Viața în Islanda: beneficii și dezavantaje pentru expați. Sau gândește-te de două ori înainte de a te muta în nord - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viața în Islanda: beneficii și dezavantaje pentru expați. Sau gândește-te de două ori înainte de a te muta în nord

Lumea largă și sălbatică cheamă, iar unul dintre locurile mai sălbatice – și mai populare – unde oamenii răspund la acea chemare este Islanda.
Share this article

Elfi, troli, vulcani și multe altele: tot ce trebuie să știi despre viața în Islanda ca expat…

Viața de expat devine din ce în ce mai populară în zilele noastre, iar asta e deja o certitudine.

Dacă există un lucru bun de pe urma pandemiei de COVID, acela este că oamenii au învățat să trăiască și să muncească de la distanță. La distanță de țara natală, sau de țara în care sunt angajați și tot mai mulți tineri aleg să vadă lumea și să lucreze remote.

Odată cu globalizarea internetului de mare viteză și a călătoriilor cu costuri reduse, tot mai mulți oameni văd că pur și simplu nu există niciun motiv întemeiat să se limiteze la o viață banală din țara lor de origine.

Lumea largă și sălbatică cheamă, iar unul dintre locurile mai sălbatice – și mai populare – unde oamenii răspund la acea chemare este Islanda.

Azi însă vom vorbi despre ce înseamnă viața în Islanda, atunci când decizi să te muți acolo, să plătești taxe la stat și să cauți beneficiile de care se bucură islandezii.

viața în Islanda

Viața în Islanda: Nu există termen de comparație

După cum știe oricine care a vizitat vreodată această uimitoare țară nordică, a trăi în Islanda chiar și pentru o perioadă scurtă de timp este incomparabil.

Ai priveliști pregătite parcă gata pentru Instagram ale frumuseții accidentate care te înconjoară din toate părțile, cetățeni amabili și frumoși care te întâmpină pe pământul lor, o viață de noapte sofisticată și o scenă muzicală zguduitoare, dar și orașe curate ce se încadrează perfect în tradiția nordică/scandinavă a ordinii și atenției la detalii.

Dar beneficiile vieții în Islanda depășesc drumețiile în apropierea vulcanilor epici, vizitarea gheizerelor aburinde și izvoarele termale, mesele în restaurante cu stele Michelin și dansul toată noaptea pe muzica unuia dintre cei mai buni DJ de club din lume.

Aici vom prezenta toate avantajele și dezavantajele de care are parte expatul care își duce viața în Islanda și îți vom oferi un ghid aproximativ al lucrurilor la care să te aștepți dacă decizi să faci pasul și să te muți în locul în care creaturi magice precum zânele, trolii și Bjork sună acasă.

Viața în Islanda: o scurtă privire

Islanda este o națiune insulară situată unde se întâlnesc Oceanele Arctic și Atlanticul de Nord, un loc despre care legendele și manuscrisele antice spun că a fost stabilit pentru prima dată în anul 874 d.Hr. de exploratorii norvegieni.

Deși este adevărat că Islanda poate să fi fost stabilită mai întâi de nordici și a fost condusă mult timp de Danemarca, este de fapt mai aproape de Scoția (750 km distanță) decât de Norvegia și Europa continentală (970 km) cu peste 160 de km.

Este, de asemenea, mai aproape de Groenlanda, considerată parte a Americii de Nord, decât de Europa – la numai 270 km distanță. Cu toate acestea, Islanda este în general considerată o parte a Europei datorită varietății de legături culturale, lingvistice, politice și istorice pe care le are.

viața în Islanda

Viața în Islanda: da, e multă gheață, dar și lavă și gheizere

S-ar putea să crezi că numele și locația țării fac să sune ca și cum a trăi în Islanda ar putea fi destul de „înfrigurător”.

Ei bine, da.

La urma urmei, Islanda este doar la o mică distanță de Cercul Arctic, așa că un bronz grozav nu se află cu siguranță pe lista beneficiilor de a trăi în Islanda.

Reține, totuși, că aici este mai cald decât ai putea crede. Curentul Golfului încălzește insula considerabil, păstrând regiunile sale de coastă mai mult sau mai puțin permanent fără gheață, în ciuda locației nordice.

Din punct de vedere tehnic, Islanda are un climat subarctic, asemănător cu ceea ce găsești în Insulele Aleutine din Alaska sau Țara de Foc din America de Sud. Latitudinea mare și clima marină mențin aerul destul de rece, în ciuda influenței curentului nord-atlantic.

În timp ce temperatura maximă record înregistrată vreodată în Islanda este de 30,5 °C, în timpul verii vei descoperi că temperatura medie ridicată ajunge doar la 11 – 13 °C de-a lungul coastei de sud, cea mai caldă parte din țară.

Cu toate acestea, minimele medii din timpul iernii nu ajung cu mult sub îngheț datorită efectului de încălzire al curentului oceanic.

Dacă ți-e frig, poți să sari într-un gheizer

Situarea la joncțiunea plăcilor geologice nord-americane și europene este ceea ce dă Islandei vulcanii și gheizerele cu aspect dramatic.

Interiorul insulei este alcătuit din câmpuri de lavă, ghețari și munți, un loc de joacă glorios pentru pasionații de aventuri în aer liber.

Acea energie geotermală produce, de asemenea, unele dintre cele mai căutate izvoare termale din lume și, de fapt, oferă un drum lung pentru a oferi locuitorilor din Islanda căldură și electricitate.

Și dacă te gândești să trăiești în Islanda ca o modalitate de a scăpa puțin de aglomerație, s-ar putea să fii pe drumul cel bun. Țara este una dintre cele mai puțin dens populate națiuni din lume, găzduind doar 360.000 de locuitori într-o zonă de 103.000 km pătrați.

În general, de fapt, Islanda este cea mai slab populată națiune din Europa. Dar dacă vei căuta și mai multă singurătate, mergi spre nord, odată ce alegi să locuiești în Islanda, către interiorul sălbatic și coasta de nord – peste două treimi din populație trăiește în partea de sud a insulei.

viața în Islanda

Avantaje și dezavantaje la a-ți duce viața în Islanda

Beneficii: A trăi în Islanda este absolut minunat

Un domeniu în care este puțin probabil să găsești multe dezacorduri atunci când vine vorba de a discuta despre avantajele și dezavantajele vieții în Islanda este frumusețea naturală a țării.

Călătorii care datează de la primii exploratori și marinarii norvegieni care s-au stabilit în cele din urmă aici în secolul al IX-lea, au lăudat de mult frumusețea pitorească a Islandei.

Până astăzi, turiștii se îngrămădesc pe insulă pentru a vedea fiordurile de pe coasta de est, frumusețea accidentată a îndepărtatei insule Grimsey din nord și chiar și Muntele Esja, vizibil din centrul capitalei Reykjavik.

Și deși este în general considerată o parte a comunității mai mari a națiunilor nordice (dar nu neapărat parte a Scandinaviei), Islanda este într-adevăr destul de unică când vine vorba de peisaje și geografie.

Poți descoperi unii dintre cei 130 de vulcani ai țării, care se profilează, dintre care mulți sunt încă activi și astăzi, precum și câmpuri de lavă întinse, gheizere aburinde, ghețari și chiar dealuri verzi, precum și fiordurile menționate mai sus.

Interiorul înzăpezit al insulei înseamnă că schiorii și alți pasionați de sporturi de iarnă care doresc să emigreze în Islanda se bucură de un mare răsfăț.

Citește și: De unde vin poveştile cu elfi şi troli? Islanda, ţara celor peste 10,000 de cascade

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora