Cum redescoperim promisiunea regăsirii echilibrului pierdut în stres și mâncare
Cum redescoperim promisiunea regăsirii echilibrului pierdut în stres și mâncare? Toată copilăria am fost terorizată de tatăl meu să am grijă ce mănânc pentru a nu ajunge precum bunica (mama lui). Mama Dida era o doamnă foarte frumoasă, blondă, cu ochi albaștri, însă rubensiană. Se îngrășase în timpul sarcinii și nu mai slăbise, am trăit toată copilăria cu impresia că îi făcea chiar plăcere să fie cu forme „adevărate”, ca un argument al maternității eterne.
Mamei Dida îi plăcea să gătească, să primească mulți oaspeți la masă, petrecerile la casa din Cotroceni a bunicilor mei începeau la ora prânzului și se încheiau după miezul nopții, se serveau patru-cinci feluri de mâncare, erau un fel de Revelion ținut în miezul zilei.
De frica moștenirii genetice m-au dat probabil părinții la balet la doar trei ani. Au trecut prin emoții când pasiunea pentru dans s-a transformat în dorința de a face carieră coregrafică, noroc că am picat la proba practică dinaintea clasei a patra și nu am intrat la Liceul Floria Capsali, s-ar fi ruinat toate planurile academice zămislite de părinți.
Însă obsesia pentru greutate mică și stil de viață sănătos era deja plantată, iar anii nu au făcut decât să o crească. Rigurozitatea față de cântar nu a fost zdruncinată nici de sarcini, practic greutatea mea a fost constantă vreme de zeci de ani.
Nu este vorba de nicio magie, sincer nu cred că există om sănătos care poate mânca mai mult decât are nevoie și să nu se îngrașe. Există zile în care putem face excese, urmate de zile în care trebuie atenție, astfel încât cântarul să se întoarcă în zona de echilibru a fiecăruia.
Așa au stat lucrurile pentru mine vreme de aproape 45 de ani. Șocul s-a produs în primăvară, în prima lună de „lockdown”. Închisă în casă, fără acțiunea cu care eram obișnuită și cu stresul pandemiei (așa cum era la începutul pandemiei, când vedeam doar coșciuge în Italia și mi se părea că virusul sare de peste tot), ceva s-a întâmplat și după câteva zile în care am mâncat de stres și plictiseală (da, chiar și noi, riguroșii și obsedații cu greutatea, facem greșeli), nu am mai reușit să scap de aproape două kilograme luate în probabil o săptămână-zece zile, câte 200-300 grame în fiecare zi.
A urmat o perioadă de câteva săptămâni în care m-am chinuit să le dau jos și, oricât de riguroasă am fost, tot nu am reușit. Ceva se blocase în organismul meu și o barieră invizibilă nu lăsa echilibrul să se reinstaleze. Da, au fost doar mai puțin de două kilograme, însă pentru un om oarecum obsedat de riguros au însemnat foarte mult stres, adăugat celui cu pandemia.
Salvarea a venit într-o dimineață când mi-am amintit de un serial vizionat pe Netflix în care fondatoarea goop, actrița Gwyneth Paltrow, a decis să țină un program de detox menit să scadă vârsta fiziologică. Îmi amintesc că eram la Constanța, am revăzut episodul cu pricina și am căutat să văd dacă găsesc ProLon® în Europa, așa, în lockdown. Surpriza a fost că aveau pagină activă, mi-au răspuns că pot livra în România, astfel că în câteva zile aveam la ușă o frumoasă cutie mare și albă cu promisiunea regăsirii echilibrului pierdut în stres și mâncare.
Au urmat cinci zile în care am trecut de la foame (prima zi), la durere de cap (următoarele două zile, nu e recomandat niciun calmant, că e detox) și mai apoi la o stare de plutire cu mintea extrem de agilă și limpede. După încheierea protocolului nu doar că scăpasem de cele două kilograme, mai dădusem jos aproape încă două (s-au întors între timp, corpul tinde să stea în echilibrul cu care a fost obișnuit zeci de ani) și am avut o limpezime la minte și o energie pe care nu cred că le-am mai experimentat vreodată.
Pe timpul celor cinci zile, corpul meu a beneficiat de niște schimbări incredibile. Ketonii (acei indicatori magici care semnalizează procesul de regenerare celulară) au crescut de la 0.8 în prima zi, la 4.5 în ziua a cincea.
Colaborarea cu ProLon® vine din toată convingerea personală că este un program incredibil care vine împreună cu beneficiile fastingului, însă fără chinurile foamei. Iar mărturiile medicilor și ale pacienților vin ca un argument total pentru acest program de regenerare celulară. Dacă te gândești să le încerci dieta, poți afla mai multe informații de pe site-ul lor.