11 muzicieni cu handicap pentru care pasiunea a depășit bariera oricărei dizabilități
Când vorbim despre oameni cu handicap care au reușit, întotdeauna suntem cuprinși de un sentiment extrem de pozitiv, o stare de bine și de admirație ce ne umple sufletele. Azi vom vorbi despre 11 muzicieni cu handicap pentru care pasiunea pentru muzică a fost mai presus de orice dizabilitate, fie ea fizică, motorie sau comportamentală. 11 oameni care au cunoscut succesul în industria muzicală, chiar dacă sufletul lor a fost măcinat de trauma de a purta un handicap.
Muzicieni cu handicap: Ludwig van Beethoven
La 26 de ani, marele compozitor și pianist german a început să-și piardă auzul. Problemele sale au început cu o formă severă de tinitus și se crede că s-ar putea ca această problemă să fi fost complicată de sifilis, otrăvire cu plumb, tifos sau, eventual, de obiceiul său de a-și scufunda capul în apă rece pentru a rămâne treaz. Oricare ar fi cauza, surzenia lui Beethoven i-a îngrădit cariera de interpret și dirijor, dar nu i-a încetinit producția prolifică de compozitor. În ultimii douăzeci și cinci de ani de viață, când auzul i-a dispărut complet, a scris câteva dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale, inclusiv Simfonia a IX-a.
Django Reinhardt
Reinhardt a crescut într-o tabără de țigani în afara Parisului, unde a învățat să cânte la chitară și la vioară. În 1928, muzicianul în vârstă de 18 ani a suferit arsuri grave într-un incendiu ce i-a cuprins rulota, rămânând cu piciorul drept paralizat și mâna stângă parțial mutilată. Reinhardt a învățat să meargă din nou cu ajutorul unui baston și a învățat să cânte la chitară, folosind degetele arătătoare și mijlocii de la mâna stângă. Inspirat de Louis Armstrong, el s-a concentrat pe jazz și a devenit unul dintre cele mai mari genii muzicale din toate timpurile.
Muzicieni cu handicap: Ray Charles
Au fost o mulțime de traume în copilăria lui Ray Charles. La cinci ani a asistat la moartea prin înec a fratelui său mai mic. Curând după aceea, a început să-și piardă vederea treptat. La vârsta de șapte ani, Ray era orb (se presupune că glaucomul a fost cauza). Cu încurajarea mamei sale, el a îmbrățișat muzica și a învățat să cânte la pian, la orgă, la saxofon, la clarinet și la trompetă. La vârsta de 15 ani, el a fost în turneu în țară cu mai multe trupe de dans. Cu o carieră care a preluat R&B, jazz, soul, pop și country, a devenit unul dintre interpreții cu adevărat legendari ai secolului XX.
Hank Williams
Starul muzicii country s-a născut cu spina bifida ocultă, o tulburare a coloanei vertebrale care a însemnat o viață de dureri cronice de spate. Dar asta nu l-a împiedicat pe Williams să scrie și să înregistreze nenumărate piese clasice din toate timpurile, precum „Hey Good Lookin ‘” și „I’m so Lonesome I Could Cry”, precum și să păstreze un program riguros de turnee. În 1951, după o căzătură în timpul unei partide de vânătoare, durerea lui Hank a devenit insuportabilă. O intervenție chirurgicală nereușită a dus la dependență de morfină și abuzul de alcool și, în cele din urmă, la moarte prematură, la vârsta de numai 29 de ani.
Muzicieni cu handicap: Stevie Wonder
Când Steveland Morris s-a născut prematur, a fost pus la repezeală într-un incubator. Un exces de oxigen l-a făcut să-și piardă vederea. Dar la fel ca eroul său, Ray Charles, Morris s-a orientat spre muzică, învățând cum să cânte la mai multe instrumente, inclusiv tobe, pian și armonică. Descoperit de un membru al grupului lui Smokey Robinson, The Miracles, tânărul de 11 ani a fost adus la Motown Records. Pe scurt, el a devenit Stevie Wonder și a avut primul dintre numeroasele hit-uri # 1 la o vârstă foarte fragedă. Restul este istorie.
Bill Withers
Bill Withers a fost un bâlbâit până la vârsta de 28 de ani. „Nu am fost niciodată prea înclinat să sar în fața oamenilor și să încerc să comunic verbal”, a spus el. Însă, în calitate de cântăreț și compozitor R&B, Withers a găsit o modalitate de a-și depăși problema, rezultând hit-uri precum „Use Me” și „Ain’t No Sunshine”.
Muzicieni cu handicap: Rahsaan Roland Kirk
Roland Kirk și-a pierdut vederea la o vârstă fragedă, dar asta nu i-a afectat niciodată simțul vizual colorat. Se știa că poartă caftane lungi, pălării falnice, nuanțe fistichii și un arsenal de instrumente de suflat în jurul gâtului, dintre care la unele cânta simultan, în armonie. Un adevărat original de jazz, Kirk s-a stins din viață în 1977.
Ian Dury
Când era un băiețel care creștea la Londra, Ian Dury a fost lovit de poliomielită, boală ce l-a lăsat cu un braț mai mic și cu un mers ciudat. Dar acest lucru l-a făcut pe Dury să fie mai hotărât să-și lase amprenta ca artist. Ca parte a mișcării punk-new wave de la sfârșitul anilor 1970, Dury a scos hituri ciudate precum „Hit Me With Your Rhythm Stick” și „Sex & Drugs & Rock & Roll”. A continuat să cânte și să înregistreze până la moartea sa, în 2000.
Muzicieni cu handicap: Tony Iommi de la Black Sabbath
La 17 ani, chitaristul englez Tony Iommi și-a pierdut vârful degetelor mijlociu și inelar de la mâna dreaptă într-un accident la o fabrică de tablă. Deși s-a gândit să renunțe la muzică, Iommi a venit cu soluția inteligentă de a-și face capace pentru degetele afectate, lucru pe care l-a făcut topind dopurile de sticle, din plastic, apoi acoperindu-le cu piele. Pentru a ușura tensiunea degetelor, el a folosit corzi de chitară mai ușoare, detunate cu câțiva pași. Sunetul zgomotos care a rezultat a ajutat formația sa Black Sabbath să definească era heavy metalului din anii 1970.
Rick Allen de la Def Leppard
În drum spre o petrecere de Revelion, în 1984, bateristul Rick Allen a intrat într-o cursă cu un alt șofer. Aceasta s-a încheiat cu Allen pierzând controlul volanului, fiind aruncat din mașină și având brațul stâng tăiat. Medicii au încercat să reașeze brațul, dar nu au putut. Allen deprimat a crezut că s-a încheiat cariera sa. Dar, încurajat de colegii săi din trupă Def Leppard și de o trusă de tobe reorganizată, a învățat să cânte și cu handicap, folosind pedale pentru a-și completa atacul percutant. Primul său album, după reîntoarcerea în trupă, Hysteria, a vândut 20 de milioane de exemplare. Allen care este și azi pe scenă, merge în turneu cu Def Leppard.
Muzicieni cu handicap: Jeff Healey
Jeff Healey, regretatul cântăreț de rock și blues, și-a pierdut vederea din cauza cancerului instalat la vârsta de un an. Doi ani mai târziu, i s-a dat prima sa chitară. Deși i s-a arătat modalitatea obișnuită de a ține instrumentul, el a găsit că e mai confortabil să o țină în poală. Abordarea sa neortodoxă a contribuit la stilul uimitor de fluid și emoționant care l-a ajutat să vândă milioane de discuri la mijlocul anilor ’80. Healey a fost, de asemenea, extrem de talentat la trompetă și clarinet, cântând jazz clasic. A murit la 41 de ani în, 2008.