Care sunt cele mai mari controverse din jurul Telegram
La peste un deceniu după ce a fost fondată pentru a ajuta dizidenții și protestatarii din Rusia, fondatorul Telegram este acum investigat pentru activități legate de abuz sexual asupra copiilor și alte activități criminale pe platformă.
Când Pavel Durov a început să creeze o aplicație nouă la începutul anilor 2010, scopul său principal a fost să construiască o platformă care să protejeze utilizatorii de regimurile opresive
Născut în Uniunea Sovietică în 1984 – în același an cu romanul omonim al lui George Orwell – Durov era foarte conștient de modul în care libertatea de comunicare putea fi folosită pentru a submina guvernele autoritare.
Citește și: Top aplicaţii noi fără de care s-ar putea să nu ne imaginăm viaţa în câţiva ani
La 22 de ani a creat VKontakte, sau VK, care a devenit rapid cel mai popular site de socializare din țara sa natală și a atras atenția autorităților
Sub presiunea de a închide și de a expune grupurile de opoziție care operează pe platformă, Durov a abandonat compania și a fugit din Rusia pentru a crea ceva mai rezistent la supravegherea guvernamentală.
Noua aplicație a fost Telegram
Noua aplicație l-a pus din nou pe Durov în probleme cu autoritățile după ce a fost arestat în Franța în urma unei investigații privind abuzul sexual asupra copiilor, vânzarea de droguri și alte activități criminale pe platformă. Deci, cum au dus asemenea intenții bune la o asemenea controversă?
În 2015, Telegram a devenit principala platformă de comunicații pentru Statul Islamic (ISIS)
Grupul a creat chiar canale de asistență tehnologică pe Telegram pentru a ajuta membrii să evite supravegherea.
Citește și: Cele mai bune aplicații pentru sănătatea fizică și emoțională
Pe măsură ce așa-numitul califat ISIS s-a răspândit în Irak și Siria, a câștigat notorietate pentru că a luat ostatici și a decapitat lucrătorii umanitari și jurnaliştii – videoclipurile acestora au fost distribuite pe canalele lor Telegram. A dus la creșterea presiunii asupra Telegram pentru a închide grupurile și a bloca membrii și simpatizanții ISIS să folosească aplicația, dar Durov a rămas sfidător.
Telegram a oferit o platformă tuturor, de la teoreticienii conspirației QAnon până la Hamas, în timp ce a devenit și platforma de bază pentru organizatorii și participanții la recentele revolte din Marea Britanie
Controversa din jurul aplicației nu a oprit creșterea acesteia, cele mai recente cifre de la Durov, împărtășite cu doar câteva săptămâni înainte de arestarea sa, sugerând că este aproape de a ajunge la 1 miliard de utilizatori activi lunar.
Marea majoritate a acestor utilizatori nu se implică în – și nici măcar nu au acces la – această activitate criminală și mulți continuă să o folosească în scopul pentru care a fost destinat
Oamenii din locuri precum Rusia și Iran sunt încă capabili să ocolească cenzura guvernamentală strictă, regimurile neputând să închidă platforma.
Citește și: De câte aplicații mobile are nevoie o persoană? Care sunt cele mai căutate aplicații din AppGallery
După arestarea lui Durov la Paris, Telegram a spus că Durov nu are „nimic de ascuns” și că compania „respectează legile UE, inclusiv Legea privind serviciile digitale”. Firma a adăugat că moderarea sa este „în cadrul standardelor industriei”.
Sursa foto: Facebook