Am vorbit despre meniul de Crăciun cu Chef Samuel Le Torriellec, Chef Alexandru Chioaru, Remus Nica și PrăjiturEla
A început febra sărbătorilor. Nu mai știm ce să luăm din magazine. Listele de cumpărături au deja mult prea multe lucruri pe ele. Și în toată această alergătură, mai avem și marea problemă: ce mai gătim pentru meniul de Crăciun. Ce putem să facem pentru ca masa noastră să fie cea mai specială. Pentru ca toată preparatele să fie gustoase și toți oaspeții bucuroși. Noi am plecat prin București după câteva idei.
Și pentru că redacția noastră este la Cișmigiu, ne-am început călătoria prin vecini la Hotel Epoque și am vorbit cu Chef Samuel Le Torriellec de la Restaurantul L’Atelier. Am urcat pe Calea Victoriei și ne-am oprit la hotelul Hilton unde am vorbit cu Chef Alexandru Chioaru, pentru o porție de vita bella italienească. Am mers mai departe până la Arcul de Triumf și am vorbit cu Remus Nica de la ARC Bakery. Și, în cele din urmă, am vorbit cu prietena noastră PrăjiturEla despre desertul de sărbătoare cu care să ne bucurăm oaspeții.
Am căutat cele mai interesante preparate pentru meniul de Crăciun. Sperăm să vă placă și vouă la fel de mult ca nouă. Pregătiți de aventura gastronomică din București?
Prima oprire: vis-a-vis de Parcul Cișmigiu, de vorbă cu Chef Samuel Le Torriellec de la Restaurantul L’Atelier
Vă spuneam că prima oprire a fost cât mai aproape de redacția noastră. Așa că am trecut parcul de la Palatul Universul la Hotelul Epoque și ne-am întâlnit cu Chef Samuel Le Torriellec care ne-a recomandat un meniu simplu, dar super gustos:
- Starter: slănină, salată de beouf, tobă, leber, caltaboș, duck liver terine, somon afumat, salată de icre
- Felul principal: curcan la cuptor cu legume confiate + sarmale
Ingredinte: curcan 3kg, sare 5 gr, piper 4 gr, foi de dafin 1, cimbru 0,05, unt 100 gr, ceapă 100gr, morcov 80, usturoi 10 gr și țelină 100 gr
Mod de preparare: prima dată curățăm curcanul perfect în interior. După ce l-am curățat bine, se asezonează cu sare, piper, cimbru, foi de dafin, o ceapă, un morcov, jumătate de țelină și puțină slanina să îi dea puțină grăsime și gust. Următoarea operațiune este puțin mai complicată, trebuie unsă partea dintre piept și piele cu un mix de un pătrunjel și usturoi. Se poate adăuga și deasupra pielii. Dupa ce l-ați condimentat, curcanul trebuie băgat la cuptor, la o temperatură de maxim 170 grade. Pentru a se găti, trebuie lăsat la cuptor, în funcție de greutatea lui, 1 kg de curcan se gătește în 45 minute. Dacă are 3 kg, se va găti în 135 min. Timpul de preparare este foarte important. Dacă aveți ceva grăsime, puteți pune câte un polonic deasupra curcanului în timp ce se află la cuptor.
Iar pentru acest curcan, BeiCeVrei.ro ne recomandă un vin versatil cu aromă de fructe albe, un pic supracoapte: Crama Garboiu Muscat Ottonel
- Desert: tort de ciocolată
A doua oprire: recomandările lui Chef Alexandru Chioaru de la Roberto’s
Am vorbit despre masa de Crăciun și recomandarea lui a venit din inimă, evident un meniu tradițional italienesc. Alex este unul dintre acei oameni pasionați a căror plăcere de a găti și dăruire se regăsesc în preparatele pe care ni le pune pe masă. Așa că, ar trebui să îl credeți pe cuvânt și să încercați meniul lui:
- Antreu: aici aș merge clar pe brânzeturi – brazzo, capocollo coppa, provola, parmezan
- Fel principal: Porchetta Sarda – faimoasa friptură din piept de porc frecată cu multă sare, rozmarin și salvie. Secretul acestei mâncări care face furori la fiecare masă de sărbători în familie: după ce crestezi pieptul de porc și îl freci bine cu această pastă formată din ingredientele de mai sus, apoi îl închizi, îl legi și îl lași la cuptor, la 100 de grade, o noapte întreagă. A doua zi îl scoți din cuptor, iar carnea pare fiartă, o să fie foarte, foarte fragedă. Înainte să îl servești, îl mai lași vreo jumătate de oră la cuptor, la 250 de grade. Este demențial. Șoriciul se face foarte crocant. Iar eu îl servesc cu cartofi la cuptor.
Iar pentru Porcheta Sarda, BeiCeVrei.ro ne recomandă un vin alb proaspăt, cu cremozitate: ISSA Chardonnay
- Între cele două feluri de mâncare, trebuie să aducem și niște paste. Recomandarea Chefului: paste tajarin (pastele din Piedmont pe care toată lumea le știe drept tagliolini) cu unt de bivoliță și trufe.
Pastele tajarin merg perfect cu un vin alb baricat: Tarla 201 Chardonnay barrique
A treia oprire: am stat de vorbă cu Remus Nica de la ARC Bakery
După ce am vorbit cu Chef Alexandru Chioaru, am lăsat hotelul Hilton în spate și a luat-o la pas pe Calea Victorie. Căutam o altă variantă pentru meniul de Crăciun. Așa că, după vreo jumătate de oră de mers, am ajuns lângă Arcul de Triumf, la ARC Bakery. Aici m-am întâlnit cu Remus Nica. Am vorbit despre Franța lui dragă, dar și despre România de unde nu ar mai pleca. Și tocmai pentru că aici este acasă, Remus mi-a spus că pe masa de Crăciun ar trebui să avem neapărat:
- Antreu: pentru mine Crăciunul înseamnă mâncare tradițională, mie îmi plac cârnații, preparatele neaoșe
- Desert: iar la desert aș merge tot pe ceva tradițional, cozonacul
Și, dacă mergem pe această variantă tradițională, BeiCeVrei.ro ne recomandă un vin de Porto: Croft Tawny Porto
Dacă nu aveți timp să îl faceți acasă, puteți să treceți pe la ARC Bakery și să cumpărați de acolo. Remus pare convins că o să vă placă la nebunie. Ingredientul secret: untul. Și mai este ceva: umplutura care e pusă din belșug la cozonacii făcuți aici. O să puteți alege dintre cozonaci cu ciocolată, rahat, stafide, toate cele. Dați o fugă până pe Şoseaua Kiseleff.
Și în final: am vorbit despre desert cu PrăjiturEla care ne-a recomandat să facem turtă dulce
Și nu există masă de sărbătoare fără dulciuri. Eu aș spune că începi cu ele și dacă astea sunt delicioase, nu mai contează nimic altceva. Așa că la final de drumeție, am vrut să vorbim puțin și cu un expert în dulciuri. Și nu există o variantă mai gustoasă decât PrăjiturEla care ne-a recomandat să facem niște turtă dulce – aici găsiți rețeta completă.