Zece povești de adormit copiii - LIFE.ro
Sari la conținut

Zece povești de adormit copiii

Share this article

Cei mici adoră poveștile și uneori, rolul lor este și de a-i adormi. Poveștile au un impact major și benefic asupra educației copiilor. Educația prin povești este unul dintre cele mai eficiente moduri de a le stimula creativitatea copiilor și a-i ajuta să crească armonios.

Copiii absorb mult mai ușor informațiile din povești. Atrași de fantastic și mister, copiii vor primi, cu ajutorul poveștilor, răspunsuri la multe întrebări și vor trage mai ușor învățămintele.

Din povești avem multe de învățat și noi, adulții

Vă întrebați de ce este important ca părinții să-i învețe pe cei mici să iubească lectura? Într-o lume în care tehnologia a evoluat este firesc ca cei mici să-și dorească să intre în contact cât mai des cu astfel de dispozitive. Sunt deja cunoscute efectele negative ale tehnologiei mai ales dacă utilizarea ei nu conduce spre stimularea activității creierului.

Specialiștii în medicină și psihologie pediatrică recomandă părinților să inițieze copiii în arta lecturii și să ofere celor mici cărți pentru copii, pe care să le citească împreună de la vârste fragede.

Citește și: Povești din Bebelonia. De la durerile și greutățile primei sarcini, la „datorită copiilor mei, am văzut că sunt capabilă să ţin în inima mea o dragoste nepământească”

Lectura, încurajarea emoțiilor

În prima parte a vieții, lecturile alături de părinți îi vor face pe cei mici să asocieze aceste momente petrecute cu părinții ca fiind momentele cele mai prețioase împreună.

Veți putea iniția jocuri care să-i conducă spre o lume a poveștilor încurajându-i să-și dorească să afle lucruri noi. Intensificarea tonalității, șoptitul, gesticularea sau mimarea unor acțiuni expuse în povestea pe care o citiți împreună îi vor ajuta pe copii să își stabilească un set de expresii faciale, de comportamente determinate de anumite tipuri de emoții transmise, o latură foarte importantă în dezvoltarea lor.

Dacă veți alege cărți pentru copii adaptate vârstelor lor își vor dezvolta abilitățile încă nedescoperite. Îi vor determina să își pună în mișcare nu doar creativitatea și imaginația dar îi vor face totodată dornici să dezvolte conversații punând întrebări și exprimându-și la rândul lor, emoțiile sau somnul.

  1. Frumoasa și Bestia – 4 ani
  2. Mașini 1 – 3 ani
  3. Pupo și Miți în oraș – 3 ani
  4. Unde a dispărut Pișpirel – 3 ani
  5. Copacul strâmb – 3 ani
  6. Sora cea mică – 3 ani
  7. Nu lăsa porumbelul la volan – 3 ani
  8. Un mieluț la cină – 4 ani
  9. Cum l-a păcălit Tura Vura pe Tashu – 4 ani
  10. Tot ce știu eu despre caca – 2 ani

Reușita și adaptarea copiilor în societate este influențată de tot ceea ce îi înconjoară

Mai avem o recomandare de 10 cărți pentru copiii mai mari. Funcționează și la somn.

„O inimă de broscuță” (benzi desenate în două volume) – Gheorghe Vîrtosu

„Matilda” – Roald Dahl

„Vama fantomă” – Norton Juster

„Micul Prinț”- Antoine de Saint Exupery

„Amintiri din Copilărie” – Ion Creangă

„Fram, Ursul Polar” – Cezar Petrescu

„Cartea Junglei” – Rudyard Kipling

„Aventurile lui Oliver Twist” – Charles Dikens

„Henry și puterea imaginației” – Skye Byrne

„Heidi, Fetița Munților” – Johanna Spyri

Nu uitați că reușita și adaptarea copiilor în societate este influențată de tot ceea ce îi înconjoară. Părinții și familia reprezintă primele interacțiuni din viața celor mici, astfel că ei sunt primii care le vor cultiva plăcerea pentru citit. 

Obiceiul lecturii zilnice va face parte din activitatea zilnică a copiilor numai dacă acest obicei va fi prezent și în activitățile zilnice ale membrilor familiei. Iubind lectura, vor învăța să se bucure în fața cadourilor ce constau în cărți pentru copii. Astfel se vor bucura de momentele care le vor oferi șansa de a se descoperi, citind cărțile primite.

Sursa foto: depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora