Cum arată viața româncei care a stabilit recordul mondial în ape înghețate? Simona Chiru: „de luni până sâmbătă am între 6 și 9 antrenamente de aproximativ 2 ore” - LIFE.ro
Sari la conținut

Simona Chiru de 19 ani de la CS Pitești a câștigat medalia de aur la Campionatul European de Înot în Ape Înghețate.

Imnul României s-a auzit pentru prima dată, în luna februarie 2024, când tânăra a adus recordul mondial în ape înghețate

„Este foarte diferit de înotul normal, pentru că se produc niște reacții, corpul intră într-un șoc termic și ți se taie respirația”, spune Simona.

Simona a sfidat temperaturile extrem de scăzute și condițiile dificile pentru a-și atinge scopul.

Record mondial în ape înghețate! Acum îți spun povestea unei campioane. Simona Chiru are 19 ani și a câștigat medalia de aur la Campionatul European de Înot în Ape Înghețate. Simona Chiru a început să practice înot de performanță la 6 ani, iar 13 ani mai târziu obține un nou record mondial, cu un un timp de 01:03:63. Câtă ambiție, pregătire și sfidare la temperaturile scăzute pentru a dobândi succes, aflăm acum de la Simona.

Ce faci, Simona? Unde te găsesc?

Buna! Sunt foarte bine. În mijlocul sesiunii, cu un timp drămuit!

Citește și: Povestea tinerei din Rădăuți, cea mai bună jucătoare din lume la Counter-Strike: la 9 ani, un cancer de piele i-a răpit mama și Ana Dumbravă a rămas fără persoana care a învățat-o să gândească așa cum fac campionii

Cum a fost copilăria?

M-am născut, am copilărit și trăiesc in București. Am avut o copilărie mai mult decât fericită, de care îmi aduc aminte cu mult drag datorită familiei mele.

Simona Chiru
Simona Chiru

Simona Chiru: „Mă bucur că s-a întâmplat în așa fel încât înotul să mă aleagă pe mine și să devină o parte atât de importantă din viața mea”

Cum ai ajuns o mare împătimitoare a apelor?

La vârsta de 4 ani părinții m-au dus la primele cursuri de înot, iar un an mai târziu am început să practic înotul de performanță. Am fost un copil căruia i-a plăcut mult să fie activ, iar această parte a rămas neschimbată la mine chiar și azi, aproape 15 ani mai târziu. Înainte de a practica înotul am făcut dans și gimnastică ritmică. Mi-a plăcut mult și tenisul, însă mă bucur că s-a întâmplat în așa fel încât „înotul să mă aleagă pe mine” și să devină o parte atât de importantă din viața mea.

La 5 ani începi înotul în ape înghețate, iar la 6 câștigi prima medalie. Cum a fost?

Îmi amintesc momentul în care am câștigat prima medalie de parcă s-ar fi întâmplat ieri. A fost un moment important, pentru care sunt foarte recunoscătoare pentru că acel moment m-a făcut să vreau și să arăt mai mult. Câștigarea primei medalii și a celor care au urmat m-au ambiționat și m-au motivat în a munci mult încă de mică și totodată mi-au permis să-mi dau voie să țintesc cât mai sus. Încă de la început, obiectivul meu a fost să ajung cât de sus se poate și să fiu cea mai bună variantă a mea tot timpul.

Citește și: Cosmin Drăghici, învățătorul ce a transformat o mână de copii dintr-un sat izolat de câmpie în multipli campioni naționali la oină

S-au temut vreodată părinții tăi că sportul pe care îl practici ar putea deveni periculos?

Înotul nu este un sport periculos, însă înotul în ape înghețate este într-adevăr puțin extrem. Nu mai încercasem să înot în ape înghețate până în această iarnă, primul meu contact cu acest „mediu” având loc la începutul lunii decembrie. Nici eu și nici părinții mei nu știam la ce să ne așteptăm, însă i-am asigurat mereu că nu voi face niciodată nimic care să-mi pună în pericol sănătatea. De aceea au avut încredere în mine și în decizia mea de a continua să particip săptămânal la aceste antrenamente, pe lângă cele din bazinul normal. Înotul în ape înghețate este un sport diferit și constă în depășirea propriilor limite, asemenea celorlalte sporturi. Cadrul în care se desfășoară antrenamentele și concursurile este unul foarte sigur, tot timpul fiind oameni prezenți pe margine și metodele de refacere după intrarea în apă fiind asigurate.

Simona după antrenamente
Simona după antrenamente

Simona Chiru: „Ani de zile mi-am dorit titlul de campioană europeană”

Care este anotimpul tău preferat?

Anotimpul meu preferat este primăvara.

Simona, înotul în ape reci presupune, pe lângă pregătirea obişnuită, şi o serie de antrenamente speciale pentru a pregăti corpul să evite un şoc termic. Este clar că tu ai învățat să gestionezi sau poate să simți altfel acest șoc. Curiozitatea mea este: Îți spui ceva în minte, apoi poate repeți atunci când ai o competiție?

Înotul în ape reci este într-adevăr un șoc pentru organism. Primul gând pentru noi toți este că vrem să ieșim imediat, senzația fiind mai mult decât un disconfort ridicat. În aceste senzații văd eu frumusețea acestui sport, știind tot timpul că am mereu colegii pe margine care să mă susțină. Astfel, datorită susținerii primite și datorită modelului care îmi este dat atât de colegii de echipă, cât și de către ceilalți concurenți, reușesc sa-mi depășesc limitele în sport.

Echipă
Echipă

1 minut, 3 secunde şi 63 de sutimi. De atât ai avut nevoie Simona ca sa le bați pe celelalte concurente şi să te întorci acasă cu aurul, chiar la prima ta participare la europenele în ape îngheţate. Știai că vei obține cel mai bun scor? Ți l-ai setat dinainte?

Ani de zile mi-am dorit titlul de campioană europeană. Din fericire pentru mine, s-a întâmplat în așa fel încât prin această oportunitate visul să devină realitate prin participarea la acest campionat. Știam că vor fi prezente înotătoare cu o mai mare experiență în competițiile în ape înghețate decât mine, eu începând antrenamentele specifice acestui sport destul de târziu. Știam dinainte că pot face o figură frumoasă, însă obiectivul meu principal a fost să mă bucur cât mai mult de experiență, în același timp dând și tot ce puteam mai bun și concentrându-mă să obțin cel mai bun rezultat posibil.

Simona Chiru premiată
Simona Chiru premiată

Simona Chiru: „Simt că acum sunt capabilă să mă bucur de prezent, însă în același timp viitorul reprezintă principala mea preocupare”

Cum arată pregătirea ta pentru o competiție?

Pentru mine, pregătirea pentru o competiție de înot în ape înghețate constă în continuarea pregătirii în bazinul normal, unde de luni până sâmbătă am între 6 și 9 antrenamente de aproximativ 2 ore, însă numărul și intensitatea antrenamentelor depind de perioada din pregătire în care mă aflu. Acestor antrenamente li se adaugă bineînțeles antrenamentele de sală, iar înainte de competiția de înot în ape înghețate, zilele de duminică devin „zile de adaptare”, duminica întâlnindu-mă cu colegii de echipă la antrenamentul de înot în ape înghețate.

Ești acel om care își face o rezoluție a vieții? Te raportezi vreodată la cum arată Simona peste 10 ani, sau Simona trăiește prezentul?

Simt că acum sunt capabilă să mă bucur de prezent, însă în același timp viitorul reprezintă principala mea preocupare. Din fericire, fac ceea ce îmi place și sunt sigură că îmi voi îndeplini obiectivele.

Cum arată 2024 până acum pentru tine?

Anul acesta a fost un an plin de realizări și sunt nerăbdătoare să văd ce urmează.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora