nu a trebuit să căutăm mult colțul nostru de natură lângă Sighișoara (cum ne gândeam noi), ci l-am găsit chiar aproape de cetatea medievală, proprietatea fiind o coborâre a pădurii spre oraș. O familie tânăra, cu mult bun gust, a renovat o veche vilă a unui nobil sas și a extins construcția, care „domnește” în prezent în partea de sus a parcului.

Aveam proprietatea, parcul, însă prima provocare a fost să reușim să proiectăm micile căsuțe (dar confortabile), integrate cu mare grijă printre copacii seculari, ale căror bătrâne rădăcini străbat terenul proprietății.

Din nou Universul a lucrat pentru noi când, cu ocazia unei deplasări în Finlanda, conducând pe autostrada spre Helsinki, am zărit un showroom al unei companii de construcții, efectiv pe câmp, cu micile căsuțe (cabin logs) împrăștiate spre vizitare. Însuflețiți că am descoperit confort într-un spațiu mic construit, ne-am întors acasă cu broșuri ce conțineau planuri desenate care ulterior au fost adaptate de către o echipă de proiectanți.

(Zâmbește, de această dată șăgalnic) Apoi a urmat partea grea, cât să ne mai surâdă norocul, nu? Oricine începe o afacere știe că ce urmează este dificil… partea birocratică este cea care consumă o mare parte din energia și din entuziasmul inițial. Aproape doi ani de zile, extenuanți de-a dreptul, a durat să obținem autorizațiile necesare construirii satului nostru.

Și când ai simțit că ești mândră de satul pe care l-ai construit?

Odată cu deschiderea porților pentru oaspeți. Fiecare oaspete care a apreciat satul, parcul, căsuțele, detaliile, care a mulțumit sincer pentru experiența unei șederi la noi, care a plecat cu amintiri ce le-a bucurat inima, a crescut în mine o mândrie pe care sincer nu am mai întâlnit-o până atunci.

Cosama Village

Fiecare căsuță de lemn din satul vostru poartă un nume. Bănuiesc că fiecare are și o poveste în spate, nu?

Pe parcursul celor doi ani, între București și obținerea autorizațiilor în Sighișoara, am ales să petrec din ce în ce mai mult timp în parc. Aveam chiar nevoie în urma unor consecutive probleme de sănătate, operații chirurgicale – tumori multiple (benigne, Slavă Domnului), astfel încât să-i cunosc fiecare colțișor, fiecare frunză, fiecare foșnet, să ascult și să admir varietatea de păsări cu al lor concert, să descopăr că avem veverițe, arici, șerpișori, să analizez căderea razelor de soare, identificând astfel spot-urile pentru hamace, ciubăr, zone de relaxare. Această experiență a fost tămăduitoare pentru mine, ajutându-mă să creez o nouă identitate atât parcului, cât și mie 😃.

Cosama Village înseamnă următoarele case:

  • Cuib – cuiburile păsărilor din parc
  • Fagi – bătrânii și impresionanții fagi roșii
  • Magnolia – singurul copac floare din parc, în vârstă de 20 de ani
  • Și, acum, Căsuța Pin, în cinstea măreților pini

Cosama Village

Cosama Village, satul cu căsuțe de lemn, construit sus pe deal, într-un parc dendrologic

Cosama Village se află în Sighișoara, dar special la acest loc este faptul că este construit într-un parc dendrologic cu specii rare de arbori. Prezintă-ne puțin zona…

Sighișoara este un oraș minunat, aflat în inima Transilvaniei, care, pe lângă cetatea medievală și obiectivele sale turistice, este înconjurat de multă natură, astfel miresmele zonei sunt de aer curat, prospețime și verde sănătos 😃.

Ce înseamnă un parc dendrologic? Și de ce ați ales să construiți satul vostru aici?

Un parc dendrologic se caracterizează prin varietatea de arbori și arbuști a căror răspândire se face atât pe cale naturală, cât și prin cultivarea de către om.

Cât de greu este să construiești un loc turistic aici?

Destul de greu! Pe lângă dificultatea la construire, întreținerea în sine a parcului este o muncă deloc ușoară. Când am construit, s-a lucrat foarte mult manual la săparea fundațiilor pentru căsuțe – atât pentru protejarea puternicelor rădăcini ce străbat proprietatea, dar și din cauza terenului etajat, ceea ce a făcut ca accesul utilajelor de construcții să fie redus.

Ce specii rare de arbori putem vedea la voi?

Nu neapărat specii rare. Parcul nostru este special prin varietatea de arbori seculari, ale căror coaroane străjuiesc întreaga proprietate. Nu găsim atât de des o locație într-un mediu de pădure care să aibă specii încadrate în categoria de mărime I, cu înălțimi de peste 25 de metri și o vechime de peste 100 de ani.

Arboretele nostru este de origine naturală, acesta luând naștere din sămânța generației bătrâne sau din lăstarii formați pe rădăcini și ale căror straturi de fotocenoza – arbuști, mușchi, licheni, ierburi completează funcțiile ecologice.

Pentru diversificare și îmbogățire, au fost plantate variate specii de arbuști, pomi fructiferi și plante de pădure. Astfel, acum, cărările parcului nostru ne poartă printre fagi roșii, fagi aurii, ulm, pini de pădure, brazi, mesteacăn, gorun, magnolia, alun, nuc, castan, cireș sălbatic, gutui, par, măr, prun, soc și câte și mai câte.


Citește și: Potcoava, raiul iubitorilor de cai, din vârful dealului. Sau povestea corporatiștilor care au renunțat la tot pentru visul lor și care azi trăiesc înconjurați de natură în mijlocul unui paradis

Cât de ușor se ajunge la voi? Și ce pot face turiștii aici?

Cosama Village se află chiar în oraș, sus pe deal – expresie folosită de localnici drept localizare pentru sat 😃

Accesul este relativ ușor, însă în specificul orașului, cu străduțele sale înguste și neasfaltate pe alocuri. Odată ajunși la noi, oaspeții pot parca gratuit fie în fața proprietății, fie în interiorul locației, la baza parcului, ca mai apoi să continue pe jos, pe drum sau pe scări, urcând către căsuțe undeva între 100-250 de metri.

Pe lângă facilitățile oferite: zone de relaxare în hamace, sauna de tip butoi de exterior, ciubăr încălzit, foișor pentru grătar, se pot face plimbări pe jos sau cu bicicleta, în pădurea din spatele proprietății.

Fiecare oaspete ne este prieten și ne bucurăm sincer să-i avem parte din povestea noastră

Cine sunt oamenii care aleg să vină la Cosama Village?

Iubitorii de natură, de liniște, oaspeți care își petrec mai toată ziua în parc citind, odihnindu-se. Avem oaspeți care doresc să viziteze întreaga zonă a Sighișoarei și aleg să se cazeze la Cosama Village ca la întoarcerea după o zi lungă de vizitat să se relaxeze la o saună, un ciubăr, să lenevească într-un hamac sau să aprindă focul de grătar.

Ana Sandolache

Ați reușit să legați prietenii cu oaspeții care v-au trecut pragul?

Fiecare oaspete ne este prieten și ne bucurăm sincer să-i avem parte din povestea noastră.


Citește și: „M-am întors pentru a demonstra că se poate reuși și se poate duce o viață frumoasă chiar și într-un sătuc uitat de lume”. Cum a luat naștere Casa Bunicilor 

În final, de ce ar trebui să aleagă să-și petreacă vacanța la Cosama Village?

Cosama Village este construit din și cu iubire pentru oameni și pentru natură, pentru detaliile simple, dar și complicate ale vieții, îmbinate cu respect și dedicare față de pământul pe care trăim. Ne întâmpinăm oaspeții cu această energie în suflet și încercăm să le oferim o experiență de vacanță de poveste (sau de povestit 😃).

Și ce planuri aveți cu Cosama Village?

Suntem atenți să ne adaptăm cerințelor oaspeților noștri, mai ales în această situație globală în care ne aflăm și să scriem împreună cât mai multe file din povestea Cosama Village.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora