Un grup de 6 tineri a pus pe picioare o aplicație de dating care în câțiva ani a ajuns la valoarea de 3 miliarde de dolari. Cine sunt fondatorii Tinder?
În 2012 când s-a lansat Tinder, aplicația a avut un succes aproape instantaneu. Aplicația de dating a înregistrat peste 1 milion de „matches” în mai puțin de două luni, făcând senzație în campusurile universitare și primind recunoașterea din partea elitei lumii tehnologiei. La șase ani de la lansare, compania este evaluată la aproximativ 3 miliarde de dolari și reprezintă una dintre aplicațiile cu cea mai mare pondere din App Store.
Însă Tinder a trecut prin tot felul de probleme. Unul din co-fondatorii săi, Whitney Wolfe a înaintat proces de hărțuire sexuală împotriva altui fondator, Justin Mateen. Sean Rad, cel de la care a pornit povestea Tinder a renunțat la funcția de CEO al companiei doar pentru a reveni la cârma ei, șase luni mai târziu. În cele din urmă a renunțat la funcția de CEO și a devenit președintele Tinder.
Astăzi Rad și un grup de alți nouă foști și actuali angajați ai Tinder, au dat în judecată companiile mamă, InterActiveCorp și Match Group, proprietarele Tinder, creând prejudicii de 2 miliarde de dolari.
Citește și:
Iată cine sunt fondatorii Tinder și cum au reușit ei să ridice un startup de miliarde de dolari.
Sean Rad, fiul unor imigranți iranieni ce au venit în Los Angeles în anii 1970, a crescut într-o comunitate persană din Beverly Hills. Părinții săi au lucrat în industria consumatoare de tehnologie și au avut mare succes în afaceri.
„În familia mea, mereu s-a pus problema că e nevoie să facem ceva cu viața noastră”, a povestit Sean Rad într-un interviu acordat revistei Rolling Stones. „Să nu faci ceva important în viață, era de neacceptat”.
Inițial a fost atras de show-bizz, influențat fiind de trupa Coldplay, însă, după ce a făcut un stagiu de pregătire alături de un manager din industria entertainment-ului, a hotărât să renunțe la această industrie.
„M-am gândit că mă pot îmbogăți făcând ceea ce-mi place, iar apoi să-mi pot controla soarta fiind artist”.
Părinții lui i-au dat primul telefon mobil la vârsta de 13 ani. Cinci ani mai târziu a pus pe picioare o companie integrată de mesagerie mobilă, numită Orgoo.
Rad și celălalt co-fondator Tinder, Justin Mateen, au mers la licee diferite în Beverly Hills, însă s-au cunoscut la vârsta de 14 ani. Ei au reluat legătura câțiva ani mai târziu când amândoi au ajuns studenți la University of Southern California, în anul 2004. „Ni s-au întâlnit privirile la cursul de matematică”, glumea Rad mai târziu.
În cele din urmă, Rad a renunțat să mai meargă la cursuri în ultimii doi ani de facultate, concentrându-și eforturile spre aventura sa antreprenorială.
La jumătatea anilor 2000, Rad și Mateen au pus pe picioare propriile companii online: Matten deținea o rețea socială pentru celebrități, iar Rad o platformă adtech numită Adly.
Cine sunt fondatorii Tinder și cum s-a născut aplicația de dating?
Când Mateen și Rad au lansat Tinder, împreună cu ceilalți co-fondatori Jonathan Badeen, Joe Munoz, Whitney Wolfe și Chris Gyczynski, au poziționat aplicația și au încercat să o vândă printre studenții din campusurile universitare. În mai puțin de două luni, s-au realizat peste un milion de „matches” (potriviri) pe Tinder. La un an de la lansare, Tinder a câștigat titlul de „cel mai bun startup al anului 2013” la premiile anuale Crunchies ale TechCrunch.
Tinder a fost inițial incubat la Hatch Labs, „cutia de nisip” de pornire a companiei media InterActiveCorp (IAC). În 2014 IAC a cumpărat încă 10% din Tinder de la fostul membru Facebook și investitor, Chamath Palihapitiya.
Astăzi IAC și subsidiara sa, Match Group, dețin pachetul majoritar de acțiuni Tinder.
Cine sunt fondatorii Tinder și ce scandaluri îi înconjoară?
În 2014, unul dintre co-fondatorii și vice președinte al departamentului de marketing al Tinder, Whitney Wolf Herd, a dat în judecată compania pentru hărțuire sexuală. Ea a pretins că Justin Mateen, cu care avusese o relație în trecut, a hărțuit-o în timp ce lucra pentru companie.
Procesul s-a terminat cu o înțelegere între Wolfe și Tinder/IAC prin care fosta co-fondatoare a primit 1 milion de dolari. De aici ea a plecat și a fondat Bumble, o altă aplicație de dating care oferă mai mult control femeilor.
După proces, Mateen a plecat din companie, iar Rad a renunțat la rolul său de CEO, rămânând în continuare în Tinder. Rad și Mateen au rămas prieteni. „Încă mai vorbesc cu Justin, este cel mai bun prieten al meu”, a declarat Rad în 2014. Rad a fost înlocuit repede de Chris Payne care în trecut condusese filiala eBay din America de Nord. Însă nu a durat mult deoarece, șase luni mai târziu, Rad a revenit la cârmă. În decembrie 2016, Rad a schimbat din nou fotoliile: a renunțat la cel de CEO și a devenit președintele companiei, iar cel care ocupase acest post, Greg Blatt a preluat funcția de CEO. Blatt era în același timp și CEO al Match Group.
În 2017, Tinder a fost evaluată la 3 miliarde de euro. Astăzi, Tinder este cu siguranță una dintre cele mai mari și cele mai accesate aplicații din App Store.
Reprezentanții companiei au declarat că de la an la an, numărul abonaților crește cu 81% și depășește cifra de 800 de milioane pe an, atunci când calculează veniturile. „Sunt zeci de milioane de utilizatori activi, în peste 196 de țări. Am înregistrat peste 20 de miliarde de „matches” de la lansare”, declara Rad într-un interviu în 2017 pentru Business Insider.
În ianuarie 2018, postul de CEO al companiei a fost ocupat de Elie Seidman, cea care a condus în trecut o altă companie de dating a Match Group, OkCupid.
În august anul trecut, un grup de 10 actuali și foști angajați ai Tinder, printre care Rad, Mateen și Badeen, au dat în judecată IAC. Reclamanții susțin că IAC a utilizat o evaluare slabă, bazată pe informații false pentru a reduce valoarea pachetelor de acțiuni deținute de angajații și primii fondatori. În plus, acuză firma mamă că și-a pus proprii directori executivi la conducerea Tinder și pentru asta cer despăgubiri de 2 miliarde de dolari.