10 lucruri neștiute despre Serbia: cele mai cunoscute locuri din Belgrad - LIFE.ro
Mergi la conținut

10 lucruri neștiute despre Serbia: cele mai cunoscute locuri din Belgrad

De la orașe subterane ascunse până la schimbarea numelui de peste 15 ori, acestea sunt doar câteva dintre faptele amuzante despre Belgrad. Belgradul este un oraș mai mic în comparație cu alte capitale europene. Pentru a vedea toate atracțiile din Belgrad, nu aveți nevoie de mai mult de 4 până la 5 zile. Dar ceea ce este uimitor la Belgrad este că are o mulțime de secrete ascunse, unele care au peste 7000 de ani. Sunt șanse ca nici măcar belgradienii să nu fie conștienți de toate secretele pe care le deține Belgradul. Încă reușește să ne surprindă chiar și pe noi, care îi cutremurăm străzile în fiecare zi.
Share this article

De la orașe subterane ascunse până la schimbarea numelui de peste 15 ori, acestea sunt doar câteva dintre faptele amuzante despre Belgrad.

Belgradul este un oraș mai mic în comparație cu alte capitale europene. Pentru a vedea toate atracțiile din Belgrad, nu aveți nevoie de mai mult de 4 până la 5 zile. Dar ceea ce este uimitor la Belgrad este că are o mulțime de secrete ascunse, unele care au peste 7000 de ani.

Sunt șanse ca nici măcar belgrădienii să nu fie conștienți de toate secretele pe care le deține Belgradul.

Încă reușește să ne surprindă chiar și pe noi, care îi cutreierăm străzile în fiecare zi.

Cunoscut și sub numele de Fenixul Alb sau Casa Războiului

Belgradul a fost luptat în 115 războaie și a primit în mod corespunzător o poreclă, Fenixul Alb, deoarece a fost distrus și reconstruit de peste 44 de ori în timpul istoriei sale.

Citește și: Imagini de la prima nuntă regală în Serbia din ultimul secol

Orașul cel mai rezistent

Belgradul a fost bombardat de mai multe ori în secolul al XX-lea, atât în Primul, cât și în Al Doilea Război Mondial și încă o dată în 1999 de către NATO.

Împărați romani născuți în Serbia

În Serbia s-au născut șaptesprezece împărați romani. Însumează aproximativ 20% dintre toți împărații romani.

Cel mai faimos este Constantin cel Mare, născut în Nișul de astăzi.

Rămășițele romanilor sunt peste tot în Belgrad.

Singurul cuvânt sârbesc cunoscut în lume

Singurul cuvânt sârbesc cunoscut în lume este „vampir”.

Chiar dacă Dracula este fără îndoială cel mai faimos vampir din lume, prima mențiune despre un vampir a avut loc în Serbia, numele lui era Sava Savanovic.

Tradiția ceasului

Industria ceasului sârb este chiar mai veche decât cea elvețiană de renume mondial.

Sârbii au avut propriul lor ceas cu cel puțin 200 de ani înainte de elvețieni.

Contribuția la știință

În ciuda istoriei sale agitate, țara a produs unele dintre cele mai semnificative minți dedicate științei.

Nikola Tesla a făcut mari descoperiri în disciplinele curentului electric și magnetismului.

Când Albert Einstein a primit Premiul Nobel, un reporter l-a întrebat „Cum e să fii cea mai inteligentă persoană din lume?”, iar el a răspuns: „Nu știu. Întreabă-l pe Nikola Tesla.”

Și Mihajlo I. Pupin (fizician și chimist fizic) s-a mutat în SUA pentru a-și continua studiile.

Este cunoscut pentru contribuția sa în telecomunicații și are aproximativ 24 de brevete publicate. A primit un Sc.D. din Princeton, Columbia, John Hopkins, NYU, Brown, Rochester, George Washington, Delaware și multe altele.

Ceea ce este, de asemenea, foarte interesant este că el este membru fondator al Comitetului Consultativ Național pentru Aeronautică, cunoscut mai târziu sub numele de NASA.

Citește și: Viața în Serbia. De ce să te muți într-o țară care se consultă zilnic cu puterea de la Kremlin

Ospitalitate

Sârbii sunt națiunea cea mai ospitalieră – conform sondajelor internaționale.

Ospitalitatea lor se bazează pe o veche credință păgână, o gazdă nu va câștiga nicio favoare de la zei dacă nu oferă un pat și mâncare unui oaspete.

Strahinjica Bana

Există o zonă din Belgrad numită Strahinjića Bana Street, care este cunoscută și sub numele de Silicon Valley, dar, din păcate, nu este un epicentru al talentului IT. De fapt, este un termen inteligent inventat pentru mulțimea vieții de noapte care se adună acolo.

Siliciul se referă la implanturile mamare ale femeilor, care cu întâlnirile lor înalte frecventează deseori restaurantele și barurile de lux din zonă.

Belgradul este unul dintre cele mai vechi orașe din Europa

Prima aşezare urbană a fost construită aici în secolul al III-lea î.Hr. de către celţi. Nu departe de Belgrad, se află Vinca, o așezare mai veche decât Mesopotamia.

Citește și: De la Mineriada din 1990, bombardamentele din Serbia și criza din Kosovo la ororile războiului din Ucraina: povestea fotografului român Vadim Ghirda, câștigător al premiului Pulitzer

Cele 3 Degete

Ridicarea a 3 degete (degetul mare, arătător și mijlociu) este o tradiție sârbă. Deci, dacă vrei să-ți arăți aprecierea față de Serbia și localnicii săi, asta va trimite un mesaj clar fără a fi nevoit să te lupți cu limba sârbă.

Sursa foto: Facebook

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora