Cele mai bogate companii farmaceutice din lume - LIFE.ro
Sari la conținut

Cele mai bogate companii farmaceutice din lume

Compania britanică aproape şi-a dublat veniturile în 2019 faţă de anul precedent, iar asta se datorează într-o oarecare măsură şi lansării unui vaccin pentru zona zoster care a întrecut toate aşteptările. Cererea a depăşit cu mult oferta, care nu era nici ea foarte mică.
Share this article

Industria farmaceutică a fost mereu una bogată, dar ultimii 20-30 de ani au adus o explozie a consumului de produse, mai mult sau mai puţin recomandate. Pe de o parte panica în faţa diverşilor viruşi sau bacterii, pe de alta, credinţa omului că se poate autotrata după bunul plac, starea de sănătate tot mai proastă a multora dintre noi, acestea şi mulţi alţi factori au dus la o cerere şi un consum exagerat de medicamente. Prin urmare, şi veniturile producătorilor au crescut considerabil. Cele mai bogate companii farmaceutice din lume au venituri anuale de peste 450 de miliarde de dolari, asta într-o industrie ce este estimată la 1,3 trilioane de dolari.

Bayer – 26,5 miliarde dolari

Cu o istorie de 157 de ani, concernul farmaceutic cu sediul la Leverkusen, în Germania este de multă vreme una dintre cele mai puternice companii din domeniu din lume. Fabrică medicamente atât pentru uz uman, cât şi pentru uz veterinar, dar şi produse chimice destinate culturilor agricole şi produse biotehnologice.

Primul produs de succes al companiei a fost celebra aspirină, dar compania pune accent în mod deosebit pe producţia de medicamente ce se pot lua doar cu reţetă. A dezvoltat o gamă largă de tratamente destinate afecţiunilor de natură cardiologică, oncologică, hematologică şi oftalmologică.

În 2019, după ce a înregistrat venituri de 26,5 miliarde de dolari, a revenit în top 10 cu cele mai bogate companii farmaceutice din lume.

Takeda – 29,8 miliarde dolari

Este prima apariţie în top 10 a companiei japoneze şi, de altfel, a oricărei companii de profil din Asia, iar această urcare din top 20 în top 10 s-a datorat fuziunii cu Shire. Ce-i drept, Takeda este oricum cea mai mare companie farmaceutică de pe întreg continentul asiatic şi una dintre cele mai vechi, istoria ei începând în 1781, acum 239 de ani. Este specializată mai ales pe producţia de medicamente destinate pacienţilor cu tulburări metabolice sau cu afecţiuni gastroenterologice, neurologice, inflamatorii şi oncologice.

AbbVie – 33,2 miliarde dolari

AbbVie este cu siguranţă cea mai nouă companie din top 10 cu cele mai bogate companii farmaceutice din lume. Înfiinţată abia în 2013, compania americană este de fapt o linie de business a Abbott Laboratories, o multinaţională specializată în producţia de echipamente medicale şi healthcare.

AbbVie are în portofoliu cel mai bine vândut medicament pe bază de reţetă din lume. Humira, un medicament imunologic, a avut în 2018 vânzări de aproape 20 de miliarde de dolari. Este, de altfel, principalul motor al companiei, aducându-i mai mult de 60% din venituri. Acest lucru reprezintă însă o mare problemă pentru companie având în vedere că patentul pentru Europa a expirat, iar pentru SUA compania a reuşit să-l mai prelungească până în 2023.

Compania americană mai are în portofoliu şi medicamente destinate unor afecţiuni dermatologice, oncologice, neurologice şi gastroenterologice.

Sanofi – 40,5 miliarde dolari

Sanofi a coborât 4 locuri în top faţă de anul 2018, dar compania franceză rămâne unul dintre cei mai puternici jucători de pe piaţa farmaceutică a lumii. Cele 3 medicamente de top ale companiei şi, în acelaşi timp, şi cele care generează mai mult de un sfert din venituri sunt o injecţie cu insulină pentru persoanele care suferă de diabet, un anticoagulant destinat pacienţilor predispuşi la formarea cheagurilor de sânge şi un medicament utilizat în tratamentul unei forme de scleroză multiplă. Sanofi are însă o gamă extrem de generoasă de medicamente destinate afecţiunilor diverse, de la cele din zona alergologică la cele destinate bolilor rare.

GlaxoSmithKline – 43,2 miliarde dolari

Compania britanică aproape şi-a dublat veniturile în 2019 faţă de anul precedent, iar asta se datorează într-o oarecare măsură şi lansării unui vaccin pentru zona zoster care a întrecut toate aşteptările. Cererea a depăşit cu mult oferta, care nu era nici ea foarte mică.

GSK este însă specializată în producţia de tratamente pentru boli grave precum cele din zona oncologică, infecţioasă şi neurologică. Cercetătorii de aici au dezvoltat de-a lungul anilor şi tratamente care au avut mare succes în bolile respiratorii, precum astmul, dar şi în zona producţiei de vaccinuri. În 2014 GSK a aplicat pentru obţinerea avizelor legale pentru primul vaccin împotriva infecţiei cu malarie.

Merck & co – 46,8 miliarde dolari

Producătorul american de medicamente se află pe locul 5 în topul cu cele mai bogate companii farmaceutice din lume. Înfiinţată în anul 1981, compania s-a specializat în dezvoltarea de medicamente, vaccinuri, dar şi produse biologice. Merck a scos pe piaţă primul vaccin împotriva oreionului, primul vaccin împotriva rubeolei, precum şi primul vaccin trivalent împotriva pojarului, rubeolei şi oreionului. Primele vaccinuri împotriva varicelei şi a hepatitei de tip B au fost realizate tot de către cercetătorii Merck şi tot ei au scos pe piaţă primul medicament din categoria statinelor, dedicat reducerii nivelului de colesterol şi a riscului dezvoltării de boli cardiovasculare.

Novartis – 47,4 miliarde dolari

Una dintre cele mai mari companii farmaceutice din Elveţia, Novartis a pus accent în special pe dezvoltarea produselor destinate bolilor oncologice, imunologice, dermatologice, respiratorii şi neurologice. Dar, în acelaşi timp, cercetătorii de aici au dezvoltat şi unele dintre cele mai populare şi accesibile medicamente sau tratamente din întreaga lume, multe dintre acestea neavând nevoie de reţetă pentru a fi cumpărate.

Pfizer – 51,7 miliarde dolari

Locul 3 în acest top este ocupat de gigantul american Pfizer. Compania dezvoltă şi produce medicamente şi vaccinuri pentru o gamă largă de afecţiuni din domenii complexe precum imunologia, oncologia, cardiologia, endocrinologia şi neurologia. Poate printre cele mai cunoscute produse ale Pfizer sunt Epi-Pen, un autoinjector cu adrenalină destinat pacienţilor intraţi în şoc anafilactic şi Viagra, celebra pastilă albastră destinată tratării disfuncţiilor erectile.

Roche – 63,5 miliarde dolari

După veniturile obţinute în 2019, compania elveţiană este a doua cea mai bogată companie farmaceutică din lume. Fondată în 1896, compania s-a făcut iniţial cunoscută datorită vitaminelor produse fiind, de altfel, prima care a produs masiv vitamina C sintetică. Tot ea a adus pe piaţă tratamentele anxiolitice, apoi a început producţia de medicamente destinate afecţiunilor oncologice, imunologice, infecţioase şi neurologice. Roche este recunoscută şi pentru testele HIV produse, dar şi pentru medicamentele destinate controlului infecţiei cu temutul virus. Unul dintre cele mai cunoscute medicamente antivirale din lume, Tamiflu, este produs de compania din Elveţia, dar din 2005 aceasta a acordat drept de producţie pentru acesta şi altor producători de pe piaţă.

Johnson & Johnson – 82,1 miliarde dolari

Dacă în 2018 producătorul american era pe locul 3 al podiumului, 2019 l-a propulsat direct pe primul loc în top. Cu o vechime pe piaţă de 134 de ani, gigantul de peste ocean este specializat atât în dezvoltarea de medicamente, cât şi în producţia de dispozitive medicale şi produse de îngrijire a pielii. Unul dintre cele mai cunoscute medicamente de larg consum al companiei este Tylenol, un antipiretic şi analgezic. Dar compania s-a axat foarte mult pe dezvoltarea de tratamente pentru afecţiuni neurologice, imunologice, infecţioase şi oncologice.

Industria farmaceutică este dependentă de activitatea de cercetare şi dezvoltare de noi produse, aşa că nu este de mirare că anual sunt cheltuite mai bine de 150 de miliarde de dolari în această zonă. Din toate tratamentele dezvoltate, un foarte mic procent ajunge să primească aprobările necesare pentru a intra pe piaţă. În 2018, de exemplu, 103 medicamente au primit la nivel global aprobările necesare, iar aceasta este considerată a fi cea mai mare cifră din ultimii ani.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora