De ce să faci voluntariat? Din 12 motive simple, dar extrem de satisfăcătoare - LIFE.ro
Mergi la conținut
Povești spuse de voluntarii

La întrebarea „de ce să faci voluntariat?” nici nu ar trebui să existe un răspuns. Cu toate acestea, sunt oameni care poate nu au descoperit încă sensul voluntariatul și se întreabă cum ar putea face asta.

Indiferent dacă ești interesat de un stagiu de cercetare sau de un program de voluntariat de vară în străinătate, voluntariatul poate fi o oportunitate incredibilă de a experimenta noi culturi și țări, lucrând în același timp cu comunitățile locale pentru a ajuta la obținerea unui impact semnificativ. Iată 12 răspunsuri la întrebarea „de ce să faci voluntariat?”.

1) Este bun pentru sănătatea ta mintală

În ultimii ani, a apărut o cantitate tot mai mare de cercetări cu privire la beneficiile pentru sănătatea mintală a muncii voluntare.

În special în lumina pandemiei de COVID-19, unde bunăstarea mintală și sănătatea mintală sunt atât de larg discutate, actele de a face bine celorlalți par mai importante ca niciodată – iar efectele sunt resimțite în mai multe moduri.

Citește și: Ștefan Căpățână, tânărul ce înfiază copilul pentru care a făcut voluntariat: „Mi s-a părut mai ușor să fac asta de unul singur decât într-o relație în care nu aveam siguranța că totul merge bine și că puteam să-i ofer cu adevărat un cămin iubitor”

Se spune că a face bine pentru altcineva întrerupe tiparele care produc tensiune în creier și le înlocuiește cu un sentiment de scop, emoție pozitivă și niveluri mai ridicate de încredere și că oamenii care fac voluntariat simt un sentiment mai mare de satisfacție privind viața lor și își consideră că au o sănătate în general mai bună decât cei care nu o fac.

2) De ce să faci voluntariat? Îți îmbunătățește capacitatea de angajare

Angajatorii clasează participarea voluntarilor mai mult decât prezentarea personală atunci când se uită la potențialii candidați.

De asemenea, British Council a lansat un studiu centrat pe modul în care experiența internațională contează atât pentru angajați, cât și pentru angajatori.

de ce să faci voluntariat

3) Vei învăța noi abilități

Angajatorii caută candidați cu o gamă largă de abilități hard și soft, iar voluntariatul îți oferă o mulțime de oportunități de a adăuga abilități personale și profesionale.

În timpul unui program de voluntariat, te confrunți zilnic cu sarcini de rezolvare a problemelor și trebuie să lucrezi în colaborare cu o echipă de personalități mixte – totul în timp ce te adaptezi la viața dinafara zonei tale de confort.

Această experiență te ajută să îți îmbunătățești abilitățile de lucru în echipă, de conducere, de rezolvare a problemelor și de comunicare.

4) De ce să faci voluntariat? Vei câștiga experiență practică

Munca de voluntariat, atât voluntariat practic în domeniu, cât și prin programe virtuale de voluntariat, îți oferă o perspectivă asupra contextelor din lumea reală și te ajută să obții experiență practică. Și există atât de multe oportunități din care să alegi, cum ar fi cercetarea privind conservarea faunei sălbatice, oportunitățile de dezvoltare a copilăriei sau conservarea marinei.

Există programe prin care te poți implica în urmărirea jaguarilor din Costa Rica, în monitorizarea țestoaselor marine, în creșterea capacității de predare la școli sau în obținerea calificărilor Asociației Profesionale a Instructorilor de Scufundare (PADI), contribuind în același timp la conservarea marinei în unele dintre cele mai căutate locuri de scufundări din lume.

5) Vei avea un impact

Ai șansa de a contribui la genul de comunitate și de lumea în care dorești să trăiești, fie prin voluntariat în străinătate, fie din propria casă.

Indiferent de cauza pe care alegi să o susții, veți avea ocazia de a face parte din ceva mai mare decât tine și de a ajuta la obținerea unui impact pozitiv pe tot globul.

Aceasta ar putea include impactul asupra drepturilor femeilor, conservarea faunei sălbatice sau marine sau dezvoltarea comunității.

Citește și: Alex Tache, IT-istul „șofer de suflet” ce face voluntariat din scaunul cu rotile: „viața persoanelor cu dizabilități în România e ușoară, dar cu o condiție: să ai bani”

de ce să faci voluntariat

6) De ce să faci voluntariat? Veți contribui la Obiectivele de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite

În 2015, Organizația Națiunilor Unite (ONU) și-a anunțat agenda pentru dezvoltarea durabilă în următorii 15 ani.

Există 17 obiective la care se poate contribui prin programe de voluntariat durabile și responsabile.

Voluntariatul îți oferă șansa de a face parte din abordarea unora dintre cele mai mari provocări ale lumii și de a juca un rol activ în comunitatea globală.

7) Vei ajuta oamenii să fie mai puternici

Faptul că oamenii pot deveni mai puternici cu ajutorul tău va face timpul petrecut de tine în străinătate să fie mai semnificativ.

Poți face voluntariat într-un program de dezvoltare comunitară care lucrează pentru auto-împuternicirea localnicilor.

Aceasta poate include contribuția la conștientizarea sănătății publice în comunități, asistarea oamenilor, să învețe limba engleză pentru a-și crește capacitatea de angajare sau ai putea organiza ateliere de lucru cu femei pentru a le ajuta la dezvoltarea abilităților profesionale și pentru a le crește perspectivele de angajare.

de ce să faci voluntariat

8) De ce să faci voluntariat? Vei călători responsabil

Voluntariatul în străinătate cu o organizație responsabilă de voluntari îți permite să călătorești cu un scop. Îți permite să reduci amprenta socială și ecologică prin participarea la activități care sunt atât etice, cât și durabile.

Înainte de a te decide asupra unui program, pune-ți următoarele întrebări:

Cum va beneficia comunitatea locală?

Organizația respectă cultura locală?

Care este motivul din spatele călătoriei tale de voluntariat?

Ce provocare va ajuta produsul final?

Reține întotdeauna că ești acolo pentru a contribui la inițiative de impact și nu poți face asta dacă nevoile comunității nu sunt îndeplinite.

9) Vei face conexiuni semnificative

Un alt motiv bun pentru a fi voluntar este că vei întâlni oameni din toate categoriile sociale. Îți oferă șansa de a forma relații care pot avea un impact de durată asupra ta.

Ai putea să-ți cunoști noul cel mai bun prieten, viitorul partener de afaceri sau să ai o conversație care să provoace o schimbare în viața ta.

10) De ce să faci voluntariat? Poți învăța o nouă limbă

Potrivit cercetărilor, învățarea unei noi limbi ajută la creșterea puterii creierului, îți îmbunătățește capacitatea de atenție, îți stimulează creativitatea și îți dezvoltă capacitatea de a face mai multe sarcini.

Făcându-ți timp pentru a învăța limbile unei țări, te deschizi și către cultura și istoria acesteia și vei fi mai bine echipat pentru a te implica în mod semnificativ cu comunitățile locale.

O modalitate excelentă de a învăța limba unei țări în timp ce faci voluntariat este să faci voluntariat cu o organizație care lucrează în colaborare cu membrii comunității locale.

Această expunere îți permite să înveți despre culturi diferite de a ta și să îți extinzi viziunea asupra lumii.

de ce să faci voluntariat

11) Vei deveni parte din comunitate

A trăi într-o comunitate departe de casă îți poate oferi o viziune diferită și respect pentru oameni și țara lor. Vei fi cufundat într-o nouă cultură, ceea ce înseamnă că vei învăța despre experiențe de viață diferite de ale tale în timp ce interacționezi cu membrii comunității zi cu zi.

În multe dintre locații, voluntarii locuiesc într-o gazdă locală, ceea ce înseamnă că locuiesc cu o familie locală.

Voluntarii își petrec timpul liber învățând să gătească împreună cu familia gazdă, ajutând la treburi, împărțind mesele și învățând unii despre alții. Este o oportunitate excelentă de a experimenta un schimb cultural semnificativ.

12) De ce să faci voluntariat? Vei fi inspirat

Te simți blocat pe un traseu? Sau poate nu ești sigur ce să faci cu viața ta sau ce să studiezi după absolvire?

Poți folosi voluntariatul ca o modalitate de a scăpa de vechile obiceiuri și rutine și de a te ajuta să îți dai seama care vor fi următorii pași când te vei întoarce acasă.

O pauză de la rutina zilnică să-ți pună viața în perspectivă și să înveți despre viețile altor oameni ar putea inspira o idee sau stârni un nou interes.

S-ar putea să vină cu un plan pentru a construi pe dezvoltarea propriei tale comunități sau pentru a descoperi o nouă chemare pentru viață.


Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora