Viața în Islanda: beneficii și dezavantaje pentru expați. Sau gândește-te de două ori înainte de a te muta în nord - Pagina 3 din 3 - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Viața în Islanda vine la pachet cu taxe foarte mari

La fel ca vecinii săi nordici, oamenii care locuiesc în Islanda se bucură de îngrijiri medicale extraordinare, servicii sociale și asistență guvernamentală de toate felurile. Cu toate acestea, dezavantajul este că nu primești ceva degeaba, adică taxele sunt destul de mari.

Și nu doar din ceea ce câștigați la locul de muncă – amintește-ți că este o națiune insulară și că majoritatea trebuie să fie importat. Deci, practic, tot ce cumperi în orice tip de magazin va avea costuri suplimentare atașate pentru a compensa taxele de import.

Acest lucru se aplică și dacă ești unul dintre acei oameni dependenți de a comanda de la Amazon sau Alibaba; de multe ori taxele de import pentru lucrurile pe care le comanzi pot rivaliza cu costul articolului propriu-zis – sau chiar pot fi mai mari.

Emigrarea în Islanda este cu dus și întors

Cu excepția cazului în care ești suficient de norocos să găsești un islandez care este dispus să se căsătorească cu tine sau plănuiești să urmezi o universitate aici, majoritatea expaților care caută să trăiască și să lucreze în Islanda vor descoperi că trebuie să sară prin cercuri de foc pentru a obține un card de rezident legal.

Trebuie să îți amintești că Islanda este o țară foarte mică, dar și foarte bună și că, din punct de vedere istoric, este o comunitate insulară de oameni care alcătuiesc populația – sunt doar 360.000 de oameni în total, până la urmă!

Așadar, nu vor face traseul ușor oricui vrea să vină acolo să trăiască, să folosească resursele prețioase, să se bucure de serviciile guvernamentale și să le ia locurile de muncă islandezilor.

Acestea fiind spuse, nu uita că oamenii de aici sunt totuși foarte prietenoși. Nu e ca și cum aceasta ar fi o țară care are o mare cohortă anti-imigranți în rândul populației; nimeni nu vorbește despre construirea unui zid în jurul insulei pentru a-i ține pe străini la distanță.

Doar fii pregătit să faci diligența necesară și să ai răbdare când vine vorba de procesul de imigrare.

Viața și munca în Islanda înseamnă multe, multe ore…

În comparație cu alte țări scandinave și chiar cu restul Europei, oamenii care trăiesc și lucrează în Islanda lucrează foarte multe ore.

De exemplu, pe majoritatea lucrătorilor danezi îi vei găsi literalmente ieșind pe ușa biroului la ora 17:00 – și adesea acasă până la 2:30 vinerea. Și la fel ca în Danemarca, în Norvegia, cel mai apropiat vecin cultural al Islandei, săptămâna medie de lucru este de doar 33 de ore.

În Islanda, lucrurile în jurul biroului sunt diferite. Cultura muncii presupune munca peste program – de fapt, bărbații lucrează în medie 47 de ore pe săptămână, iar femeile aproximativ 37 de ore.

Reține că media totală anuală a orelor lucrate pentru islandezi este de 1697 de ore, ceea ce este încă mult sub cea a restului țărilor OCDE, unde majoritatea oamenilor lucrează 1749 de ore pe an. Totuși, dacă te gândești să trăiești și să lucrezi în Islanda, nu plănui să ajungi foarte des devreme acasă.

viața în Islanda

Imaginile din acest articol ne-au fost furnizate de Depositphotos.com

Citește continuarea articolului« 1 2 3
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO