„Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o este că putem să trăim simplu.” Cum arată viața trăită într-o casă pe patru roți? Și de ce ar trebui să privim realist mitul vanlife - LIFE.ro
Prima pagină » „Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o este că putem să trăim simplu.” Cum arată viața trăită într-o casă pe patru roți? Și de ce ar trebui să privim realist mitul vanlife
„Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o este că putem să trăim simplu.” Cum arată viața trăită într-o casă pe patru roți? Și de ce ar trebui să privim realist mitul vanlife
Andrei și Raluca sunt doi tineri care trăiesc bucuria vanlife. S-au cunoscut acum cinci ani pe internet, dintr-o greșeală. Dar au descoperit repede că au pasiuni comune, că amândoi iubesc natura și muntele. Iar pandemia i-a prins făcut să descopere România. Și-au luat cei doi pisici și un câine și au făcut înconjurul României.
Când am vorbit cu Raluca și Andrei erau în Timișoara, dar îmi recunoșteau că sunt „cu mintea undeva pe o plajă”. Am vorbit cu ei despre vanlife, despre ce înseamnă să faci o conversie de van, despre cele mai neplăcute, dar și cele mai speciale momente trăite în căsuța lor pe patru roți. Și am aflat și ce nume au ales pentru van.
Care este planul pe care îl aveți pentru perioada următoare?
În momentul de față, facem niște upgrade-uri la van și o pregătim pentru călătoria ce va urma. Până va fi gata, plănuim ieșiri scurte, pe perioada weekendului.
Ați călătorit în timpul pandemiei 😃
Bineînțeles. La începutul pandemiei ne-am refugiat la căsuța de la țară unde am stat o bună bucată de timp și după, am început să călătorim prin țară. A fost o perioadă perfectă de călătorit pentru că totul era gol 😃
Pe unde ați fost până acum, pe unde v-ați plimbat cu vanul?
Din cauza pandemiei, am ales să călătorim doar în țară pentru că am crezut că este momentul perfect să descoperim locuri din România pe care în general nu prea aveam timp să le vedem. Vara trecută, am făcut înconjurul României și iarna am stat mult prin munți pentru că amândoi suntem iubitori ai sporturilor de iarnă.
Cel mai mult am stat patru săptămâni. A fost o experiență interesantă care se cere repetată.
Și care a fost vacanța voastră preferată?
E greu să ne decidem fiindcă pe lângă concedii, ieșim în fiecare weekend. Din această cauză, fiecare ieșire cu van-ul este vacanța preferată.
Andrei, Raluca, DUBA, doi pisici și un câine: cum arată vanlife pentru ei?
Cum se numește mașina voastră 😃
O avem de mai bine de 1 an și nu am reușit să ne decidem la un nume până de curând. În timpul unei ieșiri, am primit propunerea de la niște prieteni să ne botezăm van-ul cu numele de „DUBU”. Deci, vi-l prezentăm pe DUBU 😃
Cum de ați avut această idee a construirii unui van?
Amândoi suntem iubitori de natură și ne petrecem foarte mult timp acolo. La început, călătoream cu cortul și încet ne-am gândit că dacă o să ne construim un van o să ne ofere oportunitatea să ne alegem destinațiile și mai ușor și o să ne ofere un nivel de confort mai ridicat.
Voi v-ați ocupat de întreaga conversie a mașinii?
Când l-am cumpărat pe DUBU era deja convertit, dar l-am dezmembrat aproape complet și l-am construit după nevoile noastre. La început a fost greu pentru că erau multe chestii cu care nu eram familiari, apoi am găsit lucrul la dubă ca pe un fel de meditație, era foarte relaxant. Momentan putem să zicem că am investit aproximativ 300 ore în convertirea ei și orele încă se adună.
Cât v-a costat conversia?
Până în momentul de față, aproximativ 6.000 de euro. Buget în care am inclus și prețul de achiziție a mașinii. Pe viitor, o să mai facem ceva investiții și cred că o să ajungem undeva la 8.000 de euro.
Și ce au spus prietenii, familia când le-ați povestit de planul vostru pe patru roți?
La început au fost reticenți, dar acum majoritatea prietenilor noștri își doresc și ei o dubă 😃
„Ne-am cunoscut acum 5 ani pe internet, dintr-o greșeală”
Am văzut că Andrei este pilotul și Raluca este copilotul. Cum vă împărțiți lucrurile în timpul călătoriilor?
Mai avem și 2 pisici și 1 câine pe care îi luăm cu noi în călătorii. Deci, în timpul condusului ea are grijă de ei în caz că au nevoie de ceva. În timpul staționării ne împărțim task-urile în mod egal, de exemplu unul spală vasele, altul gătește și așa mai departe.
Povestiți-ne puțin despre voi 😃
Cum ziceam și mai devreme, amândoi suntem iubitori de natură și de sporturi montane. Chiar dacă trăim în Timișoara, fiecare weekend alegem să fugim de civilizație și să ne refugiem undeva pe munte sau pe malul unui lac sălbatic. Și când avem timp sau când este nevoie de noi, suntem și salvatori montani.
Ce faceți? Din ce trăiți?
Raluca deține un salon de coafură și eu lucrez în domeniul sportiv. Din acest motiv încă suntem legați de oraș, dar pe viitor o să migrăm spre job-uri remote care să ne permită să călătorim full time.
Cum v-ați cunoscut?
Ne-am cunoscut acum 5 ani pe internet, dintr-o greșeală. Apoi am descoperit că împărțim aceleași pasiuni și lucrurile au mers de la sine.
„Oamenii ar trebui să realizeze că ce se vede pe social media despre vanlife este doar un miraj”
Care este mesajul vostru pentru cei care se gândesc să facă pasul și să călătorească pe patru roți?
În primul rând, ar trebui să realizeze că ce se vede pe social media despre vanlife este doar un miraj. În domeniul online se promovează vanlife ca fiind glamorous și toate dubele arată perfect tot timpul și că dormi în locuri superbe, dar în realitate este puțin diferit. Dacă ești pregătit să te adaptezi și în același timp să nu te lași afectat de unele minusuri care pot apărea pe drum, atunci ești pregătit.
Care sunt lucrurile la care nu vă așteptați și vi s-au întâmplat: plăcute sau neplăcute?
Cel mai neplăcut lucru a fost în Turul României, când în Cheile Bicazului s-a stricat mașina și a trebuit să fim tractați și să ne petrecem următoarele patru zile într-un service. Și cel mai plăcut lucru care s-a întâmplat și încă se mai întâmplă este când ne pornim la drum cu van-ul, restul sunt doar detalii.
Ce ați învățat despre voi din toate aventurile pe care le-ați avut pe patru roți?
Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o este că putem să trăim simplu. Ne-am dat seama că nu avem nevoie de multe lucruri să fim fericiți. Acum ne gândim de două ori înainte să cumpărăm ceva. Și ne este mai ușor să renunțăm la lucrurile care nu ne sunt de folos.
Chiar dacă suntem înghesuiți într-un spațiu mic, nu trebuie să petrecem fiecare secundă din fiecare zi împreună. Timpul petrecut singur este foarte important pentru orice cuplu – ne ajută să ne relaxăm și să menținem o conexiune cu noi înșine.
Programarea timpului este o modalitate excelentă de a ne face relația cât mai bună. Cu aceasta ne-am luptat prima dată, dar acum ne asigurăm că ne includem perioade și activități solitare în programele noastre. De exemplu, eu plec la alergat, în timp ce Raluca rămâne la dubă și face yoga.
Și, ultima întrebare, care este locul vostru preferat și de ce?
Locul nostru preferat a fost pe malul lacului Razim, în zona cetății Argamum – Capul Dolosman. Este un loc încărcat de istorie și în același timp îți dă senzația că ești la mare.