15% dintre elevii dintr-o comunitate vulnerabilă din Prahova sunt în risc de abandon școlar. Dar din dar se face rai, sau cum se implică Ariston și Crucea Roșie pentru a le crea copiilor condiții mai bune la școală - LIFE.ro
Sari la conținut
Articol sponsorizat de

Școala gimnazială Fulga de sus, se află undeva la țară, în județul Prahova. Aici sunt înscriși la învățământul de zi peste 250 de elevi, însă aproximativ 15% dintre ei se află în risc de abandon școlar. Motivele, aproape că le știm cu toții, însă cu greu ni le putem imagina la adevărata lor dimensiune: copiii nu au cu ce să se încalțe sau să se îmbrace ca să vină la școală, în timp ce mulți sunt opriți acasă de către părinți deoarece două brațe în plus la muncă sunt extrem de utile.

În secolul vitezei, în anul în care vorbim despre inteligență artificială sau nanorobotică, copiii din Fulga de sus abia dacă știu ce este apa caldă. Cei mai mulți dintre ei nu au acasă acest lux și nu aveau nici la școală până deunăzi.

Când Ariston a decis să le doneze un boiler pentru apă caldă prin intermediul Crucii Roșii Române, mai că nu le venea să creadă și se bucurau pentru un lucru atât de banal ca atunci când ninge prima dată. Greu de crezut, dar cu toate astea adevărat. Greu de crezut mai ales pentru noi, toți cei care stăm la oraș și pentru care apa caldă face parte din rutina zilnică.

15% dintre elevii dintr-o comunitate vulnerabilă din Prahova sunt în risc de abandon școlar. De ce? Și cum putem ajuta:

De ce e atât de importantă apa caldă în școală? În primul rând pentru păstrarea igienei corespunzătoare a copiilor. E adevărat că nu vor face baia la școală, însă vor putea să se spele corect pe mâini și, implicit, vor fi feriți de boli.

I-am vizitat pe copiii din Fulga de Sus tocmai în plin sezon al virozelor, motiv pentru care mulți erau răciți și absentau de la școală, însă cei sănătoși au fost extrem de dornici să vorbească cu noi și să ne povestească cum se luptă ei cu microbii.

Ariston
Foto: Raduly Laszlo

Cea care ne-a primit a fost Mihaela Ene, directoarea școlii, profesoara de română care de mulți ani de zile se îngrijește ca acești copii să aibă cele mai bune condiții pentru a învăța. Iar alături de ea, ne-a deschis poarta și directoarea Crucii Roșii Prahova, Gabriela Rădulescu, cea care a făcut posibil ca boilerul să ajungă în această comunitate.

Ariston România, liderul pieței locale de centrale termice și boilere electrice, a donat în ultimii cinci ani aproape 3,000 de echipamente termice performante și sustenabile către 1,484 de instituții de învățământ, cămine de bătrâni și centre medicale din țară, oferind astfel acces la apă caldă pentru peste 290,000 de persoane.

În cadrul ediției din 2022, Ariston a donat în total 533 de produse de ultimă generație către 246 de instituții din întreaga țară, de care beneficiază în prezent peste 50.000 de copii, tineri și vârstnici.  Campania Ariston pentru Comunitate a fost lansată în 2018 din dorința de a asigura confort sustenabil tuturor, chiar și în locurile în care acesta pare imposibil de atins, respectiv în comunități vulnerabile, instituții cu infrastructură precară sau în zone rurale cu acces limitat și comunități izolate.

În cadrul campaniei umanitare Ariston pentru Comunitate, derulată împreună cu Crucea Roșie Română, Ariston a donat echipamente termice cu o valoare totală de piață de 365,000 de lei. Inițiativa Ariston are loc în contextul în care aproximativ 30% dintre români locuiesc într-o gospodărie care nu dispune de baie, duș sau toaletă cu apă curentă.

Accesul la apă caldă rămâne o problemă majoră în mii de instituții din România, așa cum sunt școlile și grădinițele în special din mediul rural astfel că, în cadrul campaniei, donațiile de echipamente termice au fost direcționate cu prioritate către aceste locații. Conform statisticilor, aproximativ 30% dintre instituțiile de învățămînt nu dispun de grupuri sanitare în incinta școlii, situație care afectează mii de elevi la nivel național. 

Dar haideți să cunoaștem povestea copiilor din Fulga de Sus!

Ene Mihaela, directorul Școlii gimnaziale Laurențiu Fulga

Câți copii aveți în școală?

Este o școală destul de mare, sunt 251 de elevi și preșcolari, o școală cu un colectiv numeros.

Cum ați descrie comunitatea din Fulga?

Este o comunitate din mediul rural, care e în plină dezvoltare, însă încercăm să le rezolvăm.

Ariston

Cum ar fi cele legate de abandonul școlar?

În risc de abandon școlar am sesizat că sunt 15% dintre elevi, un număr destul de mare, însă încercăm să evităm să rămână în abandon școlar și să-i aducem pe toți elevii la cursuri.

De ce nu vin la școală?

De multe ori sunt anumite probleme cu îmbrăcămintea, cu hrana, pe care le sesizează. Câteodată spun că la școală este bine, însă ar fi și mai bine dacă la grupul sanitar ar fi și apă caldă.

De când nu aveți apă caldă?

De ceva timp, cam de doi ani. Am avut un anumit sistem, însă s-a defectat, iar acum trebuie să reușim să facem astfel încât să fie copiii atrași de mediul acesta.

Care a fost procesul de obținere a unui boiler? Dumneavoastră ați sesizat Crucea Roșie și organizația v-a făcut această donație?

Am încercat diverse soluții, însă am încercat să-i cooptăm pe domnii de la Crucea Roșie să ne ajute pentru a rezolva această problemă.

Știu că sunteți director din 2006 și că sunteți în tot felul de proiecte și programe…

Da, sunt director din 2006. Diverse proiecte și programe europene se desfășoară în cadrul școlii și fiecare problemă care se ivește încercăm să o rezolvăm astfel pentru că nu este o comunitate foarte bogată, deși primăria ne este alături și se implică cu tot ce se poate. Mai sunt diverse lucruri care nu se pot rezolva în mediul acesta.

Citește și: „Faptul că ne curge apa la robinet nu ar trebui să fie ceva deosebit, ar trebui să facă parte din normalitatea zilnică”. Ce înseamnă pentru o comunitate săracă din Teleorman, donația unui boiler de apă caldă la școală

Cât de importantă este apa caldă pentru igiena copiilor?

Apa caldă este extrem de importantă pentru igiena copiilor, mai ales că ei la școală primesc lapte, corn, măr, care trebuie spălat, dar și igiena mâinilor este extrem de importantă. Și cum unii dintre ei nu au acasă posibilitatea să se spele cu apă caldă, pentru că acestea sunt condițiile, ar putea aici să compenseze acest deficit.

Ariston
Foto: Raduly Laszlo
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora