Ziua Marinei. Ce semnificaţie are evenimentul şi cum putem sărbători în acest an
15 august are semnificaţie dublă în România. Este una dintre cele mai mari sărbători din an – Adormirea Maicii Domnului, dar este şi Ziua Marinei Române. Iar pentru mulţi români, asta înseamnă că îşi rezervă loc la evenimentele pregătite de marinari cu această ocazie, mereu spectaculoase, fascinante chiar pentru micii spectatori. E important să ştim însă şi ce semnificaţie are Ziua Marinei, precum şi cum putem sărbători în acest an, în contextul pandemiei.
Ziua Marinei, istorie şi semnificaţii
119 ani se împlinesc vara aceasta de când ziua de Sfânta Maria a devenit oficial ziua marinarilor români, onomastica lor. Şi tot de atunci aceştia au avut grijă să sărbătorească fastuos, cu un amestec de momente sobre şi unele specifice vieţii pe mare.
Totul a început în 1902, când primarul de atunci al oraşului Constanţa, Cristea Georgescu, a simţit nevoia să facă ceva special ca să atragă mai mulţi turişti în zonă. Aşa că şi-a anunţat colegii din celelalte oraşe că pe 15 august „vor avea loc în apele Constanţei şi pe uscat nişte serbări demne de a fi văzute precum regale, alergări, corabia Argonauţilor şi altele.”
Pentru marinari nu era prima dată când marcau această zi, mai ales că Sfânta Maria este considerată ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. Era însă prima oară când ziua lor se transforma într-o sărbătoare naţională. La bordul crucişătorului Elisabeta a avut loc o slujbă religioasă, în prezenţa ministrului de Război Dimitrie A. Sturdza, iar apoi au avut loc banchetul şi serbarea marinărească. De la un an la altul evenimentele au fost tot mai complexe şi spectaculoase.
Excepţie a făcut perioada 1949-1953 când Ziua Marinei a fost legată doar de Ziua Flotei URSS – în ultima duminică din luna iulie – conducerea de atunci dorind să schimbe data acestei sărbători. Au urmat apoi zeci de ani în care această sărbătoare a fost legată cu precădere de propaganda politică, iar simbolistica şi legăturile cu sărbătoarea de Sfânta Maria au încercat să fie şterse.
Tradiţia a fost reluată după revoluţia din 1989, când sărbătorirea Zilei Marinei a revenit pe data de 15 august, iar evenimentele au fost reluate atât la Constanţa, cât şi în celelalte oraşe-porturi, fie ele maritime sau fluviale. Cu toate astea, abia în 2004 a fost stabilit prin lege ca ziua de 15 august să fie sărbătoare comună a marinarilor militari şi civili.
Citeşte şi: Georgiana Suciu, unul dintre puţinii navigatori femeie care lucrează pe tancuri petroliere: „A fost patima cu care îmi povestea tata, pasiunea, sclipirea din ochi. Totul părea o aventură.” – LIFE.ro
Evenimente de Ziua Marinei în 2021
Cum restricţiile din cauza pandemiei sunt mai relaxate anul acesta, şi evenimentele din 15 august vor fi mai uşor de urmărit de publicul interesat. În plus, activităţile dedicate Zilei Marinei Române au început deja din 4 august în Constanţa, Mangalia, Brăila, Tulcea, dar şi în Bucureşti. Au fost pregătite o expoziţie de pictură şi fotografie cu tematică marină în VIVO Mall Constanţa, dar şi expoziţii de navomodele, instrumente de lucru pe hărţile de navigaţie şi echipamente militare specifice infanteriei marine, ateliere interactive de noduri marinăreşti şi lucrări de matelotaj, toate la Brăila Mall.
Pe 13 august 4 nave militare româneşti şi una turcească vor ajunge în faţa clădirii Comandamentului Flotei, aflată pe faleza din Constanţa, iar pe 14 şi 15 august vor arbora pavilionul, geacul, marele pavoaz şi pavoazul electric. Tot sâmbătă, pe14 august, vor avea loc ceremonii de depunere de coroane în Constanţa, Mangalia, Brăila şi Tulcea, în memoria eroilor marinari. De asemeni sâmbătă, în portul militar din Constanţa va avea loc o festivitate dedicată personalului militar şi civil ce a obţinut rezultate foarte bune în procesul de instrucţie din ultimul an. Sâmbătă va fi şi ziua în care civilii vor avea acces în porturile militare Constanţa, Mangalia, Brăila şi Tulcea, unde vor putea fi vizitate expoziţiile de tehnică şi armament.
Programul de Ziua Porţilor Deschise:
- Constanţa, între orele 9.00 – 17.00, cu acces la Poarta 1 şi Poarta 1 bis, până la ora 16.00
- Mangalia, între orele 9.00 – 15.00
- Brăila, între orele 10.00 – 15.00
- Tulcea, între orele 10.00 – 15.00
Pe Faleza Cazinoului din Constanţa vor avea lor şi concerte susţinute de Muzica Militară a Forţelor Navale. Primul a fost programat pentru duminică, 8 august, între orele 19.00 – 20.00, iar cel de-al doilea, vineri, 13 august, în acelaşi interval orar.
Cum e şi firesc, duminică, 15 august sunt programate cele mai multe şi spectaculoase evenimente de Ziua Marinei. Evenimentul principal începe la 10 dimineaţa, în portul militar Constanţa, cu o ceremonie oficială. Ulterior navele aflate în faţa Comandamentului Flotei vor pleca în defilare de la Constanţa la Midia şi înapoi. 3 elicoptere Puma, 4 avioane F-16, 2 Typhoon şi un Poseidon vor survola zona în jurul orei 11.00, iar retragerea cu torţe va începe la ora 20.30, pe traseul Cazino – Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu. Finalul va fi marcat de un foc de artificii oranizat de Primăria Constanţa.
Reguli de acces la Ziua Marinei 2021
Pentru toţi cei care vor să participe la oricare dintre activităţile de mai sus şi au mai mult de 12 ani, regulile sunt foarte clare. Trebuie să prezinte unul dintre următoarele documente, fie în format electronic, fie printat:
- dovada vaccinării anti-COVID 19 cu cel puţin 14 zile înainte de eveniment;
- test PCR/antigen negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea evenimentului;
- certificat medical sau un document eliberat de un laborator autorizat care să ateste faptul că persoana respectivă a fost diagnosticată cu COVID 19 într-un interval cuprins între 30 şi 180 de zile, înainte de data evenimentului la care participă.