„Am fost crescut într-o școală a bunătății” - Marius Cocuț, Caritas
Sari la conținut
Povești spuse împreună cu

Confederația Caritas este o organizație care funcționează pe lângă arhidiecezele din România, iar misiunea pe care și-a asumat-o este aceea de a răspunde prompt și fără judecăți de valoare persoanelor vulnerabile din comunități: copii, adolescenți și vârstnici.

Colecta națională de alimente, organizată de Banca pentru Alimente, în parteneriat cu retaileri precum Lidl România, este unul dintre cele mai așteptate momente ale anului, când fiecare dintre persoanele vulnerabile primește un pachet complet pentru sărbători.

Marius Cocuț este coordonatorul Caritas București și s-a alăturat organizației în urmă cu 3 ani.

Ce credeți că ați adus acestei organizații în momentul în care v-ați alăturat echipei din București?

Marius Cocuț, Caritas București: Eu am fost crescut într-o școală a bunătății la mine acasă. Mama mea este genul de om care nu te lasă să pleci de la poarta ei cu mâna în goală. Practic, ea m-a învățat să pun pe primul loc omul și apoi să văd restul contextului.

Cred că asta trebuie să vedem cu toții: omul, nu cine a fost el, ce a făcut înainte, care este culoarea pielii sale și așa mai departe. Altfel spus, când primim un beneficiar nou, care ne cere ajutorul, nu trimitem mai întâi ancheta socială. Prima dată îi oferim ajutorul, întindem o mână de ajutor, apoi vedem dacă este cazul să trecem la ceva pe termen lung. Atunci facem ancheta socială și vedem cum putem să-l ajutăm. Și ce înseamnă acest ajutor? Dacă vorbim despre vârstnici, îi ajutăm să ducă o bătrânețe decentă, dacă vorbim despre persoane care au nevoie de ajutor pentru o scurtă perioadă, ne asigurăm că îi ajutăm să-și recapete demnitatea umană.

Am cunoscut persoane care au lucrat în locuri foarte bune, medici, spre exemplu. Din varii motive, însă, au intrat în depresie, nu și-au revenit, și-au pierdut locul de muncă și sunt pe străzi. Ce facem noi? Ușor-ușor reușim să-i ajutăm să ajungă la nivelul în care să se angajeze din nou.

Marius Cocuț, Caritas București: „Am cunoscut persoane care au lucrat în locuri foarte bune, medici, spre exemplu. Din varii motive, însă, au intrat în depresie, nu și-au revenit, și-au pierdut locul de muncă și sunt pe străzi”

Cum îi ajutați mai exact? Și cum devin ei beneficiarii Caritas?

Marius Cocuț, Caritas București: Practic, putem ajuta pe oricine. Dacă e un tânăr de 30 de ani, care are o familie, dar pentru o perioadă scurtă nu are loc de muncă, noi putem să-l ajutăm cu alimente, putem să oferim un ajutor financiar de urgență, să-și poată plăti întreținerea sau facturile. Pasul următor este să-și găsească un loc de muncă, pentru că, dacă așteaptă ajutorul nostru timp de 10 ani, n-am rezolvat problema. Am avut multe cazuri de genul ăsta, chiar și cetățeni străini, americani, italieni, columbieni, foarte mulți.

Cei care vin din străinătate se trezesc într-o altă realitate și nu prea reușesc să se adapteze. Și au nevoie de sprijin. Când vine vorba de români, de regulă intervin problemele de familie: au divorțat sau au locuit doar cu părinții și s-a întâmplat ceva cu unul dintre ei. Probleme care îi duc la limita depresiei, din care nu știu cum să iasă. Din fericire, am ajutat foarte multe persoane care au avut nevoie de terapie și avem un psiholog care lucrează cu ei. La urma urmei, oricum ar arăta ajutorul nostru, cel mai important este să îi ajutăm să redevină autonomi, să-și găsească un job, să-și câștige singuri existența.

Marius Cocuț, Caritas București: „Ne-am dat seama că o parte din alimente o putem folosi în bucătărie, dar putem să facem și educație cu copiii”

Deci aveți copii din sistemul familial, aveți seniori cărora le trimiteți pachete printr-un parteneriat cu o firmă de curierat. Cine lipsește?

Marius Cocuț, Caritas București: O categorie de persoane la care am început să ne adresăm de curând: adolescenți și tineri cu adicții, în special la droguri. Am început un nou proiect destinat adolescenților care au probleme cu drogurile. Pentru început, pentru că nu-i ușor să-i facem să accepte ajutorul nostru, am început cu partea de prevenție în școli, în parohii.

Cum vă ajută Banca pentru Alimente și contribuția Lidl România?

În momentul în care am semnat contractul cu Banca pentru Alimente, derulam doar proiectul Casa Sf. Ioan, care găzduiește 12 copii și adolescenți din sistemul de protecție. Banca pentru Alimente ne-a ajutat să le asigurăm micul dejun, cu un iaurt, o brânzică, lapte sau budincă.

Apoi, ne-am dat seama că o parte din alimente o putem folosi în bucătărie, dar putem să facem și educație cu copiii. Cum? Copiii de la Casa Sfântul Ioan ne ajută să gătim, cu produse pe care le luăm de la Banca pentru Alimente, și mergem la Gara de Nord, la oamenii străzii. Vreau să vă spun că se înghesuie toți să meargă cu noi acolo să împărțim hrană celor mai puțin norocoși decât ei.

Cum se schimbă rutina obișnuită pe care o aveți în relația cu Banca pentru Alimente în momentul în care apare această colectă națională din magazine mari, precum Lidl?

Colecta ne ajută în două sensuri: o parte din alimente le păstrăm pentru cantina socială, iar cealaltă parte o punem în pachetele de Crăciun sau de Paște, în funcție de perioada în care se face colecta.

Anul ăsta, sincer, așteptăm cu mare interes seara de duminică, să vedem ce am strâns în aceste trei zile, câte pachete putem să asigurăm. Ne-am propus anul ăsta să livrăm 200 de pachete și vreau să vă spun că deja ne sună beneficiarii să ne întrebe când vor ajunge.

Până mâine, 15 decembrie 2024, în toate magazinele Lidl din țară, are loc o nouă colectă de alimente în parteneriat cu Banca pentru Alimente. Alimentele donate vor fi un sprijin de sărbători pentru persoanele care au nevoie.

Așadar, când ajung pachetele la ei?

Pachetele vor fi distribuite joi și vineri, pe 19 și 20 decembrie.

Cum contribuiți dvs., ca organizație, la colectă?

Marius Cocuț, Caritas București: Noi completăm prin voluntari. Practic, avem și angajați care s-au oferit să meargă în magazine, dar avem și voluntari care ajută asociația noastră la diferite evenimente. Voluntarii sunt o voce mai convingătoare, pentru că ei știu și au văzut ce se face cu produsul primit. Știu să spună unde ajunge fiecare donație și cred că un mesaj sincer ajută mai ușor donatorul să ofere ceva.

Citește și: Începe maratonul generozității: „Voluntarii sunt inima activității noastre” – Lăcrămioara Rediu, Banca pentru Alimente

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora