5 to go: merită să-ți deschizi o cafenea în România și ce trebuie să știi despre franciză - LIFE.ro
Mergi la conținut

5 to go: merită să-ți deschizi o cafenea în România și ce trebuie să știi despre franciză

Cafeaua este o parte integrantă a vieții de zi cu zi în România. Mai ales dimineața, românii împart adesea o ceașcă de cafea cu vecinii sau prietenii lor, ceea ce duce la conversații lungi, iar cafenelele devin centre de comunicare pentru oameni cu gânduri asemănătoare. Grupuri de oameni se adună adesea în aceste unități nu doar pentru a-și petrece timpul liber, ci și pentru a discuta probleme de actualitate, proiecte de afaceri sau pur și simplu pentru a se bucura de artă.
Share this article

Cafeaua este o parte integrantă a vieții de zi cu zi în România. Mai ales dimineața, românii împart adesea o ceașcă de cafea cu vecinii sau prietenii lor, ceea ce duce la conversații lungi, iar cafenelele devin centre de comunicare pentru oameni cu gânduri asemănătoare. Grupuri de oameni se adună adesea în aceste unități nu doar pentru a-și petrece timpul liber, ci și pentru a discuta probleme de actualitate, proiecte de afaceri sau pur și simplu pentru a se bucura de artă.

Industria cafelei din România este în creștere rapidă

Cafeaua solubilă este larg recunoscută și populară în rândul diverselor categorii de consumatori din țară, datorită gustului său bogat și fructat. Piața de cafea instant din România a fost evaluată la 165,5 milioane USD în 2020, la o rată de creștere anuală compusă de 5,05%. Se estimează că această piață va ajunge la 234 de milioane de dolari până în 2027, judecând după popularitatea și extinderea în creștere a cafenelelor și cafenelelor specializate.

În 2018, de exemplu, numărul lor în țară a crescut cu peste 25%. Lanțurile populare precum McCafé, Starbucks și Caffé Nero au toate prezența în România. Festivalul Cafelei de la București promovează și cultura cafelei.

Citește și: Cât costă franciza 5 to go? Și ce trebuie să știi înainte de a-ți deschide o cafenea

Ce este o franciză de cafenea și cum funcționează?

Având în vedere popularitatea tot mai mare a unităților de cafea și atmosfera atractivă a cafenelelor, nu este de mirare că mulți antreprenori din România își îndreaptă atenția către franciză cafenele.

O franciză este o oportunitate de a opera brandul și modelul de afaceri al unui francizor, care oferă altor antreprenori șansa de a deveni proprietari de afaceri în anumite condiții. Pe scurt, cumpărarea unei francize este un parteneriat cu o afacere de succes care a ales franciza pentru a se extinde, dar le oferă antreprenorilor locali dreptul de a deține și de a-și opera afacerea.

Beneficiile achiziționării unei francize includ un produs finit, o marcă, marketing și asistență

De asemenea, faci parte dintr-o rețea mai mare și primești sprijin din partea francizorului. Important aici este să alegi o franciză potrivită pentru tine.

Potrivit experților și analiștilor, cel mai mare proiect de franciză din România rămâne lanțul de magazine de proximitate LaDoiPasi, care a fost dezvoltat de filiala locală a retailerului Metro Cash & Carry încă din 2012. În acest moment, aproximativ o mie de magazine funcționează sub acest semn de brand. O altă rețea de franciză îl reprezintă cafenelele HotspotCoffe, cu o gamă uriașă de soiuri Arabica și Robusta de înaltă calitate, pentru toate gusturile.

Aici, toată lumea își va putea găsi băutura, astfel încât creșterea popularității rețelei crește în fiecare an. O altă rețea majoră de franciză care nu trebuie ratată îl reprezintă cafenelele 5 To Go (peste 400 de puncte de vânzare în toată țara).

Citește și: Povestea 5 To Go și a lui Radu Savopol: De la puștiul ce știa să ghicească în cafea, la designerul grafic și până la creatorul celui mai mare lanț de cafenele din România

5 to go – o combinație de gust, calitate și succes

Lanțul de cafenele 5 to go caută să se extindă și are deja peste 400 de magazine în toată România. Planurile includ dezvoltarea în orașe mici și mijlocii și atingerea a 1.000 de magazine la nivel național până în 2028.

Înființată în 2015, compania, care controlează 49% din piața cafenelelor de marcă din România, își propune să realizeze o cifră de afaceri de 24 de milioane de euro (23,4 milioane de dolari) până în 2022 și să dubleze această cifră dacă se obține succes în continuare. Veniturile companiei în 2021 aproape s-a dublat de patru ori comparativ cu 2020.

cafea

5 To Go pune accent pe extinderea regională ulterioară în următorii cinci ani, în special în orașele cu o populație de cel puțin 10.000 de locuitori, cu scopul de a ajunge la 1.000 de magazine în România. În ultimele 12 luni, ponderea magazinelor de takeaway dinafara Bucureștiului a crescut la 40 la sută.

În plus, lanțul de cafenele 5 to go caută să-și consolideze prezența internațională

Pentru a face acest lucru, ia în considerare potențiale noi piețe în Spania, Germania, Bulgaria, Polonia și Moldova. Compania operează în prezent magazine de succes în Marea Britanie, Franța, Belgia și Ungaria.

Compania caută, de asemenea, să-și extindă operațiunile de vânzare cu amănuntul și explorează tendințele consumatorilor care ar putea să-și îmbogățească și mai mult gama de produse sub etichetele private 5-to-go.

Astăzi, 5 to Go este cel mai mare lanț de cafenele de marcă din România

Depășește Starbucks cu cele 60 de magazine și McCafé cu aproximativ 40 de magazine.

5 to go
5 to go

Care este cel mai bun stil de franciză de cafenele pe care să-l alegi și de ce trebuie să fii conștient atunci când îți deschizi afacerea cu cafea?

Cifrele mărturisesc, evident, pasiunea românilor pentru cafea. Acest lucru promite multe perspective pentru antreprenorii care doresc să intre în industrie. Să aruncăm o privire la trei stiluri populare de francize de cafea.

Există o varietate de stiluri de franciză în industria cafelei, fiecare oferind o experiență și o abordare unică a serviciului clienți

Pe baza alegerii conceptului de franciză, oamenii de afaceri aspiranți ar trebui să-și planifice acțiunile căutând ajutor în a-i însoți.

Fiecare franciză oferă diferite tipuri de suport pentru francizații săi, așa că este important să studiezi cu atenție contractul și termenii de cooperare pentru a evita surprizele neplăcute.

cafenea 5 to go

Unul dintre serviciile cheie și cele mai valoroase oferite într-o franciză este asistența juridică. Este mai bine dacă este gratuit și valabil pe întreaga durată a contractului și va include asistență în alegerea formei de afaceri pentru a deschide o cafenea, revizuirea și ajustarea contractului de închiriere, verificarea dreptului de proprietate, asistență la înregistrarea personal, consiliere fiscală, consiliere și implementare HACCP.

Francizatul va avea nevoie, de asemenea, de asistență în alegerea unei locații pentru cafenea, selectarea echipamentelor, lucrul cu furnizori de încredere și organizarea logisticii, recrutarea și formarea personalului, elaborarea meniului și suportul de marketing. Aceste servicii îl vor ajuta pe francizat să creeze și să dezvolte cafenele de succes în România, care vor încânta și mai mult vizitatorii cu unicitatea și ospitalitatea lor.

Sursa foto: depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora