Când sunt recomandate pastilele de somn și care sunt cele mai eficiente - LIFE.ro
Sari la conținut

Când sunt recomandate pastilele de somn și care sunt cele mai eficiente

Multe pastile de somn conțin melatonină și se eliberează fără rețetă. Acestea tind să fie cele mai eficiente pentru persoanele cu tulburări ale ritmului circadian.
Share this article

De pastile de somn poate fi nevoie doar atunci când problemele cu somnul sunt grave și nu se pot rezolva prin măsuri de igiena somnului. Unele dintre ele te pot ajuta să te odihnești mai mult și mai bine, dar majoritatea sunt recomandate doar pentru utilizarea pe termen scurt.

Pastilele de dormit pot conține hipnotice, antihistaminice sau melatonină. Unele dintre acestea sunt disponibile numai pe bază de rețetă medicală. Riscurile somniferelor pe bază de prescripție medicală depășesc uneori beneficiile, iar medicii tind să le recomande doar persoanelor cu tulburări severe de somn.

„Medicația este necesară atunci când tulburarea de somn este foarte gravă, iar terapia trebuie monitorizată de către un medic psihiatru, în principal. Insomnia mai poate fi cauzată și de alte patologii, cum ar fi depresia sau anxietatea, care pot necesita și ele terapie medicamentoasă.“

Dr. Răzvan Lungu, medic specialist pneumolog, cu competență în somnologie

Oricine își poate îmbunătăți calitatea somnului, dacă:

  • practică o igienă bună a somnului;
  • face exerciții fizice cu regularitate;
  • evită alcoolul în exces;
  • evită nicotina, mai ales înainte de ora somnului;
  • păstrează aproximativ aceleași ore de culcare și de trezire.

Atunci când ajustările aduse stilului de viață nu funcționează, iar insomnia este severă, somniferele pot fi o soluție bună pe termen scurt.

Citește și: Efectele distructive ale insomniei pe termen lung. Remedii și recomandări

Pastile de somn puternice, recomandate doar pe termen scurt

Somniferele pot include suplimente și medicamente eliberate cu sau fără prescripție medicală. Însă orice persoană care se confruntă cu insomnie continuă ar trebui să se consulte cu medicul pentru cea mai bună opțiune de tratament.

Cele mai puternice pastile de somn sunt cele care se eliberează pe bază de prescripție medicală, dar acestea au și cele mai însemnate efecte adverse.

E de evitat utilizarea pe termen lung a somniferelor, deoarece pot agrava insomnia, mai ales după ce se întrerupe terapia medicamentoasă.

Pastile de somn fără rețetă: melatonina

Modul în care se formează ritmul circadian în creier: lumina intră în ochi (chiar și atunci când sunt închiși, în timpul somnului) și inhibă producția de melatonină în epifiză, pe când întunericul îi stimulează producția. Nucleul suprachiasmatic din hipofiză este considerat „ceasul intern“ și este dependent de lumina provenită de la retină. Prin ganglionul cervical superior sunt transmise semnalele de somn sau de veghe în corp.

Citește și: Psihoterapeut Delia Codreanu: „Aproape 10% dintre adulţi şi 25% dintre vârstnici suferă de insomnie”

Când afară se întunecă, creierul produce un hormon numit melatonină, cu rol în reglarea ciclului somn-veghe. Creierul produce mai puțină melatonină în zilele lungi de vară și mai multă când zilele sunt scurte și nopțile – lungi, cum ar fi în timpul iernii. Vârsta joacă, de asemenea, un rol – odată cu îmbătrânirea, producem mai puțină melatonină.

Multe pastile de somn conțin melatonină și se eliberează fără rețetă. Acestea tind să fie cele mai eficiente pentru persoanele cu tulburări ale ritmului circadian.

Melatonina poate fi deosebit de utilă pentru persoane care:

  • au probleme să adoarmă la venirea serii,
  • lucrează în ture de noapte.

Suplimentele de melatonină pot fi achiziționate direct din farmacie sau chiar de pe internet. Cu toate acestea, medicul somnolog atrage atenția că nu ar trebui luate „după ureche“.

„Administrarea de suplimente alimentare care induc somnul nu este recomandată fără o evaluare medicală anterioară. Melatonina și valeriana pot ajuta somnul, dar, de multe ori, pot amâna diagnosticul unei probleme de sănătate asociate sau pot da un grad de dependență psihică (efect placebo).“

Dr. Răzvan Lungu, medic specialist pneumolog, cu competență în somnologie

Antihistaminice sedative folosite pentru un somn neîntrerupt

Antihistaminicele sedative pot ajuta persoanele care au dificultăți să adoarmă și să aibă un somn neîntrerupt pe tot parcursul nopții.

Unele antihistaminice eliberate fără rețetă folosite, de obicei, pentru a trata alergiile, pot provoca somnolență.

Continuarea articolului, AICI

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora