Cele mai frumoase locuri de vizitat din Munţii Apuseni
Apusenii sunt una dintre cele mai atractive şi ofertante destinaţii turistice din România. Peisajele îţi vor tăia răsuflarea, oamenii locului îţi vor înveseli sufletul, iar obiective turistice sunt cu sutele. Tu să ai timp şi dorinţă să le descoperi. Am pregătit o listă cu câteva dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din Munţii Apuseni, dar nu uita că pe lângă ele este important să te bucuri de plimbările din zonă, de tihna pe care ţi-o oferă acest loc minunat.
Gheţarul de la Scărişoara
Peştera din Alba se găseşte la 16 kilometri de comuna Scărişoara, de unde îi vine şi numele şi adăposteşte în ea cel mai mare gheţar subteran din România. Intrarea în peşteră este una spectaculoasă, făcându-se printr-un aven cu un diametru de 60 de metri, pe o potecă săpată în stâncă şi nişte scări metalice. Dacă suferi de rău de înălţime, ia în calcul că vizita nu va fi doar spectaculoasă, ci şi una plină de adrenalină. Vizitarea peşterii se face împreună cu un ghid şi durează aproximativ 45 de minute.
Gheţarul de la Vârtop (Peştera Minunată)
Dacă tot ai scos hainele mai groase din bagaj, dă o fugă să vezi şi gheţarul de la Vârtop. Peştera nu este iluminată artificial, aşa că ai nevoie de lanterne ca să te poţi bucura de frumuseţile ei. Te poţi baza şi numai pe lanterna ghidului, dar odată ajuns acolo îţi vei da seama că aveai nevoie de mai multă lumină ca să poţi admira toate minunăţiile ascunse în subteran. Aici au fost descoperite cele mai vechi urme ale omului de Neanderthal din România, iar locul oferă o combinaţie spectaculoasă între formaţiunile de calcar şi cele de gheaţă aflate în peşteră.
Peştera Focul Viu
Rămân în zona peşterilor ce adăpostesc gheţari şi îţi spun că nici Peştera Focul Viu n-ar trebui să lipsească de pe lista cu cele mai frumoase locuri de vizitat din Munţii Apuseni. Numele nu-i vine de la vreun foc miraculos, ci de la jocul pe care îl fac razele soarelui atunci când pătrund în peşteră prin deschiderea din tavan. Accesul aici se face pe o scară din lemn, iar în interior vei descoperi cel de-al treilea gheţar ca mărime din ţara noastră, un munte de gheaţă de 25.000 de metri cubi.
Poarta lui Ionele
Să nu te surprindă că recomandările continuă tot cu o peşteră. Apusenii găzduiesc aproximativ 400 şi e păcat să ajungi acolo şi să nu vezi măcar câteva dintre cele mai frumoase. Deşi, fie vorba între noi, fiecare ascunde particularităţi care o fac specială. Intrarea în aceasta se face printr-un portal înalt de peste 10 metri, accesul este facil pentru oricine şi bucuria peisajului este accentuată de apele pârâului ce izvorăşte chiar din Poarta lui Ionele.
Peştera Urşilor
Descoperită relativ recent, abia în anul 1975, peştera a devenit în scurt timp unul dintre principalele obiective turistice din Apuseni. Numele vine de la urmele şi fosilele descoperite aici, urme ale ursului de cavernă, dispărut în urmă cu 15.000 de ani. Nu sunt singurele încă găsite de cercetători în această peşteră. Fosile de capră neagră, leu şi hienă de peşteră au fost şi ele identificate aici. 3 dintre cele 4 galerii principale ale peşterii sunt deschise publicului, vizitarea lor durează 45 de minute şi se face în compania unui ghid.
Cascada Pişoaia (Cascada Miresei) şi Dealul cu melci
Lăsăm pentru o vreme frumuseţile subterane ale Apusenilor şi trecem la supraterane. Cascada de la Vidra este o rezervaţie ce se întinde pe 2,5 hectare. Căderea de apă are aproximativ 18 metri înălţime, iar formaţiunile calcaroase apărute în jurul ei îţi pun imaginaţia la încercare. Iarna peisajul este şi mai spectaculos, apele cascadei îngheţând şi dând naştere unor coloane impresionante.
În aceeaşi zonă poţi vedea şi celebrul Deal cu melci, o rezervaţie paleontologică cu un aspect neobişnuit şi unic. Sunt peste 30 de specii de moluşte care şi-au lăsat amprentele în piatră, acum mai bine de 65 de milioane de ani.
Cetăţile Ponorului
O plimbare printr-unul dintre cele mai mari complexe carstice din Europa trebuie neapărat să existe într-o vacanţă în Apuseni. Situate în zona Padiş, Cetăţile Ponorului sunt supranumite şi Everestul speologiei româneşti, reprezentând o atracţie deosebită pentru alpiniştii dornici să escaladeze peretele de 100 de metri înălţime din interiorul lor. Dar chiar dacă nu eşti pasionat de astfel de experimente, zona este minunată şi văzută de jos, cu picioarele pe pământ. Traseul marcat cu albastru durează puţin peste 5 ore, aşa că e important să ai la tine apă suficientă şi ceva de mâncare.
Cascada Răchiţele (Vălul Miresei)
Afluent al râului cu acelaşi nume, cascada cu o cădere în trepte, de 30 de metri înălţime are o frumuseţe rar întâlnită pe meleagurile noastre. Pe timp de iarnă îngheaţă şi este folosită de alpiniştii cu experienţă pentru escaladă.
Cheile Râmeţului
Arie protejată de interes naţional, Cheile Râmeţului oferă privitorului o imagine copleşitoare, tulburătoare prin frumuseţea oferită de natură. Canionul îşi arată însă adevărata splendoare doar turiştilor care se încumetă la drumeţii provocatoare şi au experienţă pe munte. Traseul se poate face doar pe timp de vară şi deplasarea se face doar prins de cabluri de oţel sau cu ajutorul unor cabluri suspendate.
Lacul Tarniţa
Revenim la obiective turistice la îndemâna oricui şi vorbim despre lacul Tarniţa, un lac de acumulare aflat la vest de Cluj Napoca. Apărut în anul 1974 în urma construirii barajului de la Tarniţa, lacul a devenit în scurt timp un punct de interes atât pentru localnici, cât şi pentru turişti. Poţi merge pe malul său doar ca să te bucuri de privelişte sau poţi pescui, te poţi plimba cu barca sau ski-jet-ul, poţi face schi nautic sau te poţi scălda în apele lui.
Galeriile Romane de la Roşia Montană
Roşia Montană este o zonă atât de frumoasă încât şi un simplu drum cu maşina pe acolo te face să te întrebi dacă nu ascunde şi alte minunăţii. Şi ascunde, cu siguranţă. Aici puteţi vizita Galeriile Romane, una dintre cele mai vechi exploatări miniere din Europa care permite accesul vizitatorilor. Se vizitează mina Albumus Maior, curtea acesteia plină cu utilaje şi echipamente miniere, dar şi cu exponate arheologice descoperite în galeriile subterane şi Muzeul Mineritului. Accesul în mină se face pe cele 157 de trepte care duc spre galeriile acesteia, săpate de romani cu dalta şi ciocanul acum 2000 de ani.
Casa memorială Avram Iancu
Dacă tot ai ajuns în Ţara Moţilor e indicat să vezi şi casa celui supranumit Craiul Munţilor. O găseşti în satul Inceşti, la intrarea în comuna Avram Iancu şi vei descoperi o clădire construită în 1801 în specificul zonei, cu acoperişul ţuguiat. Adăposteşte obiecte personale ale lui Avram Iancu, în mod deosebit armele lui, dar şi documente şcolare ale acestuia, testamentul lui şi hârtii care descriu pregătirea şi desfăşurarea răscoalei de la 1848. Tot aici vei descoperi şi o expoziţie etnografică cu haine specifice zonei, vase şi unelte.