Cu câtă pasiune practici o meserie pe care ți-au ales-o părinții? Și când e timpul să renunți? Anca Otto și povestea unui business născut din preocuparea pentru un stil de viață sănătos și din rețetele a două generații de apicultori - LIFE.ro
Mergi la conținut

Anca Otto are azi 44 de ani și de 11 ani folosește o serie de produse de îngrijire naturală a pielii, ce poartă numele Naturotto. Este chiar brandul gândit și conceput de ea după ce, după ani de zile de căutări și-a găsit în sfârșit menirea.

Anca Otto era avocat pentru că așa au decis părinții pentru ea și primii ani din carieră a încercat să răzbată într-o lume scorțoasă ce părea că nu i se potrivește deloc. Când în final și-a făcut timp să respire și să se gândească la ce-și dorește, a descoperit un stil de viață natural și sănătos ce o atrăgea ca un magnet. Intrată în familia soțului ei a început să învețe despre albine, despre produsele realizate din miere, propolis și polen și a descoperit rețetele de remedii naturale lăsate de ultimele două generații ale familiei. Și pentru că avea un copil mic și era tot mai preocupată de acest stil de viață sănătos, a început să deseneze conceptul unui business.

Azi Naturotto este o companie destul de mare pentru un oraș de provincie, însă produsele sale par să cucerească toată piața din România. Așa că vă propun să o cunoaștem pe Anca Otto și să-i aflăm povestea.

Anca, câți ani ai?

44 de ani 😊

Mulți înainte! Ce ai făcut până la 44 de ani? Unde te-ai născut și unde ai copilărit?

M-am născut în Râmnicu Vâlcea, am copilărit în Râmnicu Vâlcea, am plecat la facultate după liceu și m-am reîntors aici.

La ce facultate ai plecat? Ce voiai să te faci?

Chiar mă gândeam zilele trecute la întrebarea asta. Sincer, nu prea am apucat să mă gândesc eu ce voiam să mă fac pentru că…

Era treaba părinților!

Exact! Era treaba părinților și la mine s-a stabilim cam devreme, prin clasa a V-a, a VI-a și chiar mă gândeam că nu aș putea să răspund la întrebarea „ce voiai să te faci când erai mică?”. De foarte devreme mi s-a spus: „Tu te vei duce la Drept!”. Și cam asta a fost.

Mi-a plăcut foarte mult matematica și cred că în zona asta de științe exacte m-aș fi îndreptat dacă aș fi fost lăsată liberă, dar nu a fost să fie.

Așadar ai plecat să te faci avocată, nu? La București?

Da, chiar așa. Nici procuror, nici judecător, nici jurist, strict avocat.

Ai tăi ce profesie au?

Mama contabilă, iar tata inginer constructor. Nu știu de unde a fost ideea asta, pentru că fratele meu este inginer constructor. Ne-au călăuzit pe amândoi, probabil cum toată generația noastră a fost îndrumată de către părinți. Eu încerc să nu fac asta cu copiii mei, să nu-i influențez, tocmai din cauză că pentru mine s-a ales și mie mi-ar plăcea ca ei să-și aleagă singuri ce vor să facă.

Cum erau femeile din familia ta? Ca să-mi dau seama de unde vine și preocuparea asta a ta pentru frumos și natural? Ce-ți amintești, se ocupau de ele, se îngrijeau?

Mama s-a îngrijit întotdeauna și mereu a fost o femeie foarte frumoasă. Totdeauna modul în care s-a îngrijit ea a fost unul natural și cred că de la ea am moștenit dorința asta de îngrijire naturală. Maxim ce pun pe față e un ruj sau un rimel. Nu am folosit fond de ten niciodată pentru că nu am văzut în casă produsele astea de înfrumusețare intensă.

Era genul de femeie care își făcea măști din coji de castraveți și albuș de ou?

Mama da, era genul acesta și încă este. Țin minte că de pe la 17-18 ani m-a dus la o cosmeticiană care să-mi aranjeze fața într-un mod extrem de natural. Dar cred că asta e o chestie specifică generației noastre 😊

La București te-ai făcut avocată sau ai renunțat pe drum?

Da. Am dat examenul de intrare în avocatură, mi-am făcut stagiul la o casă de avocatură în București, am devenit avocat definitiv. Între timp l-am întâlnit pe soțul meu, și el vâlcean și la un moment dat s-a pus problema dacă rămânem în București sau ne întoarcem acasă. El a primit ofertă de job în Vâlcea, eu m-am gândit că avocatura pot să o practic de oriunde, așa că am decis să ne întoarcem. Vâlcea, într-adevăr este un oraș liniștit și frumos, unde chiar ai o viață de familie împlinită. Cam acesta a fost considerentul, în combinație cu ideea de a întemeia o familie.

Anca Otto
Anca Otto și partenera ei de afaceri, dar și cumnata ei

Ai profesat ca avocat în Vâlcea?

Da. Am profesat o perioadă scurtă pentru că a apărut primul copil și am intrat în concediu de maternitate. Cam atunci a apărut și ideea noastră de business.

Când se întâmpla asta?

Prin 2008.

Cum a apărut ideea asta? Aveai prea mult timp să te gândești?

😊 Cred că o combinație: și timpul, și viața asta de familie. În general, atunci când apar copiii apar și preocupările mai intense despre stilul de viață sănătos, despre cum să folosim chestii cât mai naturale, este pur și simplu contextul respectiv.

Pe de altă parte, familia soțului meu se ocupa cu apicultura de două generații. Produceau miere, polen, propolis, socrul meu era apicultor, iar soacra mea se ocupa de preparate. Făcea energizante pe bază de miere, pe bază de polen, tinctură de propolis, tot felul de unguente… Erau deja la a doua generație ce făcea produsele astea.

Când am intrat în familia lor am ajuns înconjurată de preparatele și remediile naturale și eram fascinată de stilul soacrei mele care considera că tot ce este natural e o primă soluție.

Când era copilul răcit, ea recomanda miere cu propolis înaintea medicamentelor, ne oferea mereu energizante ca să ne întărim imunitatea și ușor, ușor am ajuns și eu să cred atât de mult în aceste preparate naturale.

Dar de aici până la a face o companie de cosmetice naturale? Aveai ingredientele, dar aveai și knowhow-ul?

Sora soțului ei a lucrat de mică împreună cu mama ei la prepararea diverselor produse. Le cunoștea și avea acest know-how. Când s-a pus problema să facem ceva – pentru că ei erau producători locali, iar business-ul nu ieșea din regiunea Vâlcea – eu am văzut mai departe. Am văzut că am putea să transformăm în ceva mai frumos.

Cumnata mea, care a devenit și partenera mea a fost super încântată de idee și a sugerat să mergem în zona cosmeticelor și să lucrăm cu alte ingrediente care ajută pielea. Așa a apărut ideea.

Bani aveați?

Nu prea 😊. Am început extraordinar de timid pentru că nu am gândit mare de la început. Am vrut să vedem inițial dacă putem să dezvoltăm niște produse de acest gen și din 2008, de când am început să cochetăm cu ideea, ne-a luat vreo 3 ani până am creat primele opt produse, până le-am testat.

Am plecat de la rețetele originale ale soacrei mele care, la rândul ei le are de la mama ei. De acolo am dezvoltat, am creat formule cu alte tipuri de ingrediente și asta a fost.

Când ați văzut că le și cumpără cineva?

În cei trei ani cât am testat și verificat le-am dat tuturor prietenilor. Apoi le-am introdus într-un magazin din Râmnicu Vâlcea, într-un Plafar, gândindu-ne că „aici trebuie să vedem ce se întâmplă că ele, cât sunt de bune, dacă au impact pozitiv”. Au avut un impact absolut extraordinar. Nu ne așteptam. Cred că un an de zile ne-am susținut doar din acel magazin, iar asta ne-a dat încredere să mergem mai departe.

Tu nu te-ai mai întors în avocatură?

Nu, nu m-am mai întors pentru că … nu știu. Nu cred că era ceva să-mi doresc să fac.

Și faci aceste produse de 11 ani…

Da, de 11 ani. Am avut o perioadă mai lentă pentru că, în paralel soțul meu a dezvoltat și el un alt business și cumva al nostru a picat pe planul doi. Așa se întâmplă în familie, trebuie să te ajuți unul cu altul, să te susții. Am menținut business-ul, dar nu am crescut într-un ritm în care ar fi trebuit să creștem.

Și când business-ul tău a trecut pe primul plan, cât de mult a crescut? Cum arată azi?

Avem un total de 30 de produse, din care 20 sunt cosmetice. La un moment dat am vrut să lipsesc acestor produse o gamă de accesorii, în ideea de a avea toate produsele naturale în casă, din materiale naturale, ecologice, reciclabile și tot așa. Am adus niște bureți din Grecia, naturale și altele asemenea lor.

Sunteți prezenți în toată țara?

Suntem prezenți în 15 orașe mai mari din țară, colaborăm cu rețele de magazine naturiste, în Cluj colaborăm cu un lanț de farmacii și avem vânzări anuale de vreo 200 de mii de lei.

Ai doi copii?

Da, am o fată de 15 ani și un băiat de 13.

Soțul tău cu ce se ocupă?

El are o bază sportivă cu un restaurant, un loc de joacă, practic un club sportiv în Râmnicu Vâlcea.

Anca Otto

Te-ai mai întoarce vreodată în București?

Mie mi-a plăcut foarte mult Bucureștiul și mi-aș fi dorit să rămân acolo, dar nu știu dacă acum m-aș mai întoarce.

Ce ai vrea să devină copii tăi?

Ce vor ei. Încerc să-i ajut să-și găsească ceea ce le place. Cred că asta e destul de greu pentru ei, dar și pentru noi. Aș putea să-i îndrum înspre o direcție, dar mă abțin.

Toată familia ta folosește produsele voastre?

Categoric. Copiii mei nu cred că știu să se spele cu altceva în afară de săpunurile noastre. Mama folosește cremele noastre, fiica mea folosește aproape toată gama, la fel și eu.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora