10 locații în care s-a filmat Star Wars pe care le poți vizita
Franciza Star Wars se îmbogățește în fiecare an cu noi și noi aventuri: de la simpaticul Baby Yoda din serialul „The Mandalorian” produs de Disney+, la eroii rebeli din „Star Wars: Rise of the Resistance”. Așa că, pentru cei mai aventuroși fani, vă invităm să călătoriți acolo unde au fost filmate momentele voastre preferate.
Ajungem în deșertul Jedha sau la cina din casa copilăriei lui Luke Skywalker și traversăm toată lumea, din Iordania până în Anglia, Bolivia, Islanda până în Tunisia. Forța fie cu voi!
Deșertul Wadi Rum, Iordania
Un film Star Wars parcă nu este complet fără un deșert. Așa că dacă ajungeți în Iordania, trebuie să mergeți neapărat în Wadi Rum – locație folosită în „The Rise of Skywalker”. De asemenea, aceast loc supranumit și Valea Lunii a fost folosit și ca luna din Jedha în „Rogue One”. De altfel, Wadi Rum este o locație frecvent aleasă de către producătorii de filme, aici a fost pe Marte și Matt Damon în „The Martian”.
Puzzlewood, Gloucestershire, Marea Britanie
Poteci rătăcite. Stânci mușuroase. Arbori răsuciți. Nu este de mirare că Puzzlewood, care se află în Pădurea Dean din Țara Galilor, a fost ales pentru Star Wars. De altfel, aici s-a filmat și „Merlin” sau „Doctor Who”. Dar „Star Wars: The Force Awakens” a fost filmul care a pus într-adevăr Puzzlewood pe harta călătoriei. Aici, în pădurile din împrejurimile Takodana, Rey îl întâlnește pe Kylo Ren.
La Grande Dune, în apropiere de Nefta, Tunisia
Vă mai amintiți igloul lui Luke? Ei bine, acesta a fost filmat la aproximativ 300 de kilometri distanță de lacul de sare uscat din Chott El Jerid. Puteți ajunge cu mașina folosind coordonatele GPS 33° 50’34.42″ N, 7° 46’44.48″ E.
Craterele din jur au fost create ulterior pentru a da iluzia de casă subterană. Igloul din filmul din 1977 a fost demontat și reconstruit pentru „Atacul clonelor” și ulterior restaurat de un fan.
Iar locurile folosite în Star Wars nu se opresc aici. În apropiere se află La Grande Dune, situl Marii Dune. Și la aproximativ 30 de minute de iglou se află satul Mos Espa, orașul din spațiu în care Anakin a fost descoperit ca un tânăr sclav.
Salar de Uyuni, Bolivia
Platoul de sare din Bolivia a fost folosit extrem de spectaculos într-o scenă de luptă dintre Rezistență și Primul Ordin în „Ultimul Jedi”. Apoi, deșertul a fost folosit drept o planetă minieră îndepărtată din Crait, acolo unde se găsea un avanpost rebel.
Vulcanul Krafla, Islanda
Krafla și Lacul Mývatn din apropiere au devenit celebre odată cu fenomenul „Game of Thrones”. Însă, acestea au fost folosite și în „Rogue One” – de data aceasta Krafla, vulcanul activ de pe această insulă nordică, a fost folosit pentru a ilustra planeta Eadu, lovită de furtună în teritoriile exterioare.
Ghețarul Hardangerjøkulen și sătucul Finse, Norvegia
Exterioarele de gheață din „The Empire Strikes Back” au fost filmate în micuțul sat Finse, din Norvegia. Echipa a fost cazată la hotelul Finse 1222, unde au fost filmate scenele cu furtuna de zăpadă. Iar principalele scene ale câmpului de luptă au fost filmate pe ghețarul din apropiere. Aici, în lunile martie și aprilie, cerul este senin și încă este multă zăpadă, așa că vă puteți bucura de câteva drumeții incredibile și, astfel, să vizitați și locațiile folosite în Star Wars.
Villa del Balbianello, Lenno, Italia
În „Atacul clonelor”, Anakin și Padme se ascund într-un refugiu pe un lac. Iar această locație este o alegere destul de populară pentru cei care vizitează zona Milano, respectiv Lacul Como din Italia. Aici, în vârful unei peninsule împădurite, o zonă accesibilă doar cu barca, a fost construită în 1787 Villa del Balbianello pentru cardinalul Angelo Maria Durini.
Tot aici a venit și James Bond pentru a filma „Casino Royale”. Însă, pentru Star Wars exterioarele au fost modificate total, dar este destul de ușor de găsit și recunosc balconul în care se sărută Anakin și Padme.
Plaza de Espana, Seville, Spania
Când Padme și Anakin ajung în Theed într-o piață din afara palatului, se aflau de fapt în această piață construită pentru Expoziția Ibero-Americană din 1929. În realitate, piața este un semicerc într-o groapă cu patru poduri, însă pentru scenele din „Atacul clonelor” și „Amenințarea fantomă” aceasta a fost extinsă în post producție astfel încât să formeze un cerc complet, iar clădirea a fost modificată pentru a include turnurile și cupolele verzi din Naboo.
Insula Skellig Michael, Irlanda
Finalul pentru „Trezirea forței” a fost filmat la ruinele unei mânăstiri din secolul al VII-lea care se află pe creasta abruptă a insulei Skellig Michael. De altfel, locația apare și în „Ultimul Jedi” – în timp ce Rey se apropie de Luke Skywalker în ascunzătoarea sa misterioasă.
Cu toate că este spectaculoasă, insula situată la 12 kilometri de coasta sud vestică a Irlandei și aflată în patrimoniul mondial UNESCO, este destul de greu accesibilă, așa că descurajează foarte mulți curajoși. Dar, folosiți forța (!) pentru că o astfel de călătorie merită toate riscurile.
Dubrovnik, Croația
Frumosul oraș medieval apare în „Ultimul Jedi” sub numele de Canto Bight, un oraș cu jocuri de noroc, realizat în versiunea „Star Wars”. Dubrovnik a devenit, însă, o locație foarte cunoscută, în special datorită serialului „Game of Thrones”. Tocmai de aceeea este și extrem de aglomerat, mai ales în sezon – așa că, recomandarea noastră este să evitați lunile de vară pentru o astfel de călătorie.