10 locuri pe care să le vizitezi pe insula Mallorca
Mallorca a fost una dintre cele mai frumoase surprize din aventura #vanLIFE. La fel precum Cordoba, care până acum era pe prima loc în topul celor mai frumoase descoperiri, Mallorca m-a luat complet pe neașteptate. Am găsit aici o insulă absolut superbă, cu o mare turcoaz, peștișori prietenoși și câteva orășele de poveste. M-am pierdut pe străduțele înguste din Palma de Mallorca, Fornalutx sau Valldemossa. Și am stat în fiecare zi la plajă.
După zece zile de #vanLIFEînMallorca, pot spune că îl înțeleg pe Rafael Nadal. Născut aici, tenismenul se întoarce în fiecare vacanță să-și încarce bateriile pe insulă. Așa că, dacă te gândești la o destinație pentru vacanța viitoare, îți recomand Mallorca.
Mallorca este o destinație pentru toate buzunarele
Am auzit multă lume spunând că Mallorca este foarte scumpă și sunt convinsă că așa poate să fie. Dacă stai într-un resort sau în vreo finca exclusivistă, sau la Rafael Nadal acasă (hahaha), atunci sigur că vacanța o să fie scumpă. Altfel, probabil că prețurile sunt comparabile cu o vacanță în Marbella sau Mallorca.
Înainte de a ajunge aici am mai citit și că Mallorca nu este deloc #vanlife friendly, însă pentru noi nu a fost așa. Am găsit fără probleme locuri de campat, precum și service area (există una lângă Palma de Mallorca). Și, poate cel mai important pentru noi, toată aventura noastră de zece zile a fost fără cash. Am făcut absolut toate plățile cu cardul. De aceea, mai ales pentru că vorbim despre o vacanță pe insulă, aș vrea să vă rog să fiți atenți la înșelăciuni, să aveți grijă de banii voștri.
Și prima formă de înșelăciune de care ar trebui să vă feriți care îmi vine în minte este skimming-ul? Procesul de copiere a datelor stocate pe banda magnetică a cardului, folosind dispozitive electronice speciale. Practic, hoţii pot fura informaţiile de pe card şi, ulterior, le pot folosi pentru a retrage sume de bani de la bancomat sau pentru comenzi online. Cum te poți proteja:
- asigură-te că tastatura sau partea ATM-ului ce conţine fanta de introducere a cardului nu sunt detaşabile
- asigură-te că ATM-ul nu are urme de vandalism, adeziv, dispozitive conectate sau cutii/stative de fluturaşi de marketing
- nu îţi nota PIN-ul pe card, în agenda telefonului sau pe o hârtie în proximitatea cardului
- nu lăsa comerciantul să plece cu cardul tău. Comercianţii trebuie să amplaseze POS-urile la vedere. Cardul trebuie să fie tot timpul în raza ta vizuală
- nu accepta ajutorul persoanelor care oferă „suport” la retragerea de numerar de la ATM sau la aparente „erori” ale bancomatului
- asigură-te că de fiecare dată când introduci PIN-ul acoperi cu cealaltă mână tastatura
- verifică lunar extrasul de cont şi dacă apar tranzacţii suspecte, adresează-te băncii cât mai repede
Noi ne-am inspirat pentru aceste sfaturi de pe pagina despre securitate de pe ing.ro, unde găsești mult mai multe recomandări despre cum să ai grijă de banii tăi aici.
Așadar, să începem aventura de pe insulă cu prima oprire, Palma. Pierde-te pe străduțele înguste din capitala insulei Mallorca
Cel mai probabil vei ajunge prima dată pe insulă în Palma, fie că o să fie cu avionul sau, așa cum am făcut-o noi, cu feribotul. Iar orașul te va întâmpina cu o atmosferă electrizantă, mâncare foarte bună, străduțe pietruite pline de magazine (trebuie neapărat să intrați în toate magazinele de pantofi de aici), cafenele și bistrouri. În plus, catedrala gotică a orașului, la a cărei renovare a participat și Antoni Gaudí, te va face să te învârți pe toate străduțele din jurul ei, să îi poți admira absolut toate unghiurile… cam cum se întâmplă atunci când vizitezi Barcelona și te afli în zona Sagrada Família.
Poți petrece aici câteva zile, mai ales că dacă vrei să stai la plajă o poți face pe Platja de Can Pere Antoni. Sau poți să-ți alegi cazarea aici și să te plimbi în fiecare zi în altă parte a insulei, urmând ca seara să te întorci în Palma și să te bucuri de o mâncare bună la unul dintre restaurantele din oraș. În plus, își recomandăm să încerci un cocktail la Gibson Bar și să te bucuri de atmosfera caldă și prietenoasă de aici. Iar dacă vrei o cafea bună, dă o fugă până la Mistral Coffee Roasters (sau Coffee House).
Soller, orașul faimos datorită sucului de portocale
Din Palma de Mallorca poți lua trenul de lemn până în Soller. Pentru noi care avem mocănițe în România probabil că nu este așa o experiență inedită, însă dacă vrei să te bucuri de un călătorie în timp, acest drum de o oră cu trenul de lemn cu plafoniere din alamă, lambriuri din lemn lustruit și bănci din lemn este cea mai bună variantă.
Soller este un orășel foarte cochet. În Plaza de la Constitucion găsești mai multe cafenele, bistrouri și restaurante, iar pe străduțele din jur o grămadă de magazine, multe ale unor artiști sau producători locali – noi am găsit aici o mică fabrică de pantofi de piele. Și, să nu uităm, Soller este recunoscut datorită sucului său de portocale, așa că dacă iei aici o pauză, comandă-ți un fresh.
Port Soller, oprirea perfectă pentru masa de prânz
Orășelele de pe coastele din Mallorca au și porturi, iar Port Soller este unul dintre cele mai frumoase dintre ele. Poți ajunge aici cu trenul de lemn din Soller sau poți merge cu bicicleta, așa cum am făcut noi. Dacă te aventurezi cu mașina, este posibil să ai ceva probleme găsind loc de parcare. Noi ne-am oprit în Port Soller în primul rând pentru o oră și ceva de plajă și apoi pentru masa de prânz. Port Soller este un orășel pescăresc în care vei găsi o mâncare foarte bună. Îți recomand să încerci fructele de mare!
Es Pontas, cadou al mării și al vântului
Vântul și marea sunt adevărați artiști pe insulă. Aproape de Santanyi o să găsești o stâncă sculptat natural de ele. Es Pontas este un arc natural de stâncă de vreo 60 de metri care se găsește în largul mării. O poți admira pe coastă, în partea de sud-est a insulei, lângă Cala Santanyi. Caută pe Google Maps și vei găsi un drum ușor sălbatic printre casele oamenilor. Merită văzută și fotografiată mai ales cu drona!
Fornalutx, cel mai frumos sat al Spaniei
Spania se mândrește cu multe sate frumoase. Pe continent multe dintre ele sunt așa numitele White Villages (satele albe), însă în Mallorca vei găsi satul care a primit titlul de cel mai frumos. Și Fornalutx merită fără doar și poate acest titlu, poate la ceva bătălie cu Deia sau Valldemossa. Poți ajunge aici din Soller mergând pe Dry Stone Route sau venind cu bicicleta sau mașina. Nu știu exact unde găsești loc de parcare, noi am venit cu bicicletele, iar urcarea este destul de solicitantă.
Fornalutx este un sat în inima muntelui. Iar portocalele, clementinele, lămâii și măslinele transformă drumul către el într-o adevărată călătorie a mirosurilor. Aici vei vedea clădi construite în munte. De altfel, zona este recunoscută datorită respectului pentru natură și a faptului că au reușit de atâția ani să trăiască într-o armonie perfectă cu cerințele acesteia. Străzile sunt toate o urcare, iar casele… ei bine, rar găsești o casă dreaptă.
Deia, satul unde te poți întâlni cu Beyonce
Dacă am vorbit mai devreme despre Fornalutx, rămânem pe aceeași coastă, la câțiva kilometri depărtare. Înscris pe lista UNESCO, Deia este locul artiștilor – Robert Graves a trăit aici mai bine de 50 de ani, al bogaților – unul dintre locurile cele mai scumpe de pe insulă și al vedetelor – Beyonce sau Kate Moss și-au făcut vacanțele aici.
Deia zici că este un sat agățat de versantul muntelui. Atât de perpendicular, încât nu există un teren plat, nici măcar cimitirul din vârful satului. Dar sus, lângă biserică, marea turcoaz se vede absolut minunat. Iar dacă vrei să mergi la plajă, poți coborî la Cala Deia.
Cala Figuero, un sat pescăresc mai frumos decât o vedere
Dacă vrei să te plimbi printre casele și bărcile pescarilor atunci trebuie să cobori la Cala Figuero. Case albe care coboară până în mare și pescari care își strâng năvodul pe lângă turiști. Dacă ajungi aici dimineața te vei întâlni sigur cu ei, iar seara le poți admira prada.
Valldemossa și dragostea lui Chopin
Un sat în munții Tramuntana, la vreo 20 de minute de mers cu mașina de Palma de Mallorca, Valldemossa este locul în care compozitorul polonez Frederic Chopin și-a consumat relația de dragoste cu scriitoarea franceză George Sand. Au stat la Royal Charterhouse Valldemossa, o mânăstire care a transformat camera lor într-un muzeu.
Satul este absolut minunat, perfect pentru cele mai instagramabile fotografii. Și tot aici poți să iei o pauză din călătorie și să mănânci o coca de potatas – o pâinică dulce cu cartofi, untură și mult zahăr.
Top 9 plaje din Mallorca
Mallorca înseamnă, fără doar și poate, cea mai bună vacanță pentru stat la soare, așa că mai jos găsești câteva plaje pe care nu ai voie să le ratezi:
- Cala Mesquida
- S’Amarador
- Cala Formentor
- Sa Calobra
- Cala Pi
- Cala Banyalbufar
- Es Trenc
- Cala de ses Penyes Roges
- Es Caragol
Calo des Moro, evadarea din Mallorca
Probabil vei găsi acest loc în toate ghidurile de călătorie, însă Calo des Moro merită drumul de 20-30 de minute de la parcarea publică. Acest colț de rai este absolut spectaculos. Nu vei găsi aici o plajă superbă cu nisip, în schimb te poți arunca de pe stâncă într-o apă turcoaz absolut superbă. Ia-ți și ochelarii de snorkeling pentru că vei înota cu peștișorii.
În loc de încheiere, aș mai aminti de câteva locuri din Mallorca care merită vizitate
- Fă o plimbare la farul din Capdepera, mai ales dacă ai dronă, pozele sunt absolut superbe de aici. În plus, apusul se vede absolut minunat. Și tot seara poți să vezi oameni care se dau cu parapanta sau cu balonul.
- Urcă până la Cap de Formentor. Dacă nu poți să faci drumul cu bicicleta, atunci încearcă să te oprești cât mai puțin pe coastă. La mai bine de 380 de metri deasupra mării, vei avea o vedere panoramică absolut minunată.
- Mergi pe străda Calvari din Pollensa și urcă cele 365 de scări până la capela din secolul al XVII-lea, Oratori del Calvari.
Cea mai bună perioadă să vizitezi Mallorca nu este în plin sezon estival. Dacă vrei să eviți nebunia și aglomerația, atunci ar fi bine să mergi în mai sau octombrie. Noi am fost la final de octombrie și a fost perfect. Dacă ești deja în vacanță în Spania, atunci ia feribotul. În plus, înțeleg că Baleària are un serviciu super bun pentru animalele de companie. Noi l-am luat din Denia, iar călătoria durează 5 ore pentru că se oprește și în Ibiza. Iar dacă ai timp pentru amândouă, ar fi super aventură. Am văzut că foarte multă lume venea în Mallorca direct din Ibiza, deci bănuiesc că este un lucru care se practică. Noi nu am știut și nici nu ne-am gândit la asta, dar data viitoare așa vom face. Și, la final, vă las cu ce a însemnat Mallorca pentru noi: