De la Mineriada din 1990, bombardamentele din Serbia și criza din Kosovo la ororile războiului din Ucraina: povestea fotografului român Vadim Ghirda, câștigător al premiului Pulitzer - LIFE.ro
Mergi la conținut

Fotograful român Vadim Ghirda, alături de colegii săi Bernat Armangue, Emilio Morenatti, Felipe Dana, Nariman El-Mofty și Rodrigo Abd, fac parte din echipa Associated Press care a câștigat anul acesta Premiul Pulitzer la categoria „fotografie breaking news”.

Associated Press a primit Premiul Pulitzer pentru cele 15 imagini care ilustrează extrem de emoționant bilanțul uman devastator al războiului din Ucraina. AP a câștigat și Premiul Pulitzer pentru jurnalismul de calitate adus serviciului public despre asediul Mariupol, Ucraina.

Printre fotografiile câștigătoare este o imagine a echipelor de salvare care transportau o femeie însărcinată – care mai târziu a murit – printre dărâmăturile unei maternități din orașul ucrainean Mariupol, în urma unui atac rusesc. O altă fotografie arată un câine stând lângă cadavrul unei femei în vârstă care fusese ucisă, rămășițe ale ocupării brutale de către Rusia a orașului ucrainean Bucha.

Cine este Vadim Ghirda?

Vadim Ghirda s-a născut la București, însă la vârsta de un an s-a mutat în fosta Iugoslavie, împreună cu părinții săi, care timp de cinci ani au lucrat la Ambasada României din această țară. A făcut grădinița în Iugoslavia și s-a întors la timp pentru a fi înscris în școala românească.

Ulterior, mama sa a lucrat la Ager Press, o agenție de presă guvernamentală, supusă multor reguli de partid, unde era editor foto.

Vadim Ghirda e convins că pasiunea pentru fotografie o moștenește în mare parte de la bunicul său. A terminat însă facultatea de Construcții, dar pentru că nu a reușit din prima la examenul de admitere, s-a angajat la Ager Press, pe un post tehnic, nicidecum de fotoreporter. Talentul, curiozitatea și întâmplarea au făcut să surprindă Mineriada în imagini și ulterior să trimită aceste imagini agenției americane Associated Press.

Vadim Ghirda s-a alăturat AP în 1990 la vârsta de 18 ani și a început prin a acoperi problemele sociale și politice complexe generate de tranziția de la regimul totalitar la democrație. Primele fotografii impresionante au fost făcute în timpul mineriadei de la București.

„În perioada în care eu abia intrasem la o facultate tehnică, la Institutul de Construcții, a venit revoluția, și am ieșit și eu pe străzi, ca toată lumea. Aveam un aparat de fotografiat și am făcut niște lucruri, dintre care unele au fost printre primele imagini pe care le-a transmis Agerpres după eliberarea de cenzură”, povestea Vadim într-un interviu pentru revista Tango.

La sfârșitul anilor ’90, el a surprins în imagini destrămarea Iugoslaviei, bombardamentul NATO din 1999 asupra Serbiei, conflictul din Bosnia, protestele anti-Miloșevici de la Belgrad, criza din Kosovo și războiul din Macedonia.

Ghirda a fost corespondent de război și a acoperit conflictele din Orientul Mijlociu între 2001 și 2005 în Israel și Irak. Recent, el a documentat în imagini preluarea Crimeei de către ruși.

Războiul din Ucraina l-a documentat timp de 10 săptămâni, dovadă că numele materialului câștigător la Pulizer este „10 săptămâni ale Ucrainei”.

„Situaţiile de criză majoră, cum este acum cea din Ucraina, îţi oferă posibilitatea rară de a vedea întreaga amplitudine a spiritului uman, de la ce e mai rău în fiecare până la acţiuni de o generozitate absolut extraordinară“, mărturisea Vadim Ghirda într-o declarație pentru Adevărul.  

Citește aici: 20 de zile în Mariupol, echipa care a documentat agonia orașului

Vadim Ghirda, un fotoreporter premiat și recunoscut în lumea întreagă

Vadim Ghirda a mai câștigat și premiul II la categoria „Contemporary Issues/Singles” în 2017, în cadrul concursului World Press Photo, cu o imagine a imigranților care traversează un râu pentru a ajunge din Grecia în Macedonia. Imaginea înfățișa o femeie sprijinită de doi bărbați în timp ce traversau râul, pe 14 martie 2016.

Citește și:

Imaginile sale au mai câștigat premii ca Associated Press Managing Editors Award, Premiul I al Editor and Publisher Photo Contest, Premiul I al National Headlines Awards, Premiul I al Atlanta Photojournalism Seminar sau Premiul I al US National Press Photographers Association, la secţiunea „Contemporary Issues Single”.  Revista Time i-a selecționat una dintre fotografii în topul celor mai bune fotografii din 2016. 

Rusia și conflictul din estul Ucrainei și campania de bombardare condusă de SUA împotriva grupării Stat Islamic în orașul sirian Kobani.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora