Viața în Islanda: beneficii și dezavantaje pentru expați. Sau gândește-te de două ori înainte de a te muta în nord - Pagina 2 din 3 - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viața în Islanda: beneficii și dezavantaje pentru expați. Sau gândește-te de două ori înainte de a te muta în nord

Lumea largă și sălbatică cheamă, iar unul dintre locurile mai sălbatice – și mai populare – unde oamenii răspund la acea chemare este Islanda.
Share this article

În plus, Islanda este situată suficient de departe spre nord, încât să vezi aurora nordică este mult mai probabilă decât în multe alte țări vecine.

Cu toată acea frumusețe naturală uimitoare, izbitoare și cu aspect misterios, nu este de mirare că majoritatea oamenilor din Islanda fie cred în, sau cel puțin nu neagă existența zânelor, trolilor și a altor creaturi magice!

Și, desigur, nu ar trebui să uităm de oceanul din jur.

Navigația, pescuitul, scufundările, observarea balenelor și tot felul de activități legate de apă reprezintă o parte importantă a vieții aici, precum și o mare atracție turistică – și cu un motiv întemeiat.

Locația relativ îndepărtată a țării înseamnă că viața marină poate fi găsită într-o stare mult mai sălbatică și netulburată decât în Europa sau Regatul Unit, un mare plus pentru iubitorii de apă care iau în considerare beneficiile de a trăi în Islanda.

Viața în Islanda înseamnă a trăi înconjurat de oameni frumoși

viața în Islanda

Desigur, trăsăturile nordice legendare, acviline, cu părul blond și cu ochi albaștri ale islandezilor sunt binecunoscute – chiar dacă realitatea este că vei întâlni și o mulțime de islandezi la fel de arătoși, care au pielea și părul mai închise la culoare.

Dar, pe lângă faptul că ești înconjurat de frumusețea fizică a oamenilor, a trăi în Islanda înseamnă și că vei trăi într-o populație care are reputația de a aduna la un loc pe unii dintre cei mai amabili și mai primitori oameni de pe pământ.

Se pune un mare accent pe familie în Islanda, și asta se extinde și asupra modului în care oamenii de aici își privesc vecinii, chiar și cei care au sosit mai recent decât alții care au trăit în Islanda de generații.

Vești bune pentru expații din Marea Britanie sau S.U.A. care se întreabă, sunt că este ușor să te muți în Islanda: engleza este vorbită aproape universal. Oamenii din țările vorbitoare de limbă engleză vor avea un avans atunci când vine vorba de a se integra la sosirea în Islanda.

Pe lângă limba nativă islandeză, daneza este, de asemenea, destul de des folosită pentru nativii care trăiesc în Islanda.

Islanda este bună pentru…oameni

O altă notă mare în coloana de avantaje când vine vorba de beneficiile de a trăi în Islanda este clasamentul constant ridicat al țării în ceea ce privește satisfacția cetățenilor.

Indicele Dezvoltării Umane care ia în considerare factori precum rata de alfabetizare, speranța de viață și chiar PIB-ul pe cap de locuitor, a văzut Islanda venind adesea în fața unor națiuni mult mai mari și mai bogate, cum ar fi Norvegia, Australia și chiar Canada.

De fapt, în 2007-2008, Islanda s-a clasat pe primul loc în lume după acest indice, deși acest clasament a scăzut oarecum după criza economică globală.

Dar Islanda și-a revenit de atunci din punct de vedere economic, cu rezultate spectaculoase.

Poate mai important, țara se descurcă destul de bine și când vine vorba de indicele fericirii mondiale.

Islanda a ajuns pe locul 4 în 2019, în spatele vecinilor nordici Finlanda, Danemarca și Norvegia, în categorii precum venit, sprijin social, libertate, încredere în guvern și siguranță.

Potrivit Global Peace Index din 2011, Islanda se clasează ca cea mai pașnică națiune din întreaga lume, datorită lipsei forțelor armate, cheltuielilor militare zero, ratei scăzute a criminalității și toleranței ridicate față de ceilalți.

viața în Islanda

Citește și: Cât costă o vacanță în Islanda: țara ghețarilor, a vulcanilor, a cascadelor și a poveștilor cu elfi și troli

Dacă alegi să-ți duci viața în Islanda, toleranța și egalitatea sunt vitale.

Oamenii care emigrează în Islanda, chiar și doar vizitatorii pe termen scurt observă rapid că națiunea este adesea una dintre cele mai tolerante pe care le-au întâlnit vreodată.

Există o tradiție de lungă durată de a lupta pentru rezultate egalitare, care este parte integrantă a culturii nordice/scandinave, iar Islanda este ferm o parte din aceasta.

Aici veți găsi un puternic sentiment de egalitate în întreaga cultură, iar națiunea se mândrește cu un nivel general de egalitate a veniturilor care este aproape de cel mai ridicat din lume.

Mai mult, Islanda se bucură de o libertate religioasă larg răspândită, iar cei care locuiesc în Islanda raportează că oamenii de toate religiile nu sunt doar tolerați, ci acceptați și chiar celebrați.

De asemenea, deși există o mândrie considerabilă de cultura locală, iar oamenii și instituțiile au grijă să promoveze și să celebreze cultura unică a Islandei, separată de cea a restului lumii — și în special a restului lumii nordice —, există remarcabil de puține rapoarte despre atitudini sau atacuri rasiste sau intolerante.

Și a trăi în Islanda înseamnă și un picior de egalitate pentru femei. Echilibrul de gen în parlamentul islandez este aproape împărțit în mod egal între bărbați și femei.

De fapt, actualul prim-ministru al Islandei este Katrín Jakobsdóttir, un politician și fost jurnalist care a fost a doua femeie prim-ministru al Islandei din noiembrie 2017.

Islanda este, de asemenea, extrem de tolerantă față de persoanele LGBTQ+, iar Festivalul anual Pride de la Reykjavik este o sărbătoare pentru islandezii de toate vârstele, orientările sexuale și mediile.

Viața și munca în Islanda: oferta de job-uri

Spre deosebire de multe alte țări nordice, Islanda pare să fie în permanență în căutarea oamenilor pentru a ocupa locurile de muncă.

În ciuda crizei financiare devastatoare de acum câțiva ani, care continuă să rezoneze în economiile multor națiuni, economia Islandei este în plină expansiune. Asta înseamnă salarii mari și multe oportunități de angajare.

Acum, reține că locurile de muncă disponibile s-ar putea să nu fie întotdeauna pentru poziția ta ideală.

Mulți oameni care se mută în Islanda raportează că locurile de muncă pe care le găsesc disponibile sunt poziții de nivel inferior în industria serviciilor sau industrii similare și că sunt adesea pentru un nivel de calificare mai jos.

Acestea fiind spuse, a trăi și a lucra în Islanda ca expat este probabil să fie mai ușor decât în multe alte țări în care joburile sunt mult mai greu de găsit.

În comparație cu alte părți ale Europei, Regatul Unit și S.U.A., facturile la utilități pentru persoanele care locuiesc în Islanda sunt mult mai mici. Când vine vorba de plata pentru încălzire, electricitate, apă și alte utilități, expații care emigrează în Islanda constată că pot economisi o mulțime de bani.

Prin valorificarea surselor naturale de energie geotermală ale națiunii insulare, guvernul Islandei s-a asigurat că oamenii care locuiesc în Islanda nu trebuie să plătească taxe exorbitante pentru utilități și nici nu trebuie să contribuie la încălzirea globală și la poluare în mod inutil prin arderea combustibililor fosili.

In orice caz, acest lucru NU se aplică pentru restul cheltuielilor tale în Islanda.

viața în Islanda

În medie, traiul în Islanda este scump

Din păcate, la fel ca rudele sale nordice, costul vieții în Islanda este destul de mare. Potrivit Expatistan, cheltuielile de trai în Islanda sunt pe locul 2 din toată Europa de Vest și sunt de fapt pe locul 6 din lume.

În Reykjavik, te poți aștepta să plătești 232.178 ISK (coroane islandeze) pe lună pentru un apartament mobilat de 90 mp într-un cartier mediu, ceea ce înseamnă aproximativ 1.800 USD pe lună.

Cina pentru doi la un pub de cartier ar putea costa aproximativ 6.300 ISK (49 USD), în timp ce cina la un restaurant frumos dintr-o zonă adorată de expați ar fi aproximativ dublu.

Indicele berii este mereu important și ne spune că o bere de jumătate de litru la un pub de cartier te va costa aproximativ 1.141 ISK (9 USD), așa că cel puțin ai la dispoziție asta în timp ce plângi cât plătești la chirie.

Un alt dezavantaj când vine vorba de viața în Islanda: calitatea mâncării

O plângere des întâlnită a persoanelor care locuiesc în Islanda ca expați este legată de calitatea și selecția alimentelor care par să fie și sunt destul de limitate și pur și simplu proaste în comparație cu cele din Regatul Unit, S.U.A. sau majoritatea restului U.E.

O mare parte din alimentele pe care oamenii le mănâncă zilnic în Islanda sunt importate, desigur, ceea ce înseamnă că, dacă dorești orice fel de legume sau fructe, probabil că vor fi congelate sau vor supraviețui unei călătorii acolo pe o navă container.

Dar chiar și dincolo de asta, o plângere comună a expaților care locuiesc în Islanda este că până și brânza și carnea pe care le poți găsi în supermarket sunt de calitate scăzută, ceea ce este ciudat având în vedere câte oi au.

Un blogger care s-a identificat ca expat din Olanda numește Islanda „țara mâncării nedorite”, adăugând că „principalele feluri de mâncare ale țării sunt hot-dog-urile și hamburgerii”.

Un alt aspect pe care îl ridică acest blogger este că există într-adevăr o mulțime de pește proaspăt disponibil pentru cei care trăiesc în Islanda – logic, țara fiind înconjurată de apă și industria pescuitului furnizând 40% din veniturile din export ale Islandei.

Cu toate acestea, se pare că problema este că peștele proaspăt este totuși adesea prohibitiv de scump, cel puțin anecdotic. Alți expați spun că, deși mâncarea din Islanda este încă proastă, se îmbunătățește.

viața în Islanda
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora