Cele mai periculoase boli în societatea de azi - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai periculoase boli în societatea de azi

Iată care sunt primele 10 boli cele mai periculoase, care provoacă cele mai multe decese la nivel mondial, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Share this article

Când oamenii se gândesc la cele mai periculoase boli din lume, se gândesc imediat la boli incurabile, cu acțiune rapidă. Dar, de fapt, multe dintre aceste boli nu se află în primele 10 cauze de deces la nivel mondial. Se estimează că 56,4 milioane de oameni au murit în întreaga lume în 2015, iar 68% dintre cazuri s-au datorat bolilor cu progresie lentă.

Poate și mai surprinzător este că unele dintre cele mai mortale boli sunt parțial prevenite. Factorii care nu pot fi preveniți includ locul în care locuiește o persoană, accesul la îngrijirea preventivă și calitatea asistenței medicale. Toți acești factori reprezintă un risc. Dar există încă pași pe care oamenii îi pot face pentru a-și reduce riscul. Iată care sunt primele 10 boli cele mai periculoase, care provoacă cele mai multe decese la nivel mondial, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

1. Boala cardiacă ischemică sau boala coronariană

Cea mai mortală boală din lume este boala coronariană. Cunoscută și sub numele de boală cardiacă ischemică, apare atunci când vasele de sânge care pompează sânge către inimă se îngustează. Netratată poate duce la dureri în piept, insuficiență cardiacă și aritmii.

Deși este principala cauză de deces, mortalitatea a scăzut în multe țări europene și în Statele Unite. Acest lucru s-ar putea datora educației pentru sănătate publică, accesului la asistență medicală și formelor mai bune de prevenție. Cu toate acestea, în multe țări în curs de dezvoltare, rata mortalității cauzate de boala cardiacă ischemică este în creștere. Creșterea speranței de viață, schimbările socio-economice și factorii de risc pentru stilul de viață joacă un rol important în această creștere.

Factorii de risc pentru boala coronariană includ:

Hipertensiune arterială, colesterol crescut, fumatul, antecedente familiale de boală cardiacă ischemică, diabet, excesul de greutate.

 Trebuie să discuți cu medicul dacă ai unul sau mai mulți dintre acești factori de risc. Poți preveni boala coronariană cu medicamente și prin menținerea sănătății inimii. Câțiva pași pe care îi poți face pentru a reduce riscul includ: Mișcare în mod regulat, menținerea unei greutăți sănătoase, o dietă echilibrată, săracă în sodiu și bogată în fructe și legume, evitarea fumatului și consumul moderat de alcool.

cele mai periculoase boli

2. Accidentul vascular cerebral

Un accident vascular cerebral apare atunci când o arteră din creier se blochează. Acest lucru face ca celulele creierului care sunt lipsite de oxigen să înceapă să moară în câteva minute. În timpul unui accident vascular cerebral, te simți brusc amorțit și confuz sau ai dificultăți la mers și de vedere. Dacă este lăsat netratat, un accident vascular cerebral poate provoca dizabilitate pe termen lung.

Factorii de risc pentru accident vascular cerebral includ:

Hipertensiune arterială, istoric familial de accident vascular cerebral, fumatul, în special atunci când este combinat cu pilulele contraceptive, predispoziția afro-americană, predispoziția de gen: femeile sunt mult mai predispuse.  

Unii factori de risc de accident vascular cerebral pot fi minimizați prin îngrijire preventivă, medicamente și modificări ale stilului de viață. În general, obiceiurile sănătoase pot reduce riscul de îmbolnăvire.

3. Infecții ale tractului respirator inferior

Infecția căilor respiratorii inferioare este o infecție a căilor respiratorii și plămânilor. Bolile pot fi cauzate de: răceală sau gripă, pneumonie, bronșită, tuberculoză. Virusurile cauzează frecvent infecții ale tractului respirator inferior. Dar aceste infecții pot apărea și din cauza bacteriilor. Tusea este principalul simptom al unei infecții a tractului respirator inferior. Este posibil să ai dificultăți la respirație, respirație șuierătoare și o senzație de constrângere în piept. Infecțiile tractului respirator inferior netratate pot duce la insuficiență respiratorie și deces.

Factorii de risc pentru infecțiile tractului respirator inferior includ:

Gripa, calitatea proastă a aerului sau expunerea frecventă la iritanți pulmonari, fumatul, sistemul imunitar slăbit, astm, HIV.

Una dintre cele mai bune măsuri preventive pe care o poți lua împotriva infecțiilor tractului respirator inferior este vaccinarea anuală împotriva gripei. Spală-ți mâinile des cu apă și săpun pentru a evita răspândirea bacteriilor, mai ales înainte de a-ți atinge fața și înainte de a mânca. Stai acasă și odihnește-te până te simți mai bine dacă ai o infecție respiratorie, deoarece odihna îmbunătățește procesul de vindecare.

cele mai periculoase boli

4. Boala pulmonară obstructivă cronică

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) este o boală pulmonară progresivă pe termen lung care provoacă dificultăți de respirație. Bronșita cronică și emfizemul sunt tipuri de BPOC. În 2004, aproximativ 64 de milioane de oameni din întreaga lume trăiau cu BPOC. Factorii de risc pentru BPOC includ:

Fumatul sau fumatul pasiv, iritanți pulmonari, cum ar fi fumul chimic, istoricul familial, cu gena AATD legată de BPOC, istoricul de infecții ale tractului respirator în timpul copilăriei.

Nu există niciun tratament pentru BPOC, dar progresia acesteia poate fi încetinită cu medicamente. Cel mai bun mod de a preveni BPOC este de a renunța la fumat și de a evita fumatul pasiv și alți iritanți pulmonari. Dacă ai oricare dintre aceste simptome ale BPOC, tratamentul cât mai curând posibil vă crește perspectiva.

5. Cancer traheal, bronșic și pulmonar

Cancerele tractului respirator includ cancerele de trahee, laringe, bronhii și plămâni. Cauza principală este fumatul, inhalarea fumului pasiv și a toxinelor din mediu. Dar și poluarea casnică, cum ar fi combustibilul și mucegaiul, contribuie.

Un studiu din 2015 a raportat că aceste cancere respiratorii duc la aproximativ 4 milioane de decese anual. În lumea în curs de dezvoltare, cercetătorii prevăd o creștere cu 81 până la 100% a ratelor de cancer respirator din cauza poluării și fumatului. Multe țări asiatice, în special India, încă folosesc cărbune pentru gătit. Emisiile provenite de la combustibilii solizi reprezintă 17% din decesele cauzate de cancer pulmonar la bărbați și 22% la femei.

Cancerele de trahee, bronhii și plămâni pot afecta pe oricine, dar sunt mai probabil să afecteze persoanele cu antecedente de fumat. Alți factori de risc pentru aceste tipuri de cancer includ antecedentele familiale și expunerea la factori de mediu, cum ar fi vaporii de motorină.

În afară de evitarea fumului și a produselor din tutun, nu se știe dacă se poate face altceva pentru a preveni cancerul pulmonar. Cu toate acestea, detectarea precoce poate îmbunătăți starea și poate reduce simptomele cancerului respirator.

6. Diabetul

Diabetul reprezintă un grup de boli care afectează producția și utilizarea insulinei. În diabetul de tip 1, pancreasul nu poate produce insulină. În diabetul de tip 2, pancreasul nu produce suficientă insulină sau insulina nu poate fi utilizată eficient. Diabetul de tip 2 poate fi cauzat de o serie de factori, inclusiv o dietă proastă, inactivitate și supraponderabilitate.

Oamenii din țările cu venituri mici sau medii au mai multe șanse de a muri din cauza complicațiilor diabetului.

v

Factorii de risc pentru diabet includ:

Excesul de greutate corporală, hipertensiune arterială, vârsta înaintată, lipsa activității fizice, alimentație nesănătoasă.

Deși diabetul este prevenibil, îți poți controla severitatea simptomelor făcând exerciții regulate și menținând o alimentație bună. Adăugarea mai multor fibre în dieta ta poate ajuta la controlul zahărului din sânge.

7. Boala Alzheimer și alte forme de demență

Boala Alzheimer este o boală progresivă care distruge memoria și perturbă funcțiile mentale normale. Acestea includ gândirea, raționamentul și comportamentul tipic.

Boala Alzheimer este cel mai frecvent tip de demență, 60 până la 80% din cazurile de demență reprezintă de fapt boala Alzheimer. Boala începe prin a provoca probleme ușoare de memorie, dificultăți de reamintire a informațiilor și tulburări de memorie. Cu toate acestea, în timp, boala progresează și este posibil ca pacientul să nu-și mai amintească nimic pe perioade mari de timp. Un studiu din 2014 a constatat că numărul deceselor din Statele Unite ale Americii din cauza Alzheimer poate fi mai mare decât cel raportat.

Factorii de risc pentru boala Alzheimer includ:

Vârsta peste 65 de ani, istoric familial, genele bolii moștenite de la părinți, deficiență cognitivă ușoară existentă, Sindromul Down, stilul de viață nesănătos, traumă anterioară la cap, separarea din comunitate sau interacțiunea proastă cu ceilalți pentru perioade lungi de timp.

Nu există nicio modalitate de a preveni boala Alzheimer. Un lucru care poate fi util în reducerea riscului de îmbolnăvire este o dietă sănătoasă pentru inimă. O dietă bogată în fructe și legume, săracă în grăsimi saturate din carne și lactate și bogată în surse bune de grăsimi, cum ar fi nucile, uleiul de măsline și peștele slab, te poate ajuta să reduci riscul apariției multor boli.

cele mai periculoase boli

8. Deshidratarea din cauza diareei

Diareea apare atunci când ai trei sau mai multe scaune moi într-o zi. Dacă diareea durează mai mult de câteva zile, corpul tău a pierdut prea multă apă și săruri minerale. Acest lucru provoacă deshidratare, care poate duce la deces. Diareea este de obicei cauzată de un virus intestinal sau bacterii care se transmit prin alimente sau apă contaminate. Această afecțiune este frecventă în special în țările în curs de dezvoltare cu o salubritate slabă.

Diareea este a doua cauză de deces la copiii sub 5 ani. Aproximativ 760.000 de copii mor din cauza bolilor diareice în fiecare an.

Factorii de risc pentru diaree includ:

Locuirea într-o zonă cu salubritate precară, lipsa apei curate, malnutriție, sistemul imunitar slăbit.

Potrivit UNICEF, cea mai bună metodă de prevenire este dată de bunele practici de igienă. Tehnicile bune de spălare a mâinilor pot reduce incidența diareei cu 40%. Îmbunătățirea calității apei și a canalizării, precum și accesul la intervenția medicală timpurie pot ajuta, de asemenea, la prevenirea bolilor diareice.

9. Tuberculoza

Tuberculoza (TBC) este o afecțiune pulmonară cauzată de bacteria Mycobacterium tuberculosis, care este o bacterie care poate fi tratată în aer, deși unele tulpini sunt adesea rezistente la tratamentele convenționale. Tuberculoza este una dintre principalele cauze de deces în rândul persoanelor care trăiesc cu HIV. Aproximativ 35% dintre decesele legate de HIV se datorează tuberculozei.

cele mai periculoase boli

Cazurile de tuberculoză au scăzut cu 1,5% pe an din 2000. Scopul este de a pune capăt tuberculozei până în 2030.

Factorii de risc pentru tuberculoză includ:

Diabet, infecție HIV, scăderea greutății corporale, proximitatea față de alte persoane cu TBC, administrarea regulată a anumitor medicamente, cum ar fi corticosteroizi sau medicamente care suprimă sistemul imunitar.

Cea mai bună prevenție împotriva TBC este vaccinul cu bacilul Calmette-Guerin (BCG). Dacă crezi că ai fost expus la bacterii TBC, poți începe un tratament numit chimioprofilaxie pentru a reduce șansele de a dezvolta această afecțiune.

10. Ciroza

Ciroza este rezultatul cicatricilor cronice sau pe termen lung și a leziunilor hepatice. Daunele pot fi rezultatul unei boli de rinichi sau a unor afecțiuni precum hepatita și alcoolismul cronic. Un ficat sănătos filtrează substanțele nocive din sânge și aduce sânge sănătos în organism. Când substanțele dăunează ficatului, se formează țesut cicatricial. Pe măsură ce se formează mai mult țesut cicatricial, ficatul trebuie să lucreze mai mult pentru a funcționa corect. În cele din urmă, ficatul poate înceta să funcționeze.

Factorii de risc pentru ciroză includ:

Consumul cronic de alcool, acumularea de grăsime în jurul ficatului (boală hepatică grasă non-alcoolică), hepatită virală cronică.

cele mai periculoase boli

Stai departe de comportamentele care pot duce la afectarea ficatului pentru a preveni ciroza. Consumul și abuzul de alcool pe termen lung este una dintre principalele cauze ale cirozei, așa că evitarea consumului de alcool te poate ajuta să previi daunele. De asemenea, poți evita boala ficatului gras non-alcoolic, urmând o dietă sănătoasă, bogată în fructe și legume și săracă în zahăr și grăsimi. În cele din urmă, șansa de a contracta hepatită virală poate fi redusă prin utilizarea protecției în timpul actului sexual și prin evitarea folosirii în comun a ceva care ar putea avea pete de sânge (ace, aparate de ras, periuțe de dinți și altele).


Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora