Cine este românul care locuiește în casa lui Will Smith din California și care vrea să investească în ideile bune de business din România? Cum se construiește succesul plecând din Drumul Taberei și traversând Atlanticul în căutarea unui vis? - LIFE.ro
Sari la conținut

Adrian Ghilă este unul dintre românii de succes despre care vrei să auzi.

Și-a făcut avere în România însă a decis că poate mai mult și s-a mutat în America.

Acolo a arătat care îi este adevărata valoare.

Vecin cu multe vedete de la Hollywood, Adrian și familia sa locuiesc în fosta casă a lui Will Smith. Cu un stil de viață de invidiat, el este un adevărat pasionat de business. Și nu a uitat niciodată de unde a plecat.

Vă invit să citiți mai mult despre viața lui elegantă, despre familia lui, despre hobby-urile lui dar și despre afacerile pe care le dezvoltă. Pentru mine, interviul a fost un adevărat seminar de afaceri.

Adrian Ghilă are un portofoliu de afaceri de invidiat: imobiliare, construcții, petrol, rulote de lux, spălătorii auto (care sunt eco-friendly), tehnologie și aplicații online. Cât despre viitor, el este deschis la domenii noi, unde își poate îmbogăți cunoștințele și ajuta persoanele care au un plan de afaceri puternic.

Adrian caută tot timpul business-uri în care să investească iar mai jos veți găsi toate detaliile.

Iar dacă vreți să îl contactați, să știți că răspunde la mesaje.

Spune-mi câteva cuvinte despre tine, unde te-ai născut, crescut, studii etc…

Am 36 de ani, sunt născut și crescut în Drumul Taberei și am locuit în același apartament toată copilăria și adolescența mea. Vin dintr-o familie modestă, a cărei membri au avut întotdeauna business-ul lor. Am făcut școli locale (liceul Mircea Eliade) și am început facultatea Româno-Americană specializarea Management și Marketing. Când am realizat că profesorii nu au ce să mă învețe (nu pentru că nu erau competenți ca profesori ci pentru că nu aveau experiență de afaceri în afara facultății), m-am lăsat de facultate la sfârșitul anului trei. Mama s-a supărat că nu mi-am luat diploma dar acum e relaxată că am ajuns bine. M-am mutat în America la 23 de ani. La început nu am vrut să rămân aici, primul an am urât țara aceasta, am vrut să mă întorc acasă. În 2008 am vrut să pornesc un proiect în domeniul imobiliar în Romania dar nu a mers așa că m-am întors în America.

Spune-ne câteva cuvinte despre părinții tăi (și frații), și soția și copiii tăi.

Părinții mei aveau ca afacere magazine de cartier (au ajuns să aibă până la 7 magazine). Eu am lucrat de mic cu ei, pe la 13 ani le ziceam să mă implice și pe mine. Îmi plăcea să negociez cu furnizorii, să organizez angajații și să le trasez sarcinile. Îmi aduc aminte când m-am dus cu tata să cumpărăm portocale și am negociat un preț mai bun decât el pentru produse de o calitate superioară. A fost foarte mândru de mine.

Fratele meu, cu doi ani mai mare, nu lucra cu părinții mei, el își vedea de adolescență.

Eu, pentru munca depusă, făceam 300 de lei pe zi, cam atât era o pereche de blugi atunci. Dar pe mine nu mă interesau banii așa că îi dădeam fratelui meu.

Soția mea a făcut tenis de performanță și așa a ajuns în America, cu o bursă.

Adrian Ghilă alături de soția lui

Când erai copil, ce ziceai că o să fii când o să fii mare?

La 6 ani am luat lecții de karate și după câteva luni am hotărât că nu mă ajută cu nimic (mă bătusem cu un băiat și normal, tot el m-a bătut, nu am folosit nicio mișcare învățată la cursuri). M-am hotărât că nu mai vreau să mă duc deși mama nu a fost de acord. Însă am venit cu o idee: am început să dau lecții de Karate pe bani, copiilor din fața blocului. Aceasta a fost prima aventură de antreprenor. Care a venit la pachet și cu o pedeapsă, când am fost prins. Da, am fost antreprenor de mic. Și asta visam să fiu.

Care sunt amintirile preferate din copilărie?

Îmi aduc aminte cu foarte mare drag de vacanțele simple când mergeam la munte și la mare cu familia și ne opream la Popas cu sufertașul. Mâncarea aceea la pachet era cea mai bună mâncare din lume.

Îmi aduc aminte de mersul cu tata la pește, de orice lucru simplu făcut cu familia. Îmi e dor de simplitatea de atunci. Acum e prea multă competiție, cine are mai mult, cine e mai puternic. Nu mai există simplitate.

Cum ai cunoscut-o pe soția ta? Acasă în Los Angeles vorbiți în română sau în engleză? Fetițele vorbesc română?

O prietenă comună, de la Steaua ne-a invitat în oraș la un local în Drumul Taberei. Așa ne-am cunoscut. Ea locuia deja în California dar își petrecea vacanța de vară acasă. Așa am ajuns și eu să locuiesc în California și nu în altă parte în America.

Acasă vorbim engleza 80% din timp. Fetele noastre înțeleg româna dar nu prea bine. Am preferat să vorbească americana la perfecție ca să fiu sigur că se vor integra la școală. Am văzut aici copii care nu o făceau pentru că vorbeau doar limba părinților.

Adrian Ghilă alături de soția lui și de cele două fiice ale lor

Spune-ne despre cariera ta de handbalist!

Am făcut handbal de performanță la Steaua, de la 12 ani pana la 22 de ani. Din cauză că aveam o bursă de sport, nu am putut să mă transfer la alt club în străinătate, trebuia să rămân la Steaua București. Așa că a trebuit să fac o alegere. Și am făcut-o: m-am lăsat de handbal și am plecat în America.

Care a fost primul tău job?

Fratele meu m-a angajat forțat la firma unde lucra el ca manager și într-o săptămână m-a dat afară. Era un job pe vânzări, tot legat de magazine de cartier. Eu trebuia să recuperez banii de la clienți și o săptămână întreagă nu am făcut nimic. Mi-era milă să iau banii de la oamenii care nu aveau și le ziceam că pot plăti mai târziu. Nu era job-ul pentru mine.

Cât de des mergi în România? Îți este dor de România? Ești la curent cu situația politică și economică a României?

Am avut o pauză mare, de vreo 7 ani dar de 3 ani, merg o dată pe an, în fiecare an.

Îmi place foarte mult în Romania. Și îmi amintesc doar de ce era bun.

Vreau să investesc în România, am câteva deal-uri gata pregătite pentru perioada imediat următoare pandemiei, așa că în ultimul timp sunt pus mai mult la curent cu ce se întâmplă acasă. Pe mine mă interesează politica din punct de vedere economic.

Ce îți place în România? Ce îți displace în România?

În România, indubitabil, îmi plac viața socială și mâncarea.

Nu îmi place dezorganizarea, nu îmi place birocrația (deși și de aici îmi dau seama că nu mai este nici pe departe atât de multă corupție ca înainte).

Problema în România este că nu există legislație pentru majoritatea industriilor și asta duce la haos. Și cu școlile e o problemă: ori nu sunt suficiente ori sunt prea multe. Dezorganizarea statului duce și la dezorganizarea românilor: nu au etape ale vieții prestabilite, nu maximizează rezultatele.

Eu dacă aș conduce România aș face-o foarte simplu, ca un business: aș găsi problemele esențiale, rezolvarea și costul final pentru a scăpa de ele.

Adrian Ghilă alături de prieteni, în casa sa din California

Ce îți place în America? Ce îți displace în America? Ai sfătui românii să se mute în America?

Îmi place clima din California: caldă și uscată. Îmi place economia, pentru că piața este foarte mare și pentru că cerul e limita, poți să faci tot ce îți dorești. Îmi place seriozitatea și faptul că sistemul e foarte legiferat dar și oamenii sunt foarte serioși. Aici dacă ai pierdut cuvântul, ai pierdut totul. Îmi place și diversitatea de mâncare, de cultură. Ai nevoie de talente din diferite țări că să te poți dezvolta în mai multe business-uri.

Însă așa cum am spus și mai devreme, viața socială aici e aproape inexistentă. Există cluburi, restaurante, baruri dar nu există interacțiune socială. Dacă faci lucruri împreună cu cineva, gen business sau sport, sunteți cei mai buni prieteni. Dar dacă activitatea respectivă nu se mai întâmplă, oamenii se uită.

De asemenea, îmi displace distanța. Totul este foarte departe aici.

Adrian Ghilă, gazdă a unei petreceri în casa sa

Legat de mutatul aici, pentru cei mai familiști, mai sufletiști, mai religioși, America nu este pentru ei, America este un loc mecanic. Cei focusați pe carieră, se pot muta pentru că te ajută să devii cel mai bun la ceva. Si apoi rămai aici dacă îți place sau nu. Trebuie să ai un țel final foarte bine stabilit, o anumită abordare a vieții, una mai ușoară, ca să te poți adapta aici.

Dacă nu, pentru a evita suferința, e mai bine să stea acasă. Iar cei care vor să vină în America doar pentru bani, e mai bine să stea în Europa, e mai aproape de casă.

Ce hobbie-uri ai?

Mă pasionează foarte mult limbajul corpului, îmi face plăcere să studiez domeniul acesta iar apoi să pun în aplicare.

Și bineînțeles, mașinile.

Ce mașini ai?

Am un Ferrari 458 Spider 610 cai putere, ajunge în 2.9 secunde de la 0 la 100km/h.

Mai am și un Rolls Royce Wraith 620 cai putere. Mașina pare că e o barcă pe șosea, cântărește 2 tone. E foarte rapidă dar nu i se potrivește să o conduci repede.

Amândouă sunt foarte sport, cu absolut toate dotările și opțiunile.

Nu sunt genul care ține mașinile în garaj, eu vreau să le conduc, să mă satur de ele.

Eu sunt unul dintre adepții ideii că mașinile care se conduc singure vor deveni majoritare iar cele pe care le am acum vor fi istorie. Așa că vreau să mă bucur de ele cât mai pot.

Ne poți spune ce vedete ai ca vecini?

Am mulți vecini cunoscuți: Swae Lee, familia Kardashian, J Lo, LeBron James, Wizz Khalifa, Kevin Hart. Ei îmi sunt și clienți la car wash.

Cum îți petreci weekend-urile? Mergeți la spectacole, concerte, filme?

La filme nu mă duc, dar mă duc la spectacole cum ar fi la Cirque du Soleil, mergem des la parcuri Sea World sau la gradina zoologică. Plecăm des în weekend în Mexic.

Care a fost vacanța ta preferata? Care e destinația ta preferata? Care e destinația ta preferată din România?

Mexicul îmi place, Cancun de exemplu. În Europa îmi place Monaco dar anul trecut am fost în Marbella și sigur ne vom întoarce acolo.

Acasă clar locul meu preferat este București. Îmi plac mult Centrul Vechi, Herăstrăul. Și am o clădire preferată în Piața Charles de Gaulle, mi-a plăcut de când eram mic și vreau să o cumpăr.

Adrian Ghilă și jucăria sa de băieți mari

Faci sport? Fetițele tale fac sport?

Eu nu fac cât ar trebui. Lor le recomand să facă gimnastică aerobică, să sară pe trambulină. Fac serii de exerciții și sunt puternice. Sunt campioane la înot, joacă golf și de curând fac atletism.

De asemenea ne jucăm multe Board games, nu prea ne interesează televizorul. Facem exerciții, jucăm șah, construim LEGO, jucăm mind games sau dancing games. Una dintre ele este foarte creativă, cealaltă este foarte talentată.

În ce domenii ai investit până acum? Care este preferatul tău?

În momentul de față, business-ul meu preferat este turismul. Dar asta se poate schimba.

Sigur că îmi plac și imobiliarele, așa am început. Îmi place să fac design-ul la proiectele mele.

Am investit în tehnologie, aplicații, spălătorie de mașini ecologică, rulotele de lux, rent a car, construcții și altele.

Adrian Ghilă într-una dintre autorulotele de lux pe care le închiriază

Cum îți alegi business-ul în care investești? În ce domenii ți-ar plăcea să investești? Îți place să explorezi domenii noi sau preferi să investești în domeniile pe care le știi deja?

Îmi place să mă duc tot timpul către ceva nou, nu mă interesează banul atât de mult ci mă interesează o provocare. Nu mă interesează decât business-uri în industrii mari cu profituri mari. Dacă mulți oameni pot face un anumit business și eu nu sunt unic, atunci nu prea mă interesează. Eu vreau să investesc în afaceri în care mi se cer (mie și omului din spatele ideii) niște abilități speciale. La început, pe mine nu mă interesează dividendele ci să văd că afacerea respectivă face un profit. Chiar dacă și de un dolar, daca e profit, eu sunt dispus să investesc mai departe. Nu vreau să investesc în start-up-uri dacă nu au un plan de afaceri bine gândit.

Sincer să fiu, la un moment dat e simplu să faci business, e ca un joc de Monopoly.

Adrian Ghilă în timpul unei prezentări de business

Există afaceri care ar putea fi exportate din România în America? Și invers?

Aș exporta o afacere – fabrica de bere. Mi-ar plăcea să aduc un brand românesc de bere în America.

Și mi-ar plăcea să producem caravane auto în România.

Ce este „incubatorul” și când o să fie gata?

Da, Incubatorul. Este simplu: oamenii vin cu idei de afaceri. Eu le pun la dispoziție o locație, unde se vor caza și vor învăța, vor face training. Eu aduc o echipă de executivi, practic le fac o platformă: manageri, vânzări, marketing, tehnic. Vom lua și afaceri abia începute și le ducem la nivelul A. Sau luăm firme pe care le ducem de la A la B.

Biroul lui Adrian Ghilă

Cum ți-au fost afectate business-urile în timpul lui COVID-19? Și cum a fost cu angajații: au lucrat de acasă, de la birou, cu măști? Biroul tău e departe de casă?

La unele afaceri am crescut, cum sunt rulotele de lux. La altele am pierdut, de exemplu la rent-a-car.

Am lucrat de acasă (chiar și eu), ne spălăm pe mâini, ținem distanțarea socială, suntem responsabili.


Anca Mihalache este expert în aviație, având o experiență în această industrie de peste 10 ani. Ea lucrează ca VP Engine Trading la APOC Aviation în Olanda. Anca este și pasionată de marketing și comunicare, lucrând alături de Tana și Ramona ca Brand Manager al revistei Superbebe. Deși foarte ocupată în viața profesională, Anca își face și timp de hobby-uri și anume să scrie pe life.ro și câteodată pe blog-ul ei dealsonhighheels.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora