Ce înseamnă metoda „lover boy“? Cum este folosită de traficanţii de persoane? Și cum să te fereşti de falsele iubiri
Metoda „lover boy” este folosită pe scară largă de infractori pentru a recruta victimele care se confruntă cu dificultăți economice și sociale pentru a se prostitua forțat. Suspecții profită de vulnerabilitatea victimelor lor, ademenindu-le cu cadouri scumpe sau cu promisiuni de viață mai bună, anunță Europol. Escrocheria începe prin faptul că infractorii abordează potențialele victime sub pretextul fals că doresc să construiască o relație cu ele. În cele din urmă, infractorii conving victimele să se îndepărteze sau să rupă legăturile cu familia lor. Odată izolate, victimele sunt obligate să se prostitueze pentru a câștiga bani pentru cel care le manipulează. Adesea, acestea sunt menținute în această situație printr-o combinație de afecțiune, violență și amenințări la adresa lor și a familiilor lor.
Operațiunea MOTLEY a fost o operațiune de reprimare a infractorilor care se foloseau de înșelătoria „lover boy” pentru a face trafic de victime din Bulgaria în Regatul Unit în scopul exploatării sexuale.
Cum funcționează înșelătoria?
Infractorii folosesc o varietate de tehnici pentru a-și identifica și izola victimele. În general, victimele sunt abordate sub pretexte false. De asemenea, autorul urmărește contactul inițial, copleșind victima cu complimente, cadouri sau declarații grandioase de dragoste sau afecțiune.
Abordarea online
În unele situații, înșelăciunea lover boy începe pe internet și pe site-urile de socializare. Autorii caută informații personale despre potențialele victime pe conturile de socializare ale acestora. Acestea includ nivelul lor de educație, legăturile de familie, indicii privind statutul economic și rețeaua de prieteni.
Citește și: Cum să te ferești de înșelătorii în mediul online
Țintirea personală
În alte situații, autorul abordează potențialele victime în cluburi de noapte sau prin intermediul propriei rețele sociale. Apoi începe să utilizeze tehnici de ademenire, cum ar fi manifestarea de empatie, câștigarea încrederii, oferirea de sfaturi sau oferirea de cadouri sau afecțiune.
Oricine poate deveni victimă a acestei înșelăciuni, dar, de obicei, sunt vizate femeile aflate în situații vulnerabile din punct de vedere economic, social sau psihologic. Victimele sunt adesea persoane aflate într-o perioadă deosebit de fragilă a vieții lor sau care sunt ușor de convins de către facilitatori.
Semne de avertizare
Din punctul de vedere al victimelor, agresorii sunt inițial grijulii, amabili și fermecători. Ei par să ofere victimei dragoste și compasiune autentice. Acest lucru le permite să câștige încrederea victimelor. Semnele de avertizare încep în momentul în care agresorul îi cere victimei să se angajeze în prostituție, fie temporar, fie în mod excepțional. Agresorul promite că veniturile victimei vor fi folosite pentru planuri sau întreprinderi comune viitoare.
Cum vă puteți proteja pe dumneavoastră sau pe cineva pe care îl cunoașteți?
Dacă dumneavoastră sau cineva pe care îl cunoașteți se află într-o relație în care partenerul începe să manifeste un comportament de control sau de exploatare, adresați-vă prietenilor de încredere sau membrilor familiei pentru ajutor. Semne de avertizare suplimentare:
1. Agresorul începe să pună la îndoială încrederea sau independența victimei;
2.Agresorul izolează victima de prieteni sau de familie;
3.Agresorul începe să acționeze agresiv sau violent față de victimă;
4.Agresorul obligă victima să efectueze activități pentru care aceasta nu este de acord.
Victima care este forțată să efectueze acte fără consimțământ sau care este supusă unui comportament abuziv ar trebui să contacteze poliția națională.
Foto: Depositphotos