Cum arată stresul pe piele și ce putem face în acest sens?
Stresul pe piele și efectul său cronic asupra îmbătrânirii pielii este încă studiat, dar există dovezi că pe perioade lungi de stres și lipsă de somn, se reduce permeabilitatea epidermului, afectând funcția de barieră cutanată. Capacitatea pielii de a se apăra este afectată, apare inflamația, iar imunitatea pielii scade. Acest stres cutanat devine evident la nivelul tenului, care este uscat, tern, cu riduri fine, cearcăne și pungi perioculare. Un ten stresat este un ten cu imunitate scăzută, iar în timp, apare sensibilitatea și roșeața.
Stresul la nivelul pielii este determinat de expozom și provine atât din interior (variații hormonale, lipsa somnului, nutriție dezechilibrată, fumat), cât și de la exterior (expunerea la soare, poluare, produse cosmetice neadecvate). Expozomul induce un stres acut la nivelul pielii, cu apariția uscăciunii, a roșeței și a sensibilității, dar și un stres cronic, ce va avea ca efect îmbătrânirea tenului, apariția ridurilor, apariția hiperpigmentării și lipsa luminozității.
Pentru a regenera tenul și a obține un aspect sănatos, luminos, avem nevoie de ingrediente cu rol de hidratare și efect antioxidant. Principalele ingrediente benefice pentru un ten stresat sunt probioticele, apa vulcanică mineralizată, acidul hialuronic, niacinamida și vitamina E.
Cum arată stresul pe piele: rutina de îngrijire
Știm despre probiotice că sunt microorganisme ce influențează pozitiv compoziția microbiotei și, atunci când sunt ingerate (ca suplimente alimentare), pot modula sistemul imunitar. Putem regăsi fracții probiotice, ca ingredient cheie, în produse dermatocosmetice, cu acțiuni excelente asupra pielii stresate. Probioticele au proprietăți regenerative la nivelul epidermului, îmbunătățind astfel funcția de barieră a pielii, și stimulează sistemul imunitar al pielii. Asocierea probioticelor cu o concentrație mare de Apă Vulcanică bogată în minerale determină o eficiență sinergică semnificativă, bariera cutanată fiind întărită și reparată. Niacinamida sau Vitamina B3 este binecunoscută pentru efectul antiinflamator si de calmare asupra pielii și modeleaza răspunsul inflamator, iar vitamina E are excelente proprietăți antioxidante. Un alt ingredient necesar pentru repararea pielii este acidul hialuronic, un excelent agent de hidratare.
Rutina de îngrijire pentru un ten stresat trebuie să fie cât mai simplă, cu produse dermatocosmetice hipoalergenice, testate pentru un ten sensibil, cu o formula activă, cu puține ingrediente, și cu proprietăți de calmare, regenerare și fortifiere.
Un astfel de produs, potrivit tenului stresat, este Mineral 89 Probiotic Fractions de la Vichy, având la bază ingrediente hipoalergenice, testate pe pielea sensibilă și cu proprietăți excepționale de calmare, regenerare si fortifiere.
Articol scris de doamna doctor Anca Răducan, Medic Primar Dermatolog.