Care este povestea Domeniului Manasia? Poveștile trecutului aristocratic din Bărăgan, un strop de extravaganță în viața noastră cotidiană - LIFE.ro
Mergi la conținut

Care este povestea Domeniului Manasia? Poveștile trecutului aristocratic din Bărăgan, un strop de extravaganță în viața noastră cotidiană

Care este povestea Domeniului Manasia? Cum arăta atunci când era o bijuterie artistocratică a Bărăganului și cât de mult a durat să fie adusă la viață?
Share this article

Din ce în ce mai multe locuri cu istorie sunt aduse la lumina prezentului. Conace boierești din perioada aristocratică. Domenii care altădată erau sufletul unor regiuni întregi. Pot fi astăzi redescoperite. Aceasta este și povestea Domeniului Manasia, la doar o oră de București.

Aventura recentă a locului a început odată cu proprietara sa, Ariadna Lowendall Dănilă. Atunci când a ajuns aici a fost imediat cucerită de povestea domeniului, de istoria sa. Crescută într-o familie de artiști, fiica actriței Irina Dall și nepoata pictorului și a scenograf George Lowendall, doamna Lowendall Dănilă a înțeles foarte repede comoara pe care a găsit-o în Bărăgan. De altfel, pasiunea acesteia pentru moștenirea culturală românească a început odată cu seria fascinantă de portrete ale țăranilor români pe care o are acasă. Și a lucrat mai bine de patru pentru a reda strălucirea domeniului Manasia strălucirea de altă dată.

Astăzi, aici se organizează evenimente (sociale, corporate sau private). Și te poți bucura de prestanța unui conac boieresc, de un parc de două hectare sau de crama de sub conac. Fiecare eveniment scrie un nou capitol din istoria locului și aduce un strop de extravaganță în viața celor care au, astfel, ocazia de a retrăi evenimentele din trecutul aristocratic al locului.

Dar care este povestea din spatele Domeniului Manasia? Vă invităm să o aflați printr-o călătoria virtuală care durează doar câteva minute 😃

Care este povestea pe care o putem descoperi la Domeniul Manasia?

Domeniul Manasia este genul acela de loc rar întâlnit ce nu contenește să te surprindă. Deîndată ce i-ai trecut poarta, pare că te ademenește înapoi în timp, provocându-te să descoperi fragmente dintr-un trecut aristocratic. Aici poți visa la momente din istoricul Bărăganului de odinioară, începând cu povestea familiei nobile Cantacuzino, continuând cu cea a principelui sârb Efrem Obrenovici și culminând cu perioada familiei Hagianoff. Iar noi încercâm, cu fiecare eveniment pe care îl organizăm aici, să continuă povestea.

Mergând puțin mai departe, care este povestea conacului Hagianoff?

Conacul Hagianoff a fost construit în anul 1899 în stil eclectic cu elemente Art Nouveau, de către fostul ministru de externe bulgar Ion Hagianoff care a locuit aici împreună cu soția sa Marie Claire Hagianoff și cu fiul lor Nicolae. Familia Hagianoff a oferit satului Manasia o perioadă prosperă în evoluția sa și a pus pe harta României un important obiectiv de patrimoniu. În cei 69 ani în satul Manasia, Ion Hagianoff și ulterior, fiul sau Nicolae, au ridicat în zonă biserica parohială, școala sătească, monumentul eroilor, căminul cultural, primăria, hanul și actualul conac.

De ce ar trebui să vină lumea aici… care este cel mai interesant punct pe care îl pot descoperi oamenii care vin la Manasia?

Un detaliu interesant al poveștii noastre este că întreaga cramă subterană a fost zidită în cărămida produsă în fabrica proprie – Koska & Hagianoff. Cândva cu o capacitate totală de depozitare de 1 milion de litri, a fost singura cramă din România aflată la subsolul unei proprietăți care se întindea pe o suprafață atât de vastă.

Crama în care puteți intra dacă ajungeți la Domeniul Manasia

Astăzi la Conacul Hagianoff pot avea loc tot felul de evenimente sociale, dar cum era el la începutul anului 1899, atunci când a fost construit la cererea lui Ion Hagianoff?

Conacul Hagianoff a fost un monument de arhitectură unic pentru zona Urzicenilor. Conacul a fost, în primul rând, o reședință de familie, dar și un loc în care Marie Claire Hagianoff era gazda unor dineuri și petreceri opulente, specifice perioadei de prosperitate pe care o trăiau.

Domeniul Manasia: Before & After

Ce presupunere restaurarea unui astfel de loc?

Ca o punte între trecut și prezent, capitolul restaurării e o lecție despre respectul față de însemnătatea istorică a locului. Lucrarea a beneficiat major de experiența  specialistului restaurator Dorin Dănilă și al unei echipe de profesioniști formată din arhitecți, constructori, designeri și scenografi – având în vedere faptul că Ansamblul Conacului Hagianoff este un monument istoric clasa A.

O dificultate majoră în realizarea proiectului a fost capitolul rezistență care a necesitat mai multe proiecte pe parcursul lucrărilor, precum și aplicarea unor soluții atipice inovatoare de către proiectantul de specialitate. Întreg proiectul a presupus o atenție deosebită asupra detaliilor migăloase, scoase în evidență prin finisajele la cele mai înalte standarde de calitate care au fost folosite.

Domeniul Manasia: Before & After

Cât a durat?

Am început proiectul de restaurare în anul 2009 și l-am finalizat în 2013.

Cât s-a păstrează din lucrurile originale? Și cât s-a refăcut?

Toate spațiile arhitecturale au căpătat prin restaurare și reabilitare valori nebănuite. S-au păstrat stucaturi, capiteluri, console din tencuială, tavane pictate și încasetate, vitraliile. Elementele noi, precum poarta și casa liftului din fier forjat, dar și plăcuțele din ciment colorat – specifice perioadei antebelice – au reprezentat intervenții necesare pentru a pune în valoare arhitectura inițială.

Un detaliu simbolic pe care l-am păstrat îl reprezintă lozincile comuniste de pe pereții lobby-ului de la parter. Acestea marchează perioada de declin a conacului, o perioadă pe care ne dorim să nu fie ștearsă din memoria colectivă.

Doamna Ariadna Lowendall Dănilă, proprietarea Domeniul Manasia

De unde această dorință a de readuce la viață o bijuterie de altădată?

Am fost cucerită de povestea aristocratică a locului. Și mi-am dorit să o continui, să o redau generațiilor următoare și să reintegrez spațiul în peisajul autohton cultural, economic-social, precum și în viața colectivităților locale din împrejurimi.

Pe lângă crama despre care ne-ați povestit, locul este recunoscut și datorită mâncărurilor gătite … cum s-a ajuns la alegerea meniului?

La Domeniul Manasia folosim doar ingrediente organice, proaspete, de sezon. Încercăm să alegem, de cele mai multe ori, produse de la producători locali sau crescute chiar de noi în grădinile proprii. Fiecare meniu servit în timpul dejunurilor pe care le organizăm este atent construit pentru o armonie a gusturilor și pentru a contura o experiență culinară aparte.

Nu avem un meniu standard. În felul acesta putem garanta prospețimea ingredientelor folosite. Echipa bucătăriei noastre experimentează constant cu texturi diferite și folosește tehnici complexe de preparare pentru a pune în valoare orice ingredient. Opțiunile de fine dining pe care le oferim pentru meniurile de nuntă, botezuri sau evenimentele corporatiste sunt inspirate din bucătăria franceză.

Care sunt cele mai alese preparate?

Unul dintre preparatele preferate de către persoanele ce aleg o nuntă la conac este Tournedo Rossini. Este un clasic, reinterpretat discret, fără a-i știrbi autenticitatea. Adăugăm doar o crustă crocantă de pesmet Panko și folosim mușchiuleț de vițel de lapte, mai fraged și mai savuros.

Care este povestea din spatele acestui preparat special? 

Despre Tournedo Rossini legenda spune că a fost creat special pentru compozitorul Gioachino Rossini de către cei mai mari bucătari francezi.

Preparatul Tournedo Rossini

Povestiți-mi puțin despre oamenii care lucrează aici?

Domeniul Manasia are o echipă formată din profesioniști în domeniul organizării evenimentelor, pornind de la concept și până la implementare, dar și o echipă culinară de tineri pasionați, care iubesc ceea ce fac. Nu am face față provocărilor aduse de întreținerea unui astfel de loc și nu am putea să menținem cele mai înalte standarde de calitate fără o echipă formată din personal administrativ, de servire, grădinar, portar sau personal tehnic. Multe dintre persoanele cu care lucrăm fac partea din comunitatea locală și sunt alături de noi încă de la început.


Citește și: Cum se poate transforma iubirea pentru portul popular într-o poveste de afaceri de succes? Ionela Doman ne invită la Conacu’ Boierului din Ponoarele


Care este relația pe care o aveți cu oamenii din această zonă?

Ne-am dorit încă de la început să aducem un plus valoare comunității de aici prin activitatea pe care o desfășurăm. De aceea, pentru a ne arăta respectul față de comunitate organizăm anual evenimente ce le sunt adresate, precum Ziua Porților Deschise sau concertul de colinde de Crăciun susținut de corul de copii al bisericii din Manasia.  

Parcul de pe Domeniul Manasia

 Cine sunt oamenii care vin la Domeniul Manasia?

Oaspeții noștri sunt fie persoane în căutarea unei experiențe aparte la final de săptămână, departe de agitația orașului, fie oameni ce își doresc să își lege destinele sau să sărbătorească un moment important al vieții într-un loc unic, persoane pasionate de istorie, cultură și de arta culinară. Avem clienți și din sectorul corporatist – companii care pot organiza evenimente precum seminarii, conferințe, lansări de produs, expoziții, activități de teambuilding sau întâlniri de afaceri cu clienții.

Cum pot aceștia să își organizeze evenimente aici?

Ne găsesc pe site, Facebook sau Instagram. Ne pot contacta online și pot solicita oferte personalizate.

Și mai există vreun loc liber până la finalul anului 😃

Pentru nunți sau botezuri mai avem câteva locuri libere în lunile octombrie și noiembrie. Putem primi încă solicitări pentru petrecerile de Crăciun. Însă, oamenii ne pot urmări online pentru a vedea ce evenimente organizăm – dejunuri, picnicuri sau alte manifestări culturale.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora