Cele mai mari cutremure din lume - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai mari cutremure din lume

Se estimează că există 20.000 de cutremure pe an în întreaga lume, adică aproximativ 55 pe zi. Dintre acestea, aproximativ 16 vor fi clasificate ca majore (magnitudine 7 sau mai mare) într-un anumit an. Așadar, iată cele mai mari cutremure înregistrate vreodată.
Share this article

Se estimează că există 20.000 de cutremure pe an în întreaga lume, adică aproximativ 55 pe zi. Dintre acestea, aproximativ 16 vor fi clasificate ca majore (magnitudine 7 sau mai mare) într-un anumit an. Așadar, iată cele mai mari cutremure înregistrate vreodată.

Oceanul Indian, 2012

Provincia indoneziană Aceh nu este străină de activitatea seismică. Dar pe 11 aprilie 2012, a fost înregistrat un cutremur uriaș de 8,6 Mw la 610 km în largul coastei Banda Aceh, urmat îndeaproape de un altul care a înregistrat 8,2 Mw. Puterea și locația acestor cutremure au stârnit o panică în masă, trimițând oameni îngroziți să fugă din zonele de coastă.

Insulele Aleutine, SUA, 1946

În Oceanul Pacific de Nord, Insulele Aleutine sunt situate între Alaska (SUA) și Peninsula Kamchatka (Rusia). În aprilie 1946, un cutremur de 8,6 Mw a provocat un tsunami larg răspândit cu o viteză de 800 km/h chiar peste Oceanul Pacific, provocând devastări pe scară largă.

Citește și: Cele mai mari cutremure care au lovit România

Acest val uriaș a ajuns în Insulele Hawaii la doar 5 ore după cutremur, acoperind o distanță de peste 3.900 km. În măcelul care a rezultat, 159 de oameni au fost uciși și multe clădiri au fost aplatizate.

Assam, India, 1950

Cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată pe uscat a avut loc între Assam din India și Tibet, cu un epicentru situat în dealurile Mishmi din nord-estul Indiei. Acest cutremur uriaș a fost cauzat de ciocnirea a două plăci continentale (Placa Indiană și Placa Eurasiatică).

Citește și: Ce ar însemna un cutremur mare în România? Și care sunt cele mai devastatoare cutremure înregistrate de-a lungul istoriei în țara noastră?

În Tibet, acest cutremur de 8,6 Mw a provocat alunecări masive de teren și fisuri de pământ, iar sate întregi au alunecat în râuri și au fost spălate.

Rat Island, SUA, 1965

Insulele Șobolanului fac parte dintr-un lanț mai larg de insule vulcanice cunoscute sub numele de Insulele Aleutine. Aceste insule sunt situate la granița dintre plăcile tectonice din Pacific și America de Nord și, ca urmare, tind să experimenteze multă activitate de cutremur.

Un cutremur pe insula Rat din 1965 a provocat un val de tsunami de peste 10 m înălțime pe insula Shemya, aflată la 304 km distanță

Chiar și în Hawaii, SUA, valul de tsunami rezultat generat de cutremurul insulei Rat a atins 1 m înălțime, în ciuda faptului că se afla la 4.200 km distanță de epicentru.

Din fericire, în ciuda puterii acestui cutremur, pagubele și victimele raportate au fost minore, în principal din cauza populației rare din zonă.

Chile, 2010

Un cutremur de 8,8 Mw a zguduit coasta centrului Chile la primele ore ale zilei de 27 februarie 2010, aproape de orașul de coastă Concepcion. Tremuratul intens a durat în jur de 3 minute și a fost simțit până la Sao Paulo, Brazilia, la 4.620 km distanță.

Concepcion are o istorie lungă cu cutremure

În 1939, mari părți ale orașului au fost distruse de puternice unde de șoc și 28.000 de oameni și-au pierdut viața. Orașul a fost apoi supus altor cutremure mari în 1953 și 1960, care au provocat din nou pagube semnificative și pierderi de vieți omenești.

Deoarece cutremurul din 2010 a fost atât de mare și a fost cauzat de o ruptură sub ocean, au fost emise avertismente de tsunami în total 53 de țări.

Severo-Kurilsk, Rusia, 1952

Severo-Kurilsk se află în Insulele Kuril, Rusia, un mic arhipelag vulcanic la 1.300 km nord-est de Japonia. În 1952, aproape jumătate din populația acestui mic oraș a fost distrusă când un val uriaș de 18 m a aplatizat întreaga zonă.

Cutremurul alertase populația orașului cu privire la riscul unui eventual val de tsunami

Locuitorii s-au îndreptat spre un teren mai înalt pentru siguranță, dar s-au întors după ce a lovit primul val, crezând că pericolul a trecut. Ulterior, cel de-al doilea val a luat multe vieți pe măsură ce oamenii s-au întors la casele lor.

Tohoku, Japonia, 2011

Cutremurul și tsunamiul Tohoku au avut loc pe 11 martie 2011 și este cel mai mare cutremur înregistrat în Japonia până în prezent. Epicentrul său a fost situat la aproximativ 72 km în largul coastei de nord-est a Honshu (cea mai mare insulă a Japoniei) și a fost atât de puternic încât s-a estimat ulterior că Pământul a fost deplasat pe axa sa cu între 10 și 25 cm, în timp ce Honshu a fost mutat cu 2,4 m spre est.

Sumatra, Indonezia, 2004

Acest cutremur uriaș de 9,1 Mw care a rupt un segment de 1.300 km lungime al graniței plăcii de mega-împingere Sumatra a fost în pregătire de secole și a fost cauzat de microplaca Birmania care a depășit placa tectonică din India într-un proces cunoscut sub numele de subducție.

Rămâne cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în Asia și cel mai grav dezastru natural al secolului XXI.

Alaska, SUA, 1964

Zone mari din America de Nord au fost afectate când aproape 1.000 km de falie de-a lungul plăcilor tectonice Pacific-America de Nord s-au rupt dintr-o dată, provocând un cutremur care a zguduit timp de aproape 5 minute.

Orașul Anchorage a suferit pagube mari, fiind la doar 121 km de epicentru

Pagubele au fost agravate și mai mult de lipsa clădirilor și infrastructurii rezistente la cutremur. Ca urmare, multe clădiri s-au prăbușit și trotuarele și drumurile s-au scufundat.

Cutremurul din Alaska din 1964 rămâne al doilea cel mai puternic cutremur înregistrat din istorie și cel mai puternic cutremur din istoria SUA.

Valdivia, Chile, 1960

Cel mai mare cutremur înregistrat vreodată a avut loc în 1960 lângă orașul Valdivia, Chile. Cu o magnitudine de 9,5, a fost unul dintre cele mai mortale cutremure din istorie, ucigând aproximativ 5.700 de persoane.

Cutremurul a avut loc în jurul orei locale 15:00 și a durat 10 minute

Cutremurul a provocat o mare cantitate de tasări de teren de-a lungul unei lungi porțiuni de coastă a Chile, iar multe alunecări de teren au fost raportate și în zonele rurale, blocând drumurile locale.

Citește și: Cele mai rezistente clădiri din lume împotriva cutremurelor

Acest cutremur uriaș a provocat pagube pe scară largă și devastare în mare parte din cauza valurilor de tsunami rezultate de-a lungul coastei.

Sursa foto: Facebook

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora