Dorina Chihaia și o poveste de succes scrisă pe două continente. Cum reușește o româncă de 28 de ani să intermedieze afaceri de milioane de euro pe piața chineză - LIFE.ro
Mergi la conținut

Dorina Chihaia gravitează în jurul frumuseții, a puterii și a ambiției. S-a perfecționat pe două continente și a gustat din mai multe culturi, iar azi, după lungi căutări,  știe ce vrea să facă și cu ce se identifică în viață. Culmea, are doar 28 de ani, dar nu își pune limite, cum nu și-a pus nici când a luat decizia de a se muta în China, pe alt continent, fără familie, fără vreo cunoștință acolo, abandonând meseria de avocat pe care o avea în Italia, chiar și fără să cunoască limba engleză foarte bine. 

A urmat facultatea de Drept la una dintre cele mai mari și prestigioase universități din România, în orașul său natal. Masterul a dorit să-l absolve tocmai în China la Koguan Law School a Universității Shanghai Jiao Tong China. Dorina și-a anunțat familia abia când i-a fost acceptat dosarul, dar de atunci lucrurile au început să se întâmple pentru ea. 

De cum a ajuns în China, a înregistrat alături de un partener chinez o companie ce oferă consultanță persoanelor ce sunt interesate să intre cu anumite produse sau tipuri de afaceri pe piața chinezească. A ajuns să cunoască limba, mediul de afaceri chinez, chiar și legislația. Culmea, în prezent, lucrează din România. Să-i cunoaștem traiectoria profesională!

Unde te găsim azi?

Sunt în țară. Am mai rămas puțin. M-am întors din China astă vară, am călătorit puțin prin Europa și după aceea am decis să mai rămân în țară. Așa am avut feelingul interior. Poate a fost dorul de țară prea mare, de familie și mai ales când am văzut că pot lucra la proiecte și de aici, mi-am zis de ce nu. Mi-am zis că dacă va fi nevoie neaparărată de mine în China, mă voi duce. 

Dorina Chihaia:„ Eu fac intermediere. Mă implic pe partea de schimburi comerciale între țări.”

Apropo de proiecte, la ce proiecte lucrezi? 

Eu sunt foarte interesată de schimburile comerciale, dar în ultima perioadă am investit foarte mult în mine pe partea de energie și spiritualitate. Cred că orice persoană, la un moment dat, are un fel de chemare interioară. Începi să te descoperi, să vezi ce îți place sau ce nu îți place. M-am gândit mereu că dacă vrei să ai un impact asupra oamenilor, trebuie necesar să lucrezi asupra ta. Pe partea comercială, în schimb, am firmă înregistrată în Shanghai cu un partener chinez. Practic, ce fac eu în momentul ăsta din România?! Ajut persoane din Europa, poate o să încep un parteneriat și în America, să le fac intermediere. După cum se știe sunt foarte puțini oameni care pot intra în China, chiar încă din 2019. Ajut persoanele care doresc să găsească, poate, diferite tipuri de contacte sau diferite tipuri de produse de la fabrici din China. Le fac contactul, astfel mă implic pe partea asta de schimburi comerciale între țări. 

Cum a început povestea ta cu China? Ai plecat pentru studii?

Da, exact. Eu aveam de gând, după ce termin facultatea de Drept, să mă duc în Florența să fiu avocat. Dar pentru că în perioada respectivă o cunoștință  de acolo, un român, descoperise că are o tumoare pe creier, mi-am dat seama cu această ocazie că viața e scurtă. Mi-am zis că în viață trebuie să fac lucruri care îmi plac, să profit la maxim de viață. Odată cu aceste întrebări pe care mi le-am pus, a venit răspunsul cum că mie nu chiar îmi place ipostaza de avocat în Florența. Eu, când mergeam în tribunal, nu-mi plăcea. Era foarte multă energie negativă. Zilnic vedeam numai oameni care făceau lucruri greșite sau alții care erau nedreptățiți. Era o încărcătură pentru mine enormă, un bagaj emoțional foarte mare. 

Întotdeauna mi-am urmărit intuiția. Am simțit că îmi place partea asiatică tot timpul și m-au inspirat și două fete pe care le cunoșteam, ele aplicând deja pentru China. Am aplicat și de acolo a început toată povestea și dacă aș lua-o de la capăt, aș face la fel. După cum se vede puterea și partea economică, zona tehnologică gravitează în jurul Chinei. 

Dorina Chihaia:„ Înainte cu o săptămână de plecare, am început să am insomnii.”

Îți trebuie curaj să pleci atât de departe de casă? 

Eu nu prea am realizat la acel moment ce fac. Mi-am ascultat intuiția, am mers pe val. Nu a fost ușor pentru că sunt diferențe de cultură mari. Cu o săptămână înainte de plecare aveam zborul cumpărat deja de agenție și eu am început să am insomnii. Mă întrebam ce voi face, dacă mă voi descurca, mai ales că și engleza mea la perioada respectivă nu era foarte bună. Nu aveam încrederea necesară să o vorbesc. Totuși, eu semnasem un contract. Nu cunoșteam pe nimeni, am ajuns acolo într-o cameră de cămin care nu-mi plăcea absolut deloc cu niște gratii la geam (râde). A fost cea mai grea zi din viața mea ziua în care am ajuns acolo. Nu puteam să-mi contactez familia pentru că, după cum se știe, în China există BPM. Este o rețea de internet care îți blochează aplicațiile. Mă gândeam cum îmi contactez familia, mai ales că erau și ei îngrijorați. A doua zi am reușit printr-un USB Stick. Mi-a fost foarte greu, dar în două săptămâni m-am pus pe roate, să zic așa. 

Citește și: Alex și Bertho, puștii care și-au făcut planul să cucerească China la 18 ani. Aventura copiilor porniți să strângă 80 de mii de euro pentru a putea merge la una dintre cele mai prestigioase universități din lume

Simți că ești de-a lor acum?

Nu știu dacă poți fi de-a lor total. Poate doar dacă te căsătorești cu unul de-al lor te acceptă. Întotdeauna am simțit totuși că mai este un hop pe care nu pot să-l trec, dar am reușit să-mi fac conexiuni. 

Dorina Chihaia:„ În China, expunerea la tehnologie e foarte mare și simți că te deconectezi de la tine.”

Nu duci dorul acum la tot ceea ce ai trăit acolo și la activitățile pe care le întreprindeai acolo?

Sufletul meu încă simte să rămână în România. Oricând, mă pot întoarce. În ultima perioadă acolo am simțit energia foarte greoaie. Poate e vorba și de expunerea asta la tehnologie și simți că te deconectezi de la tine. Orice dorești să faci, faci prin intermediul telefonului. Parcă sufletul tău nu se mai conectează. Când am revenit în țară, am simțit bucurie pură. Uneori, mai e nevoie să iei o pauză și asta am făcut eu. 

Care perioadă ți-a plăcut mai mult din viața ta? Perioada din Italia sau China? Unde te-ai simțit mai productivă?

Primul meu an în China sau poate chiar și urmăritorii au fost foarte solicitanți. Acolo lucrurile se dezvoltă mai repede. La noi în țară, lucrurile se petrec mai lent, dar cred că aici, este mai bine pentru suflet. Energetic vorbind, la noi în țară, lucrurile se resimt mai ușoare, mai curate asupra corpului. 

Apropo de aglomerație, te-a speriat?

M-am simțit micuță, da. M-am simțit foarte mică. M-am întrebat ce pot realiza în orașul ăsta atât de mare. 

Tocmai, și acum vine curiozitatea mea, de unde zvâcul să te aventurezi?

Toate vin gradual, nu au venit din primul meu an acolo. M-am pregătit, mi-am făcut contacte. Au contat și oamenii cu care m-am înconjurat. Mi se pare normal, datorită oamenilor cu care te înconjori, să fii și tu la fel. Dacă tu vezi că toți prietenii tău fac lucrul ăsta, automat te impulsionează și pe tine. Nu degeaba se spune că gravitezi în jurul celor cinci persoane cu care te înconjori. 

Dorina Chihaia:„ Am simțit șocul cultural.”

Apropo de triat oamenii, ai simțit că ai abandonat România? Ți-ai păstrat prietenii?

Am simțit șocul cultural chiar și ultima oară când am fost. Trebuie să te readaptezi la obiceiurile lor, deși eu m-am desprins de România de pe vremea facultății. Păstrez legătura cu prietenii din România, dar nu mai sunt atât de închegate. Ține și de mentalitate. Dar eu sunt deschisă spre prietenii și conexiuni. 

Ce ți-ai însușit tu de la chinezi?

Echilibrul. Și mi-a plăcut și modestia. Mi se pare normal ca tu să ai rezultate, dar să nu ieși în față să te lauzi. Chinezii din grupul meu aveau un nivel de educație frumos, erau echilibrați și nu judecau oamenii de lângă ei. Asta mi se pare foarte important și anume să nu faci diferențe între oameni. Asta-mi displace puțin în România. De ce e nevoie să demonstrăm cuiva ceva?! Și în China este o pătură socială care stă bine financiar, dar eu m-am uitat la cealaltă parte. 

Ce-ți place la tine, Dorina?

M-am îndreptat în ultima perioadă la iubirea de sine, un concept foarte important pe care eu l-am realizat în urmă cu câteva luni, dar și la autenticitate. Consideram înainte că nu sunt suficient de bună dacă nu muncesc pentru un țel înalt. Făceam asta doar ca să arăt că pot. De asta am și rămas în România, că mă simt mai liniștită. 

Ce nu-ți place la tine?

Partea asta de validare nu mi-a plăcut, căci aveam nevoie de validare din partea celorlalți. Poate și pentru că tindeam spre perfecționism. 

Te-ai fi gândit în perioada liceului că tu nu vei face carieră la noi în țară?

Nu. Nu știam nici la ce facultate să dau. 

Cum a venit ideea de a da la Drept?

Am avut o cunoștință de familie care mi-a zis că mi se vor mai deschide uși. Mai erau 11 zile până la admiterea la Drept. M-am pregătit intens. Mă luase panica. Nu știam nimic, dar trebuia să aleg o facultate importantă și bună. Am luat cu lacrimi în ochi, cu spaimă. Vreme de 10 zile am fost un roboțel, studiam câte 12h-13 h pe zi, pauza era de 30 de min.  

Dorina Chihaia:„ La noi n-am profesat ca avocat, ci doar în Italia.”

Nu ai profesat deloc la noi?

Am profesat în Italia. 

În Italia te-ai dus după cei patru ani de facultate?

Din timpul facultății. Era program pe o jumătate de an cu Erasmus de practică. Avocații din Florența, în schimb, au dorit să mă țină. Au văzut ei o sclipire în mine, deși, să fiu sinceră, nu-mi plăcea, dar eram responsabilă. Nu i-am ajutat că eu am plecat în China. (râde). 

Ce gând vrei să-ți lași de care să ții cont și peste cinci ani?

Să persist în cunoașterea mea interioară și să lucrez mult cu mine ca să pot fi un lider global perfect, dar știu că asta e doar o chestie de timp. 

În jurul căror cuvinte te învârți în viață?

Putere, autenticitate și iubire.

De unde vine puterea și dârzenia?

Din interior. Simțeam încă de la 4 ani și stăteam singură în pat, fără să-i zic mamei mele, că voi avea un rol important la nivel internațional. Cum o să fie impactul meu, Îl las pe Dumnezeu să mă ghideze. 

Ce au zis ai tăi când au aflat că te duci atât de departe?

Mama a fost speriată, îngrijorată, dar i-am spus că spațiul e relativ. Dacă mă duc în Europa, e același lucru, căci tot nu mă vede. 

Dorina Chihaia:„ Am anunțat-o pe mama că plec în China abia după ce mi-a fost acceptat dosarul.”

A acceptat ușor?

I-am spus după ce am fost acceptată la facultate, după ce a trecut zarva cu actele. Când mă suna, îi spuneam că sunt ocupată cu licența, dar eu de fapt eram ocupată cu actele de înscriere la master în China. 

Apropo de China, care sunt diferențele în învățământ? Unde simți că ai învățat mai multă meserie?

A fost mai dur sistemul în România. Nu știu, însă, cum se comportă profesorii chinezi cu elevii studenți chinezi, căci eu am făcut programul în engleză la masterat. Când am făcut cursul, în schimb, erau foarte serioși. 

Ai găsit și asemănări cum ar fi seriozitatea, nu?

Da, în ambele sisteme am găsit seriozitate plus partea practică. În ambele am avut ocazia să fac practică, fapt care mi-a folosit. Poate sunt axați mai mult pe memorizare chinezii. 

Ce îndrumare ai pentru tinerii din ziua de astăzi?

În primul rând, să facă ce vor să facă. Dacă pasiunea poți să o faci la tine în țară, bine. Dacă pasiunea poți să o faci peste hotare, să se lase îndrumați și să aibă încredere în ei. Să aibă curaj și să știe să primească și rele și bune. Să accepte că pot fi și jos. 

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora