5 lucruri pe care ar trebui să le ştii înainte să începi o afacere - LIFE.ro
Sari la conținut

5 lucruri pe care ar trebui să le ştii înainte să începi o afacere

Te gândeşti să îţi deschizi o afacere, atunci ar fi bine să ştii la ce drum porneşti. O să rămâi fără bani. Iar succesul nu o să vină imediat. Te aşteaptă un drum greu şi cu foarte multă muncă, vei avea nevoie de mult sprijin din partea tuturor şi de multă răbdare din partea ta. Dar dacă reuşeşti, satisfacţia de a avea succes cu afacerea ta nu poate fi comparată cu aproape nimic. Înainte să te apuci de treabă, poate ar fi bine să ştii câteva lucruri esenţiale:
Share this article

Te gândeşti să îţi deschizi o afacere, atunci ar fi bine să ştii la ce drum porneşti. O să rămâi fără bani. Iar succesul nu o să vină imediat. Te aşteaptă un drum greu şi cu foarte multă muncă, vei avea nevoie de mult sprijin din partea tuturor şi de multă răbdare din partea ta. Dar dacă reuşeşti, satisfacţia de a avea succes cu afacerea ta nu poate fi comparată cu aproape nimic. Înainte să te apuci de treabă, poate ar fi bine să ştii câteva lucruri esenţiale: 

1. Afacerea îţi va fi prioritate, iar emailul îţi va fi cel mai bun prieten

Succesul şi stabilitatea financiară îţi vor fi asigurate de modul în care îţi vei conduce afacerea. Indiferent că vei preda yoga sau că vei face site-uri, că vei avea un podcast sau vei desena bijuterii, business-ul tău va fi prioritatea ta de acum înainte. Cu alte cuvinte, pregăteşte-te să oferi vreo 10-15% din timpul tău lucrurilor pe care le iubeşti (de la citit la gătit), de acum afacerea îţi va ocupa tot timpul. Ce strategie de vânzări vei adopta, cum vei atrage şi mai mulţi clienţi, cum vei comunica următoarea campanie. 

Iar dacă te gândeşti la prieteni, să ştii că emailul o să îţi fie cel mai apropiat. Vei petrece mai mult timp cu el decât cu prietenii tăi. Iar atunci când te vei întâlni cu aceştia, nu vei putea să nu-ţi verifici telefonul, mai ales dacă vei auzi sunetul care te va anunţa că ai primit un email. 

Şi cu toate astea, ce poate fi mai frumos decât să faci ce îţi place? Iar atunci când vei primi primul mesaj de mulţumire de la un client, atunci când îţi vei invita familia la masă sau atunci când vei primi un premiu pentru munca ta, în acele momente vei uita de munca depusă şi te vei bucura că ai ales acest drum. 

2. Te gândeşti să îţi găseşti sufletul pereche? 

Munca de antreprenor nu este deloc uşoară. Să nu crezi că o să stai la cafea până la prânz şi o să îţi iei câte zile libere vrei. Poate că o să poţi să îţi faci tu programul de lucru, dar asta nu înseamnă că o să fie mai liber decât atunci când erai angajat într-o corporaţie. Aşa că, relaţiile nu o să fie chiar cele mai uşoare (amoroase sau de prieteni, nu contează). Va trebui să înţelegi că nu o să îţi fie uşor şi nici celor din jur nu o să le fie uşor să îţi accepte programul haotic sau stările de stres. Nu o să-ţi fie uşor, dar măcar faci ce îţi place, nu? 

3. Drumul tău către succes nu o să uşor, chiar dacă eşti briliant

E o regulă nescrisă a start-upurilor: nu te gândi la succes (şi la profit) înainte de doi ani. Ştiu o să spui că tu eşti mai frumos şi mai deştept şi că o să îţi fie mai uşor. Că tu poţi face într-un an, cât alţii în şapte, exact ca Făt Frumos. Dar mai bine nu te gândi la vreo magie şi rămâi cu picioarele cu pământ. Aşteaptă. Răbdarea este o virtute. 

4. Da, o să rămâi fără bani

Atunci când începi o afacere, gândeşte-te că eşti un maratonist care trebuie să fie pregătit pentru o cursă foarte lungă. Nu îţi irosi energia (şi nici banii) de la începutul cursei. Şi oricâte fonduri ai avea la început de drum, poate ar fi bine să te gândeşti şi la potenţiali investitori – e un drum lung până la succes, poate nu ar trebui să îl parcurgi singur.  

Şi mai ţine cont de ceva: nu îţi petrece tot timpul făcând research, acţionează. Da, ai nevoie să investighezi, să încerci să cauţi cea mai bună variantă pentru tine şi afacerea ta. Însă, uneori e mai bine să încerci şi să vezi ce funcţionează în cazul tău.   

5. Spune “da” numai proiectelor care te vor entuziasma cu adevărat

Ai început această afacere pentru că este ceea ce ţi-ai dorit să faci. Însă nu trebuie să fii dispus să o faci chiar cu orice preţ. Ai grijă în ce proiecte eşti dispus să intri. Alege-ţi cu grijă colaborările şi clienţii. Apoi, fii sigur că ai toate informaţiile de la început – setează deadline-urile şi lucrurile pe care trebuie să le livrezi. Şi nu face decât compromisurile pe care ţi le poţi asuma – munca ta este valoroasă, asigură-te că este şi recompensată pe măsură. 

Pe de altă parte, deja te-ai băgat într-un proiect care îţi va consuma foarte mult timp timp şi din energie, nu mai investi decât în lucruri cu adevărat importante sau care să te entuziasmeze. Nu de alta, dar rişti să te consumi mult prea devreme. Iar atunci când te-ai hotărât să începi o colaborare, stabileşte toate condiţiile de la început – încearcă să le ai în scris. 

Acum că eşti pregătit, la muncă, birjar. Şi nu te opri decât atunci când vei simţi bucuria succesului.  

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora