Câte zeci de mii de euro se cheltuie pe o pasiune? Liviu Romanescu, antreprenorul devenit crescător profesionist de porumbei de concurs - Pagina 3 din 3 - LIFE.ro
Sari la conținut
Poveste spusă împreună cu

Acest porumbel are originea de Gaby Vandenabeele, un mare crescător din Belgia. Acest om a avut foarte multe realizări pe plan comlumbofil. Este un porumbel olimpic, adică a avut clasări. A avut într-un an patru locul I, din 15 zboruri, ceea ce l-a clasat pe podium și a devenit porumbel olimpic.

Liviu Romanescu
Așa arată porumbelul olimpic al lui Liviu Romanescu. Foto: Raduly Laszlo

Câți bani ați dat pe el?

Porumbelul este destul de valoros. Este un porumbel care costă câteva mii de euro. Sunt porumbei – bine, nu la noi în România – care costă foarte mult.

Când v-a venit prima dată ideea să creșteți porumbei de concurs?

Eu am porumbei aici, în această locație din 2015. La îndemnul unui prieten care a văzut porumbeii mei și mi-a spus: „De ce nu zbori și tu porumbeii aceștia pentru că arată foarte bine. Sunt porumbei care se pretează să mergi cu ei la concurs”, am încercat. Am zis: „Chiar aveam în plan asta, dar având mai multe de făcut, am zis să nu mă mai ocupa și de asta”. Și la îndemnurile lui m-am apucat și de zboruri cu porumbei, să-i concurez.

Dar ca să ajungeți să creșteți porumbei a fost o pasiune din copilărie?

O pasiune din copilărie, da. Am avut porumbei și în copilărie, dar nu i-am zburat. Îi țineam doar de frumusețe și că-mi plăcea mie de ei.

Dar ciulama ajungea vreunul?

Nu, nu. Cum vă spuneam mai devreme, fiind și vânător, eu tai orice, chiar știu să măcelăresc. Unul din bunicii mei a fost măcelar și de la el am moștenit și pasiunea asta, dar porumbeii cred că sunt singurele ființe pe care nu le tai și nu le mănânc.

Ce înseamnă să-i zburați?

Adică să merg cu ei la concursuri. În fiecare an, de când începe anul columbofil, la 1 mai și până în luna august, se organizează 12-15 concursuri, printre care sunt concursuri de viteză demifond – la distanța de 100 de kilometri până la 400 de kilometri – și concursurile mai lungi, fond și maraton. Fond înseamnă concursuri pe o distanță de peste 600 de kilometri, iar maratoanele sunt concursuri de peste 700 de kilometri. Maratoanele pot să ajungă și la distanța de 1000 – 12000 de kilometri de casa porumbelului.

Nu v-a fost teamă că nu se mai întorc?

Nu. Dacă ne este frică, nu mai concurăm.

Există și riscul ca anumiți porumbei să nu se mai întoarcă de la concursuri. Se întâmplă sigur și riscul acesta. Spre exemplu, la un concurs angajăm 10 porumbei, se pot întoarce toți, se pot întoarce jumătate, pot să vină 7-8. Se pot pierde. Ei trebuie să vină într-un anume timp pentru a se clasa. La sfârșitul concursurilor se face un clasament în care fiecare crescător, în funcție de clasările pe care le are porumbelul, poate să iasă campion.

Care au fost rezultatele în primul an de concurs?

În primul an, din 15 mii de porumbei, am obținut și eu locul 71 la categoria viteză, la demifond, locul 87, iar la maraton nu am jucat în primul an, am început din al doilea an. Porumbeii de fond maraton trebuie lăsați puțin să se maturizeze. Concurând cu ei din primul an, ai șansele cele mai mari să-i pierzi. Fiind tineri, neavând experiență, ca în orice domeniu, se pot pierde. Din al doilea an am început să concurez cu ei și la fond maraton.

Care sunt cele mai importante realizări ale dumneavoastră?

Cele mai bune rezultate ale mele cu porumbeii sunt anul acesta când, la un concurs de viteză demifond la 200 de kilometri, din 15 600 de porumbei, am avut locul I pe lansare. La un concurs de 382 de kilometri am avut locul II pe lansare, din 10700 de porumbei. Ușor, ușor, de la an la an sper să ajung cu un porumbel, doi, trei și campion național. Acesta este visul meu și vreau să mi-l îndeplinesc.

E o pasiune costisitoare?

Da, este o pasiune costisitoare. În cazul în care trebuie să ai campioni, trebuie investit în ei, ca în orice sportiv. Porumbelul de concurs este ca și un sportiv. Trebuie investit în el mâncare bună, tratamente bune, antrenamente făcute.

Liviu Romanescu
Foto: Raduly Laszlo

Ce înseamnă antrenamente?

Între concursuri, porumbeii îi punem în lădița lor de transport și îi ducem la 50-100 de kilometri de casă. Și asta facem de două, trei ori în săptămâna de dinainte de concurs. Ca ei să se învețe să vină cât mai repede acasă. Ca orice sportiv. Un fotbalist face antrenament de 2-3 ore pe zi ca să își antreneze musculatura. Așa și porumbelul, trebuie să-și antreneze musculatura pentru a zbura și să vină cât mai bine. Nefăcând lucrurile acestea, el nu poate să vină printre primii porumbei. Vine, dar vine mai în spate. Ca și un sportiv: nu face antrenamente, nu poate performa. Performanța se face cu antrenamente și cu o hrană bună, un tratament când este nevoie…

Câți porumbei aveți acum?

Acum am în jur de 350 de porumbei, zburători, pui și matca din care scot puii.

Din cei maturi, toți merg la concursuri?

Da. Cei care sunt pentru concursuri. Că, spre exemplu, matca nu pot să o bag la concursuri. Majoritatea porumbeilor pe care îi am la momentul acesta la matcă, nu sunt porumbeii mei. Acestor porumbei dacă le dau drumul, pleacă de la mine și se duc la casele lor, acolo de unde i-am luat. Pentru un porumbel există o singură casă: casa unde s-a născut și de unde a zburat prima dată. După aceea degeaba îl iau eu la mine și încerc să-l învăț la mine pentru că este foarte greu să învăț un porumbel care e învățat la altcineva.

Le dați nume porumbeilor?

Am câțiva cărora le-am dat nume. Am unul căruia îi spun „Gagicarul” pentru că-i plac foarte mult porumbițele și este cel mai înfocat după porumbițe 😀, unul care a avut o problemă la un picior și îi spun „Șchiopul”. Diverse porecle.

În momentul acesta aveți porumbei plecați la concurs?

Da, am plecați acum 10 porumbei la un concurs din Polonia, la 850 kilometri de casă. Lansarea este sâmbătă și tot sâmbătă, pe seară, ar trebui să ajungă acasă. Ei fac într-o zi 850 de kilometri.

Există vreo șansă să recuperați o parte din investiție?

Investiția se poate recupera când reușim să avem porumbei campioni. În fiecare toamnă a anului se organizează licitații și acolo se pot băga porumbei la licitație care se vând și îți scoți o parte din investiția făcută.

Dar ați spus că porumbelul e obișnuit cu casa în care se naște…

Liviu Romanescu
Cea mai mare comoară a lui Liviu Romanescu. Foto: Raduly Laszlo

Da, dar cel care îl cumpără, îl ține doar pentru reproducere, nu să-l zboare. Toți care cumpără porumbei campioni, îi țin doar pentru reproducere. Mai nou se vând pui și acei pui se pot învăța dacă nu au fost ieșiți afară.

Care e porumbelul cel mai drag dumneavoastră?

Porumbelul cel mai drag mie este unul albastru, pe care îl am aici și care anul trecut a fost locul 31 pe București la categoria viteză și locul 82 la demifond. Este un porumbel cu o energie foarte puternică, o linie Leo Hermans – un crescător foarte mare din Belgia -, un porumbel care și anul acesta și-a încheiat norma la viteză, însă rezultatele le vom vedea la sfârșit, este un porumbel care a clasat toate opt etapele de viteză. Este locul 6 AS București și la anul vreau să-l aduc pe locul I, II dacă este posibil.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora