Ce este sindromul impostorului și cum poate afecta viața și cariera noastră - LIFE.ro
Mergi la conținut

Simți că nu meriți această mărire de salariu? Sau că ai păcălit pe toată lumea când ai obținut noul loc de muncă? Sau că nu ești suficient de deștept pentru a-ți îndeplini sarcinile și îndatoririle?

Nu ești doar tu. Acest tip de îndoială de sine, numit adesea sindromul impostorului, afectează milioane de oameni din toate categoriile demografice și tipologiile de locuri de muncă.

Ce este sindromul impostorului?

Sindromul impostorului este atunci când te îndoiești de competența și capacitatea ta de a-ți face treaba, de a participa în comunitatea ta sau de a-ți îndeplini obiectivele personale. Adesea îi afectează pe oamenii care se simt că nu meritau realizările lor. Oamenii care se confruntă cu sindromul impostorului se tem adesea că vor fi „descoperiți”.

Cifrele sunt grăitoare: într-un studiu, 58% dintre lucrătorii din domeniul tehnologiei au spus că se simt impostori. În altul, 80% dintre studenții absolvenți de psihologie au raportat că au experimentat sindromul impostorului.

Depășirea sindromului impostorului este o adevărată provocare, însă oamenii pot lua anumite măsuri pentru a reduce aceste sentimente și pentru a ajunge la un nivel de conștientizare de sine care îi pregătește pentru succes.

Psihologii Pauline Clance și Suzanne Imes au descris pentru prima dată sindromul impostorului în 1978, în timp ce cercetau de ce femeile cu rezultate bune se cred nepotrivite la locul de muncă. Deși această cercetare inițială s-a concentrat pe femei, oricine poate experimenta sindromul impostorului, indiferent de sex sau de statutul profesional.

Și este mult mai complex și nuanțat decât poate descrie orice definiție.

Deși sindromul impostorului este adesea asociat cu lucrătorii din medii tehnologice și de afaceri, acesta afectează mult mai multă lume. Până la 82 la sută dintre oameni se confruntă cu sindromul impostorului – și asta include studenți, profesioniști medicali, profesori, contabili și mulți alții provenind din tot felul de medii.

Sindromul impostorului afectează tot felul de oameni, dar studiile au descoperit că 75% dintre femeile cu funcții de conducere au raportat că au experimentat această situație de-a lungul carierei lor.

În timp ce mulți oameni se confruntă cu sindromul impostorului, acesta primește oficial un diagnostic. Cu toate acestea, persoanele care experimentează sindromul impostorului se pot lupta cu alte afecțiuni precum anxietatea sau depresia.

Care sunt caracteristicile sindromului impostorului?

La locul de muncă, sindromul impostorului poate lua multe forme. Pentru unii oameni, indiferent de câte promovări sau evaluări remarcabile de performanță primesc, totuși simt că nu merită succesul.

Cu toate acestea, asta nu înseamnă că oamenii care se simt ca niște impostori arată în exterior abătuți sau nesiguri.

Într-adevăr, nu este întotdeauna ușor de spus dacă cineva se confruntă cu sindromul impostorului, dar există câteva semne comune la care trebuie să fii atent.

Simptomele cele mai comune asociate cu sindromul impostorului

Nu îți poți evalua competența și abilitățile.

Atribuirea succesului tău factorilor externi.

Nu participi pe deplin la muncă de teamă că nu te vei ridica la înălțimea așteptărilor.

Stabilești obiective provocatoare si te simți descurajat atunci când nu le îndeplinești.

Este posibil ca unele persoane care se confruntă cu sindromul impostorului să nu împărtășească idei în cadrul întâlnirilor cu colegii de serviciu, să nu pună întrebări sau să nu-și asume noi responsabilități. Ținând capul în jos, s-ar putea să creadă că nimeni nu îi va vedea drept impostorii care se consideră ei a fi.

De asemenea, angajații care se confruntă cu sindromul impostorului pot avea tendința de a se suprasolicita. Acest lucru poate arăta ca și cum ai lucra în afara orelor obișnuite de program, încercând să abordezi prea multe proiecte simultan. Acest lucru este adesea înrădăcinat în nevoia de a te dovedi demn de munca pe care o faci.

sindromul impostorului

Tipologii de sindromul impostorului

Young a identificat cinci moduri distincte în care sindromul impostorului apare la oameni. Experiența fiecărei persoane cu sindromul impostorului este diferită, dar există unele trăsături pe care oamenii le pot avea în comun.

Expertul

Potrivit lui Young, experții nu se vor simți mulțumiți decât atunci când termină o sarcină și simt că știu totul despre subiect. Această persoană poate petrece atât de mult timp căutând informații, încât poate fi dificil să finalizeze sarcinile și proiectele.

Perfecționistul

Perfecționiștii experimentează adesea niveluri ridicate de anxietate, îndoială și îngrijorare – mai ales atunci când își stabilesc obiective foarte provocatoare pe care nu le pot atinge. Un perfecționist se va concentra asupra domeniilor în care ar fi putut să facă mai bine decât să-și celebreze realizările.

Geniul natural

Geniile pot stăpâni multe abilități noi rapid și ușor, dar se pot simți rușinați și slabi atunci când se confruntă cu un obiectiv prea greu.

Solistul

Solistul este un individualist angajat care preferă să lucreze singur. Solistul se va teme că a cere ajutor îi va dezvălui incompetența. El poate refuza și descuraja ajutorul pentru a-și dovedi valoarea de sine.

Supereroul

Supereroul excelează adesea datorită efortului extrem și a suprasolicitarii. Această persoană este mai susceptibilă la burnout, care poate afecta bunăstarea fizică și mentală și relațiile cu ceilalți.

Ce cauzează sindromul impostor?

Young a subliniat că un catalizator comun pentru a te simți deplasat este să fii diferit de cei din jurul tău. Oamenii care sunt forțați să reprezinte un anumit grup într-un spațiu se pot simți ca un impostor pur și simplu pentru că nu sunt înconjurați de oameni care arată, acționează sau gândesc ca ei. De aceea, o femeie dintr-o echipă de inginerie formată în mare parte din bărbați, de exemplu, ar putea experimenta sentimente de impostor.

Educația oamenilor joacă, de asemenea, un rol. Unii ar putea simți că nu au câștigat suficiente premii academice pentru a se potrivi în rolul lor dacă au urmat o cale mai puțin tradițională, în timp ce alții pot crede că diplomele lor nu i-au pregătit pentru experiențe din lumea reală.

Unii oameni pot fi mai susceptibili de a experimenta sindromul impostorului decât alții din cauza personalității lor. Un studiu din 2014 a dezvăluit că trăsăturile de personalitate Big Five pot contribui la motivul pentru care oamenii se confruntă cu sindromul impostorului în anumite moduri. Studiul a arătat, de exemplu, că autoeficacitatea unei persoane a fost cel mai răspândit factor în dezvoltarea sindromului impostorului, trăsăturile secundare fiind perfecționismul și nevroticismul.

Un alt factor care ar putea contribui la a te simți ca un impostor este începerea unui nou rol sau promovare. Nu este neobișnuit ca oamenii să experimenteze o anumită îndoială atunci când se confruntă cu noi provocări, dar sindromul impostorului intensifică aceste sentimente.

Persoanele cu anxietate pot adăposti sentimente de impostor cauzate de anxietatea lor, deoarece acestea se suprapun adesea unul cu celălalt. Unii oameni s-ar putea, de asemenea, să se teamă de succes și să aibă anxietate în jurul realizării.

Potrivit unui studiu din 2018 al Jurnalului Universal de Cercetare Educațională, oamenii cărora le este frică de succes îl pot evita în mod intenționat, stabilindu-și obiective scăzute și aplecându-se pe sarcini ușoare. S-ar putea să se teamă de succes, deoarece au anxietăți legate de suprasolicitare, precum și de succes, dar și să fie sabotați într-un fel. De asemenea, ar putea crede că relațiile personale ale oamenilor de succes sunt afectate negativ de succesul lor.

Frica de eșec este, de asemenea, un declanșator comun pentru aceste sentimente, potrivit lui Pauline Clance, psiholog și autoare a cărții The Impostor Phenomenon. Drept urmare, acele sentimente pot duce la situațiile în care oamenii să rateze sfaturile colegilor sau să încerce lucruri noi.

Care sunt consecințele sindromului impostorului?

În afara nivelurilor crescute de stres și îngrijorare – care pot avea un impact negativ asupra sănătății fizice și mentale – persoanele care se confruntă cu acest fenomen pot avea dificultăți în avansarea în carieră.

Studiul din 2014 sugerează că persoanele cu sindromul impostorului tind să rămână în pozițiile lor, deoarece nu cred că pot face mai bine. Acest lucru se datorează faptului că oamenii își pot subestima abilitățile și nu recunosc modul în care rolurile, în special cele care i-ar avansa în carieră, ar putea funcționa pentru ei și abilitățile lor.

Oricum s-ar putea prezenta sindromul impostorului, poate duce cu ușurință la epuizare. Oamenii care se simt perpetuu ca niște impostori se vor lovi în cele din urmă de un zid de epuizare și își vor pierde simțul clar al direcției pentru cariera lor.

Este esențial ca oamenii să recunoască efectele generale ale sindromului impostorului, a spus Young. Are consecințe pentru toată lumea și este ceva ce nu trebuie subestimat.

Cum depășim sindromul impostorului?

În timp ce sindromul impostorului pare a fi o temă comună în multe locuri de muncă, există multe modalități de a-l combate.

Primul pas pentru a depăși sindromul impostorului este să-l recunoști pentru ceea ce este și să poți vorbi despre el.

Mai apoi, sunt următoarele sfaturi:

Recunoaște-ți sentimentele de îndoială de sine.

Evită să te compari cu ceilalți.

Fii transparent și deschis cu colegii tăi.

Amintește-ți ce faci bine.

Creează un spațiu sigur pentru echipa ta.

Amintește-ți că nu ești singur.

Documentează și analizează feedback-ul de la colegi.

Sărbătorește-ți realizările.

Găsește un mentor.

Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora