Cele mai mari cutremure care au lovit România - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai mari cutremure care au lovit România

Share this article

În ultimele zile, știrile care circulă despre câte un nou cutremur resimțit în zona Gorjului, readuce în conștiința noastră una dintre temerile ce ne apasă de ani de zile, asemenea picăturii chinezești: ce se poate întâmpla în cazul unui cutremur puternic în România.

Nu o dată am aflat din mass-media că infrastructura României nu poate rezista unui cutremur puternic, iar o magnitudine de peste 7 grade pe scara Richter ar face ravagii.

Avem deja exemplul cutremurului produs în Turcia, o tragedie care ne alertează simțurile și ne ridică în continuare întrebări fără răspuns.

Sunt mii de clădiri în țară neconsolidate și fără autorizație ISU, sunt spitale ce funcționează în clădiri istorice, neprotejate în caz de cutremur, iar o știre absolut îngrijorătoare este aceea că 42% din clădirile în care funcționează școlile din România sunt amplasate în zone cu risc seismic ridicat (Statistică anunțată de organizația Narada).

Citește și: Ce ar însemna un cutremur mare în România?

Sunt dezbateri la televizor, tot felul de specialiști își dau cu părerea, însă pare o poveste fără sfârșit sau cel puțin una pune o întrebare rămasă fără răspuns de prea multă vreme.

Cred că soluția ar fi să ne imaginăm singuri tragedia ce s-ar putea produce în România în cazul unui cutremur mare.

Iar pentru asta, am încercat să facem o listă cu cele mai puternice cutremure care au lovit România și efectele lor:

Cele mai mari cutremure care au lovit România

24 septembrie 2016 (5,8 grade pe scara Richter). Seismul s-a resimțit puternic în Capitală și în Republica Moldova, chiar în Est, aproape de Ucraina.

22 noiembrie 2014 (5,7 grade magnitudine). La momentul respectiv au fost ziduri și șosele crăpate în Galați și Tulcea. Alimentarea cu electricitate a fost întreruptă în zona epicentrală. Un rănit în Tulcea, 8 persoane rănite în Galați, și 5 persoane vârstnice hipertensive din Brăila au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza atacurilor de panică.

27 octombrie 2004 (6 grade pe scara Richter), produs în zona Vrancea, a fost cel mai puternic seism din sec. XXI.

2 decembrie 1991 (5,6 grade magnitudine), produs în zona Voiteg, s-a soldat cu peste 5.000 case avariate și circa 4.500 de sinistrați.

18 iulie 1991 (5,5 grade Richter) în zona Herculane – Ofsenița s-a soldat cu peste 615 case avariate.

12 iulie 1991 (5,7 grade Richter) s-a produs în Banloc, Timiș și a urmările lui au înregistrat 2 morți, 30 răniți și peste 5.000 de clădiri avariate. Acest cutremur a fost produs la adâncimea de 11 km.

Citește și: Ce trebuie să faci în caz de cutremur. Un plan „de temelie” pentru oricine

30 mai 1990 (6,9 – 7 grade) a fost catalogat ca fiind foarte puternic, un seism cu epicentrul în Vrancea care a cauzat 13 morți și 360 răniți.

30 august 1986 un cutremur de 7,1 magnitudine, cu epicentru produs la Gura Teghii (Buzău),  a cauzat 150 morți și peste 500 de răniți.

Cutremurul din 4 martie 1977 a avut 7,2 magnitudine, a avut epicentrul în Vrancea și s-a soldat cu 1.578 morți și 11.300 răniți, fiind catalogat cel mai distructiv seism din România care a durat 56 secunde.

De asemenea, un cutremur foarte puternic s-a produs în 1940, pe data de 10 noiembrie, a avut o magnitudine de 7,4 și epicentru în zona Panciu. A cauzat 1.600 morți  și 12.100 răniți din rândul populației.

Cel mai puternic cutremur vrâncean și care s-a simțit în toată Europa a durat 2 minute și 30 secunde și a avut loc în data de 26 octombrie 1802, cu o magnitudine de 7,9 – 8,2 Mw. Potrivit datelor de la acea vreme au fost 4 morți și sute de răniți.

Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora