Căutare

Share this article

Răzvan Pascu a acceptat invitaţia noastră să stăm de vorbă despre câteva dintre cele mai frumoase locuri de la noi. Că „România este frumoasă” cu siguranță nu mai este o surpriză pentru nimeni. De cele mai multe ori, însă, turiștii români se limitează la a vizita Valea Prahovei sau alte zone ultra-aglomerate. Anul 2019 este anul experiențelor turistice, anul în care ne vom bucura mai mult de ceea ce este autentic și vom descoperi locuri în care nu am mai ajuns. Iar județul Mureș este perfect pentru planurile de călătorie ale anului viitor.

Iată 3 lucruri pe care life.ro, la recomandarea lui Răzvan Pascu, te invită să le descoperi în județul Mureș:

  1. Clădiri-simbol ale orașului Târgu Mureș

Dacă până acum nu ai considerat orașul Târgu Mureș ca fiind unul turistic, iți vom da cel puțin două motive ca să te răzgândești. În primul rând este vorba despre Palatul Culturii din Târgu Mureș, una dintre cele mai frumoase clădiri de cultură din țară. Construit la începutul secolului 20, exteriorul palatului este împodobit cu mozaicuri și vitralii, specifice stilului Secession. Dacă timpul vă permite e minunat să vă luați și bilete la un concert al Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș, ce concerteaza în superba Sală Mara de Concerte din Palatul Culturii.

Al doilea motiv pentru care Târgu Mureș o să îți ofere amintiri de vacanțe minunate este  Biblioteca Teleki, construită în 1802, care adăpostește peste 200.000 de volume de carte și unde chiar simți mirosul cărților de altă dată. A fost construită de contele Sámuel Teleki de Szék, mare iubitor de cultură și de cărți, care și-a dorit ca bilbioteca sa personală să fie deschisă tuturor iubitorilor de cărți și cunoaștere.

  1. Fabrica de instrumente muzicale de la Reghin

Dacă ajungeți în zonă merită să încercați să faceți o vizită și la fabrica de instrumente muzicale Gliga de la Reghin, un loc magic, unde veți vedea cum se face o vioară, câtă migala și atenție necesită, și veți înțelege de ce instrumentele de aici se exportă în toata lumea de zeci de ani. De peste 65 de ani fabrica de la Reghin face magie cu notele muzicale și, deși nu pare a fi locul clasic de inclus pe lista obiectivelor turistice, este o experiență minunata pentru toți cei care îi trec pragul. Ca să ajungeți aici este de preferat să fiți un grup și neapărat trebuie făcută rezervare în avans. Daca sunteți pasionați de instrumente muzicale sunt convins că proprietarii vă vor permite vizitarea fabricii, iar daca tot veți ajunge acolo ar fi interesant să participați și la o lecție de tango sau de dansuri sportive, școala aflându-se tot în incinta fabricii, consideră Răzvan Pascu.

  1. Castelele nobililor maghiari

Deși toată zona Transilvaniei are nenumărate castele ale nobilimii maghiare, în apropierea orașului Reghin se găsesc nu mai puțin de 4 astfel de proprietăți celebre, unele în care chiar mai locuiesc descendenții vechilor familii nobiliare.

Castelul Haller de la Ogra este printre primele castele din zona Transilvaniei transformate în hoteluri și găzduiește un hotel de 4 stele. A fost construit în secolul al XVII-lea în stilul baroc clasicist. În anii ’90, castelul a găzduit numeroase instituții cu activități diferite (școală, grădiniță, internat, măcelărie, brutărie etc.), iar din 2012 și-a deschis porțile ca hotel, restaurant și cramă, după o investiție privată. Păstrează încă aroma vremurilor în care nobilimea maghiară se inspira din Austria și Germania în decorarea conacelor sale din Transilvania și merită măcar o vizită și o masă, dacă nu chiar minim o noapte petrecută aici.

Castelul Teleki de la Gornești, Castelul Kendi-Kemény din Brâncovenești, Castelul Rákóczi-Bornemisza de la Gurghiu și Castelul Regal de Vânătoare Lăpușna sunt alte proprietăți impozante din apropierea Reghinului, care merită o vizită.

Mai multe detalii despre ce poate fi vizitat în judetul Mureș puteți găsi pe blogul lui Răzvan Pascu. 

Și mai multe fotografii din județul Mureș, vedeți în galeria alăturată.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO